Δολοφονίες και τραυματισμούς προσφύγων από Τούρκους, καταγγέλλει το HRW

_j5a4358

Δολοφονίες και τραυματισμούς προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία καταγγέλλει το Human Rights Watch κάνοντας, έκκληση στις Τούρκικες αρχές να σταματήσουν να εμποδίζουν τους Σύριους από την προσπάθεια τους να ζητήσουν άσυλο στην Τουρκία και να διερευνήσουν τις περιπτώσεις χρήσης υπερβολικής βίας από τους Τούρκους συνοριοφύλακες.

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου του 2016 Τούρκοι συνοριοφύλακες χρησιμοποίησαν βία εναντίον αιτούντων άσυλο, σκοτώνοντας πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, και τραυματίζοντας σοβαρά 14 άλλους, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιμένει ότι διατηρεί την «πολιτική ανοικτών θυρών» αλλά ήδη έχει οικοδομήσει νέο τείχος στα σύνορα με την Συρία.

“Ενώ οι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η χώρα είναι φιλόξενη στους πρόσφυγες από τη Συρία, με ανοιχτά σύνορα και ανοιχτή αγκαλιά, οι συνοριοφύλακες σκοτώνουν και χτυπούν πρόσφυγες,” δήλωσε ο Gerry Simpson, ανώτερος ερευνητής του HRW συμπληρώνοντας «το να τραυματίζεις άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που προσπαθούν να αποδράσουν από τον πόλεμο είναι πραγματικά φρικτό”.

Από τον Απρίλιο του 2016, αποκαλύπτει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τουρκικές αρχές ενίσχυσαν το κλείσιμο των συνόρων με τη Συρία, εμποδίζοντας την είσοδο των προσφύγων από το Aleppo, που αναζητούσαν ασφάλεια, ενώ τα αυτοσχέδια στρατόπεδα προσφύγων που στήθηκαν στην εξωτερική πλευρά των συνόρων βλήθηκαν από πυρά πυροβολικού στις 13 και 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στις 5 Μαΐου, γύρω στις 17:00, πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή εναντίον του στρατοπέδου προσφύγων Kamuna, 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, όπου 4.5000 Σύριοι περιμένουν να περάσουν σε ασφαλές έδαφος. Η επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 20 Σύριων, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού, και τον σοβαρό τραυματισμό 37 (οι 10 έχασαν κάποιο μέλος του σώματός τους).

Το HRW μίλησε με θύματα και μάρτυρες των βιαιοτήτων το διάστημα 1 Μαϊου μέχρι 17 Απριλίου, όταν οι Τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις αιτούντες για άσυλο (έναν άνδρα, μία γυναίκα και ένα 15χρονο αγόρι), ενώ ξυλοκόπησαν άγρια οκτώ αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά 3, 5 και και 9 ετών. Ένας μάρτυρας κατέγραψε σε βίντεο τους νεκρούς και τους τραυματίες και το παρέδωσε στη Human Rights Watch. Πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι οι εικόνες, είναι ιδιαίτερα σκληρές αλλά “καλούν” σε ευαισθητοποίηση.

 

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts