postmodern gr: Tο πείραμα των πολλαπλών επιλογών

postmodern-choices-1

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του, ο άνθρωπος δεν είχε τη δυνατότητα να εκφράζεται τόσο ελεύθερα και ποτέ άλλοτε, δεν μετέτρεψε αυτή τη δυνατότητα, σε αρένα, όπου έξαλλοι Ρωμαίοι κραυγάζουν, με τον αντίχειρα στραμμένο προς τα κάτω, για να παραδοθούν στα θηρία άνθρωποι και ιδέες.

Με σοκαριστική ελαφρότητα ζητάμε την “εκτέλεση” ενός προσώπου που δεν “μας πάει”, κοροϊδεύουμε τη διαφορετική σκέψη, αποθεώνουμε την εξυπνάδα της στιγμής και λιθοβολούμε υπαρκτούς και μη αντίπαλους.

«Ο Άδωνις είναι φασίστας», «ο Λαζόπουλος Γκέμπελς», «οι κάτοικοι της Κω ρατσιστές», «οι επιχειρηματίες βαμπίρ», «οι εργαζόμενοι άγιοι», «η Jolie υποκρίτρια», ο Fabre «δήθεν» και «το Isis δημιούργημα των Αμερικανών». Όλα τακτοποιούνται στερεοτυπικά στο νου και κλείνονται αυτόματα σε κουτάκια.

Διαδικτυακές «αυθεντίες» κάνουν καριέρα, πουλώντας “απόψεις με το κιλό” και περιχαρακώνονται σε ομάδες «ομοϊδεατών», όπου αποθεώνουν αλλήλους και επιτίθενται στους «άλλους».

POST-COLAZE-2

Το Postmodern, ρομαντικά δεσμευμένο με τη μετανεωτερικότητα, γυρίζει την πλάτη του σε αυτό το μοτίβο και ανοίγει τα αυτιά του στην «άλλη άποψη». Χρησιμοποιούμε «ίσως», «μπορεί και «γιατί όχι;». Φιλοδοξούμε να επικοινωνήσουμε, να αναστοχαστούμε, να αναζητήσουμε. Με άλλα λόγια να σκεφτούμε φωναχτά.

Μας αρέσουν οι ιδέες, οι ξεχωριστοί τρόποι ζωής, τα «επώνυμα» και «ανώνυμα» πρόσωπα με ενδιαφέρουσες ιστορίες, η Ελλάδα και ο κόσμος, η τέχνη και ο έρωτας, ο λαϊκός πολιτισμός του διαδικτύου και κάθε τι που συνθέτει τις μοναδικές μας ζωές.

Θα διαβάσετε κείμενα απλά, απλοϊκά, πιο σύνθετα, μερικά εξειδικευμένα, κάποια ίσως προκλητικά αλλά πάντα «ανοικτά» στη δική σας κρίση. Δεν κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια. Απλά εξερευνούμε ερεθίσματα για επιλογές ζωής με μοτό:

«Κράτα το μυαλό ανοικτό και την κρίση σου οξυμένη. Γνώρισε, σύγκρινε, επίλεξε. Δεν υπάρχουν καταναγκασμοί στη σκέψη παρά προσωπικές επιλογές ανάμεσα σε ανεξάντλητες προτάσεις».

Δημήτρης Καλαντζής
δημοσιογράφος

post modern 3

Υ.Γ. To postmodern δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση. Οι αναρτήσεις μας είναι ανοικτές σε αναδημοσιεύσεις. Ζητάμε μόνο να αναφέρεται το site, το όνομα συντάκτη και να υπάρχει ενεργό link, όπως θα κάνουμε κι εμείς, όταν… «ζηλεύουμε» θέματα άλλων ιστοτόπων (και «ζηλεύουμε» συχνά, να ξέρετε…).

Υ.Γ. Ζητάμε τη δική σας συνεργασία με θέματα για την ζωή και τον πολιτισμό. Οι δημοσιεύσεις σας θα είναι επώνυμες και με τον δικό σας τόνο. Ελάτε να γράψουμε μαζί τις σελίδες της ρευστής πραγματικότητας, που έλαχε να ζούμε…

Mail: postmodern2017@gmail.com

Facebook: postmodern2017

Twitter: postmodern2017

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts