Έλληνας ένας από τους σημαντικότερους pinup artists παγκοσμίως !

portrait-2

Τα έργα του γίνονται πρωτοσέλιδα σε περιοδικά ανά τον κόσμο, ενώ η δουλειά του δημοσιεύεται σε μία σειρά από ειδικές διεθνείς εκδόσεις. Είναι ο Έλληνας Ηλίας Χατζούδης, ένας από τους πιο γνωστούς pinup artists παγκοσμίως !

της Μαρίας Παύλου

Η τόσο δημοφιλής στο εξωτερικό, και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τέχνη του pinup, δεν είναι αρκετά διαδεδομένη στην Ελλάδα κι έτσι o Ηλίας Χατζούδης εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου σύντομα βρήκε το δρόμο προς την κορυφή.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω πριν από λίγα χρόνια στην Αθήνα και να με εντυπωσιάσει με την αισιοδοξία και το χαμόγελό του. Ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα, που εμφανιζόταν ως «ήρεμη δύναμη». Τη μόνη φορά που τον είδα να αγωνιά, ήταν όταν έκανε τα χαρτιά του για visa και περίμενε την έγκριση. Θυμάμαι τη χαρά του, όταν τελικά πήρε το χαρτί και άρχισε τις ετοιμασίες για να φύγει. Ήξερα από την αρχή ότι ο Ηλίας πήγαινε εκεί όπου ανήκε. Η επιτυχία είχε ήδη ξεκινήσει, αλλά με την εγκατάστασή του στις ΗΠΑ, έγινε πια κεκτημένο του…

4444444444444444444
Elias Chatzoudis: Από ένα ωραίο σκίτσο, κάνει μία digital pinup girl !

Η απόφασή να φύγει από την Ελλάδα

“Η αλήθεια είναι πως από το 2006 άρχισα να συνεργάζομαι με την Αμερική δουλεύοντας για διαφημιστικές και εκδοτικές εταιρίες. Τα τελευταία χρόνια, από το 2012 και μετά, όταν πρωτοσυνεργάστηκα με comic εταιρίες, επισκέφτηκα για πρώτη φορά τις ΗΠΑ. Εκεί είχα λάβει μέρος σε μια έκθεση το New York Comic convention, καλεσμένος της εταιρίας που συνεργάζομαι ακόμα, της Zenescope Entertainment. Διαπίστωσα πως υπήρχε κόσμος που γνώριζε τη δουλειά μου. Μου είχε περάσει η ιδέα από το μυαλό, πώς θα ήταν αν έφευγα τότε, τι θα κέρδιζα και τι θα έχανα. Από τότε και μέχρι να φύγω από την Ελλάδα επισκέφθηκα τις ΗΠΑ άλλες 5 φορές και η αρχική ιδέα που είχα, γινόταν όλο και πιο έντονη. Στα μέσα του 2014, και ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα έμοιαζε σαν πλοίο που πάει σε γκρεμό, έβαλα κάτω τα πράγματα, σκέφτηκα τα υπέρ και τα κατά και αποφάσισα να κάνω τα χαρτιά μου και να φύγω. Σκέφτηκα κυρίως ότι κι αλλιώς να ήταν τα πράγματα στην χώρα μας, θα έπρεπε να φύγω, καθότι δεν υπάρχει ελληνική κόμικ σκηνή, και ειδικά πάνω στο αντικείμενο που εγώ ειδικεύομαι”

eccc1

Φωτογραφίες ή εικονογραφήσεις, όπου απεικονίζονται γυναίκες με καμπύλες σε καλαίσθητες ή αισθησιακές πόζες, πρωτοεμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα με τα burlesque shows, καθώς και κατά τη διάρκεια του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για να εμψυχώνονται οι στρατιώτες. Οι όροι pin up art και pin up girls, ακούστηκαν για πρώτη φορά το 1941 στην Αγγλία, αλλά ήταν η Αμερική, όπου αυτή η τέχνη βρήκε εκατομμύρια φανατικούς fans.

zenamerica

Στην Ελλάδα, τα pinup girls δεν είναι και τόσο γνωστά, ως σύγχρονη τέχνη, γι αυτό και ρώτησα τον Ηλία, εάν αισθάνεται ότι δεν είναι αναγνωρισμένη η δουλειά του στην πατρίδα μας…

“Αυτό είναι σχετικό, τι εννοούμε όταν λέμε αναγνώριση δουλειάς – εργασίας. Αν εννοούμε ότι είμαι σχετικά γνωστός στο τομέα μου, ναι, είμαι αναγνωρισμένος αλλά ως εκεί. Αν η ερώτηση ήταν, αν θα μπορούσα να ζήσω, κάνοντας αυτό που κάνω στην Ελλάδα, η απάντηση σίγουρα θα ήταν “όχι”. Και φυσικά δεν ευθύνεται η κρίση. Το είδος εικονογράφησης που κάνω – και μιλάω κυρίως για τα pinup girls – δεν έχει αγορά στην χώρα μας, επομένως είναι λογικό να μην έχω θέση εδώ”.

QueenOfSpadesPrint-copy

Τα pinup girls του Ηλία Χατζούδη πρόλαβαν να ποζάρουν και σε ελληνικά περιοδικά πριν την κρίση, όπως τα MAX, MAXIM και FREE. Μέχρι το 2010 συνεργαζόταν με τη Goody’s ως γραφίστας – εικονογράφος, κάνοντας τις εικονογραφήσεις στα κουτάκια με τα παιδικά γεύματα. Από το 2006 ξεκίνησε να συνεργάζεται με κάποιες διαφημιστικές εταιρείες του εξωτερικού, ενώ τo 2011 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την αμερικανική εταιρεία Zenescope Entertainment, κάνοντας έως και σήμερα εξώφυλλα για τα κόμικς της. Δουλειές του Ηλία, που κυκλοφορούν είναι “Digital Divas” (2007), “Whoops! the Art of Elias” (2010), “Fever Pitch – the hot girls of elias chatzoudis” (2012), “Hallowitches” (2013), “Fever Pitch – the hot girls of elias chatzoudis Vol2” (2014), “Fairy Tales By Elias” (2015) και σύντομα εκδίδεται η νέα του συλλογή “Elias Chatzoudis – Knock Out!”.

Τα τελευταία χρόνια η επαγγελματική δραστηριότητα του Ηλία Χατζούδη λιγόστευε ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα αλλά μεγάλωνε στο εξωτερικό. Έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει την πατρίδα μας και τον Ιανουάριο του 2015, με τη βίζα στο τσαντάκι, να φύγει για τις ΗΠΑ. Αρχικά έζησε στην περιοχή Milford της Μασσαχουσέτης, ενώ μόλις πριν ένα μήνα μετακόμισε στο Concord του New Hampshire, που είναι σχετικά κοντά στη Βοστόνη. Σχεδόν κάθε μήνα, ταξιδεύει σε διάφορες πολιτείες προκειμένου να λάβει μέρος σε εκθέσεις και comic conventions, όπου οι καλλιτέχνες εκθέτουν τις δουλειές τους, μιλάνε με fans και κάνουν σκίτσα γι αυτούς.

10325596_10153986449545310_5994132615769215020_n

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εγκατάστασή του στις ΗΠΑ, ζήτησα από τον Ηλία να μου περιγράψει τη μεγάλη  αυτή περιπέτεια αλλαγής στη ζωή του:

“Έχω μπει πια στο δεύτερο χρόνο εδώ στην Αμερική. Η διαδικασία που ακολούθησα ήταν απoλύτως νόμιμη, στέλνοντας βιογραφικό, δείγμα εργασίας, συστατικές επιστολές, καθώς και φορολογικές καταστάσεις, κυρίως για να δείξω ότι το εισόδημα που είχα, είναι αντίστοιχο με αυτό των ΗΠΑ. Εγκρίθηκε η άδεια εργασίας και μου δόθηκε η βίζα για τρία χρόνια, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνω αίτηση για πράσινη κάρτα. Για το αν ήταν σωστή η απόφασή μου αυτή, είναι πολύ νωρίς να το πω. Κι εδώ στην Αμερική, όπως και στην Ελλάδα, οι κάτοικοι πληρώνουμε φόρους, ασφάλειες και φυσικά υψηλά ενοίκια πάντα σε σχέση με αυτά της χώρας μας”.

Μιλώντας για όνειρα, για το μέλλον και για το αν θα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα, ο Ηλίας μάλλον είναι κάθετος : “Να πω και την πλήρη αλήθεια είναι κάπως δύσκολο τώρα πια. Πριν έρθω να μείνω μόνιμα, έλεγα ότι σε περίπτωση που δεν μου αρέσει, θα πάρω ένα αεροπλάνο και θα γυρίσω πίσω. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο πια… Πηγαίνοντας κάποιος σε μια άλλη χώρα, και ειδικά στις ΗΠΑ όπου η απόσταση με την Ελλάδα είναι αρκετές ώρες με το αεροπλάνο, έχει κάνει μια κάποια διαδικασία στην οποία “χαλάς” χρόνο, ενέργεια και δυστυχώς χρήματα, είτε για να αγοράσεις έπιπλα για το σπίτι, είτε ακόμη και για αυτοκίνητο. Δεν μπορείς, έτσι απλά, να πεις «φεύγω», εκτός αν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δεν βλέπεις μέλλον. Σκέφτεσαι: πέρασα τόσα, ξόδεψα τόσα για να… φύγω, έτσι απλά; Δεν το κάνεις. Από εκεί και πέρα, αρκετές φορές λέω, μακάρι να ήμουν στην Ελλάδα, κυρίως για να έχω τους φίλους και τους δικούς μου ανθρώπους. Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα, πραγματικά χαίρομαι πολύ και δεν βλέπω τα στραβά που έχει, παρά μόνο ότι βρίσκομαι εκεί, μέχρι να περάσουν λίγες μέρες βέβαια όπου συνειδητοποιώ τι έχει συμβεί. Τώρα, σήμερα που σου απαντώ, δεν θα ήθελα να γυρίσω. Αν μου κάνεις την ίδια ερώτηση μετά από άλλα δύο χρόνια, μπορεί η απάντησή μου να είναι διαφορετική”.

11026299_837437523017470_4835402752667127091_n

Ως Έλληνα του εξωτερικού πια, ρώτησα τον Ηλία πως βλέπει τα πράγματα στη χώρα μας, και τι θα συμβούλευε κάποιον που σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμά του, και να την εγκαταλείψει…  

Η απόσταση είναι σχετική πάντα. Στις ημέρες μας το διαδίκτυο είναι στα σπίτια μας και ενημερωνόμαστε ανά πάσα ώρα και στιγμή για το τι συμβαίνει. Μπορεί να μην ζω στην Ελλάδα πια, όμως έχω οικογένεια και φίλους που ζουν και εργάζονται – τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς… Έχω χάσει πάσα ιδέα πια… Θεωρώ πως, όποιος μπορεί να φύγει από την Ελλάδα, πρέπει να το κάνει. Το παιχνίδι είναι χαμένο. Οι ιδιώτες, που πληρώνουν τους δημόσιους υπαλλήλους, εξαφανίζονται, και το κράτος σιγά σιγά θα καταρρεύσει, μη έχοντας να δώσει μισθούς. Ο άνθρωπος που θέλει να φύγει, θα πρέπει να γνωρίζει που θα πάει και τι ακριβώς θα κάνει. Το να πάρεις μια απόφαση και να πεις “θα φύγω”, μη ξέροντας ακριβώς τι θα κάνεις εκεί που θα πας, το πιθανότερο είναι να μην τα καταφέρεις και να χρειαστεί να γυρίσεις πίσω, έχοντας χάσει και χρήματα. Από την άλλη, πάντα υπάρχουν ευκαιρίες, ακόμα και σε αυτή την περίοδο, και ευτυχώς κάποιοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τις εκμεταλλευτούν. Ας ελπίζουμε πως θα διαψευσθώ για την Ελλάδα”.

 

The following two tabs change content below.

Μαρία Παύλου

Δημοσιογράφος, χειροτέχνης, μαμά. Αποφάσισα πως θα γίνω δημοσιογράφος στα 12 μου και το έκανα πράξη αμέσως μόλις τελείωσα το σχολείο. Γεννήθηκα το 1971 και δουλεύω από το 1990 έχοντας “εκτεθεί” με κάθε τρόπο.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts