Φιλιούνται οι ηγέτες στο στόμα;

πθτιν

Η φωτογραφία από ένα τοίχο στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας έχει γίνει viral τις τελευταίες ημέρες στον κόσμο. Απεικονίζει τον ηγέτη της Ρωσίας Vlantimir Putin να φιλιέται στο στόμα με τον προπορευόμενο υποψήφιο των ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο, Donald Trump. Πρόθεση του Λιθουανού καλλιτέχνη Mindaugas Bonanu ήταν να σατιρίσει τα κολακευτικά λόγια που έχουν ανταλλάξει το τελευταίο διάστημα οι δύο άντρες. Ο Putin έχει πει ότι βρίσκει τον Trump «έξυπνο και ταλαντούχο», ενώ ο Trump έχει για πει για τον Putin ότι είναι «πραγματικός ηγέτης, σε αντίθεση με αυτούς, που έχει η Αμερική».

βρεζνιεφ

Είναι γνωστά τα αισθήματα των Λιθουανών για τον Ρώσο ηγέτη αλλά ο συγκεκριμένος εικαστικός σχολιασμός δεν είναι τόσο πρωτότυπος, όσο φαντάζει. Το 1990 στον τοίχο του Βερολίνου, ο Dimitri Vrubel είχε ζωγραφίσει τον παθιασμένο ασπασμό μεταξύ του Erich Honecker, ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας, και του Σοβιετικού πανίσχυρου άντρα Leonid Brezhnev. Τότε όμως η τοιχογραφία βασιζόταν σε πραγματικό γεγονός, τον ασπασμό των δύο αντρών μπροστά στις φωτογραφικές κάμερες. Ο καλλιτέχνης είχε απλώς ανεβάσει μερικούς τόνους την ένταση του φιλιού, προσδίδοντας του ερωτισμό, που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε.

πθτιν-2

Στο νέο mural, οι ειδικοί εντόπισαν ότι υπάρχει μία καχυποψία στο φιλί, αφού οι δύο άντρες κρατούν τα μάτια τους ανοιχτά, λεπτομέρεια που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει πραγματικό πάθος στη «σχέση» τους, όπως μεταξύ Honecker και Brezhnev, αλλά μάλλον πολιτική υστεροβουλία.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts