“Οι αστικές περιοχές έχουν γίνει παγίδες θανάτου για χιλιάδες αμάχους», λέει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, λίγο πριν από την πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής, η οποία ξεκινά τις εργασίας της στις 23 Μαΐου 2016, στην Κωνσταντινούπολη. Η έκθεση περιγράφει την ευρέως διαδεδομένη χρήση των εκρηκτικών όπλων στις πόλεις ως «τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου των αμάχων σε σύγκρουση.” Ο Ban Ki-Μoon και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού κάνουν έκκληση «να σταματήσει η χρήση βαρέων εκρηκτικά όπλων σε κατοικημένες περιοχές. ”
Κατά το παρελθόν έτος, το Human Rights Watch έχει τεκμηριώσει το απαράδεκτο κόστος σε ζωές από τη χρήση αυτών των όπλων σε χώρες όπως το Ιράκ, η Λιβύη, η Συρία, το Σουδάν και η Υεμένη. Μεγάλες βόμβες αεροσκαφών, βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες από συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, προκαλούν αδιακρίτως τον θάνατο και την καταστροφή.
Η σύνοδος κορυφής επιδιώκει τη δέσμευση ων ηγετών για την “προάσπιση των κανόνων που διασφαλίζουν την ανθρωπότητα, με την απαγόρευση της χρήσης εκρηκτικών μαζικής καταστροφής”. Δύο τύποι εκρηκτικών όπλων – κατά προσωπικού νάρκες και πυρομαχικά διασποράς – πρέπει να απαγορευτούν καθολικά λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων στον άμαχο πληθυσμό.

