Crowdfunding: Ο 18χρονος που σπούδασε ζητώντας ένα cent από αγνώστους

g1585

Το crowdfunding, μια διαδικασία με την οποία ένα πρόσωπο συγκεντρώνει χρήματα για κάποιο σκοπό, ζητώντας από τους άλλους μικρές δωρεές, είναι πλέον δημοφιλές και στην Ελλάδα με αρκετές ιστοσελίδες να προσφέρουν το χώρο τους, για να ζητήσει ένας αθλητής τα έξοδα για τη συμμετοχή του σε κάποιους αγώνες ή για μία νέα ιδέα να γίνει επιχείρηση. Στην εποχή όμως π.Δ. (προ διαδικτύου), τα πράγματα δεν ήταν το ίδιο εύκολα… Ήταν ένας τολμηρός 18χρονος, ο Mike Hayes από το Ιλινόις το 1987 που, θέλοντας να απαλλάξει τους δικούς του από το μεγάλο κόστος των διδάκτρων, ζήτησε ένα cent από το άγνωστο πλήθος…

Ο Mike αποφοίτησε από το Γυμνάσιο θέλοντας να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις τεχνικός τροφίμων. Είχε ήδη μαζέψει 2.500 δολάρια, δουλεύοντας τα καλοκαίρια ως βοηθός φαρμακοποιού, αλλά χρειαζόταν ακόμα πολλά χρήματα για να φτάσει τα 28.000 δολάρια, που απαιτούσε το πανεπιστήμιο. Οι γονείς του, ο πατέρας φαρμακοποιός και η μητέρα του δασκάλα σχολείου, είχαν ήδη τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά σε κολέγια και ο Mike δεν ήθελε να τους υποχρεώσει να βάλουν νέες υποθήκες.

Έτσι, του ήρθε η ιδέα να πείσει 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους να του δωρίσουν από ένα σεντ. Για το σκοπό αυτό, πλησίασε με θράσος το φημισμένο αρθρογράφο της Chicago Tribune, Bob Greene, ζητώντας του βοήθεια. Ο Green βρήκε πρωτότυπη την ιδέα και έγραψε για την “περίπτωση Mike” στις 6 Σεπτεμβρίου 1897: « Μόνο ένα σεντ!, Ένα σεντ δεν σημαίνει τίποτα σε κάποιον. Αν ο καθένας που διαβάζει τη στήλη, κοιτάξει τώρα στο δωμάτιό του, θα βρει ένα σεντ κάτω από το μαξιλάρι του καναπέ, ή στη γωνία του γραφείου, ή στο πάτωμα. Αυτό είναι όλο, που ζητάω. Ένα σεντ από καθένα αναγνώστη σας. Πάρτε ΤΩΡΑ ένα φάκελο και βάλτε μέσα ένα σεντ. Τι; Ακόμα δεν το κάνατε; Σταματήστε τότε να διαβάζετε το άρθρο. Ένα σεντ για τις σπουδές του, ζητά ο Mike. Στείλτε το στην ακόλουθη ταχυδρομική θυρίδα…”.

Τόσο ο δημοσιογράφος, όσο και ο 18χρονος, ήξεραν ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιτυχία του σχεδίου, ήταν ότι οι εθελοντές θα έπρεπε να καταβάλουν το οκταπλάσιο της προσφοράς τους σε γραμματόσημο, αλλά πήραν το ρίσκο και πέτυχαν! Σε λιγότερο από ένα μήνα από τη δημοσίευση του άρθρου, ο Green ανακοίνωσε ότι συγκεντρώθηκαν 23.000 δολάρια για τις σπουδές του Mike με 70.000 ανεξάρτητες προσφορές (μέσος όρος 2,3 σέντ).

Μάλιστα τα 1.000 ευρώ που περίσσεψαν, ο Mike επέλεξε να τα προσφέρει σε μία οικογένεια, που αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα με εκείνον για να σπουδάσει τα παιδιά της. Ο Mike συνέχισε να παίρνει για χρόνια ενθαρρυντικά γράμματα (με ή χωρίς σεντς) από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ ευχαρίστησε τον κόσμο μέσω της εξής δήλωσής του στον Greene: “Αισθάνομαι πλέον ότι ο κόσμος είναι ένα αρκετά μεγάλο μέρος”.

cent-2

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts