Climate change: Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται για βουτιές στις πόλεις

flood

Αν πιστεύετε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αλλαγή κλίματος, είναι σενάριο για ταινία blogbuster, σας έχουμε άσχημα νέα. Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει με τέτοιο ρυθμό, που στα επόμενα 50 χρόνια, πόλεις όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, θα γίνουν… Βενετία και νησιά, όπως οι Κυκλάδες, θα εξαφανιστούν από το χάρτη!

Είναι επιστημονικά εξακριβωμένο ότι το επίπεδο των ωκεανών έχει ανέβει 6 με 9 μέτρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 120.000 χρόνων, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά μόλις έναν βαθμό Κελσίου. Αν συνεχιστεί η σημερινή εκπομπή αερίων, που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τότε οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η θερμοκρασία θα ανέβει 2 βαθμούς στα επόμενα 50 χρόνια, μία εξέλιξη που θα μετατρέψει σε υποθαλάσσια, μεγάλα τμήματα της σημερινής γης.

flooded-2

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό επιστημονικό περιοδικό “Atmospheric Chemistry and Physics», καλεί την ανθρωπότητα να αναλάβει ρηξικέλευθες δράσεις, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας συντελείται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί. “Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για την ιστορία του πλανήτη, του οποίου η ταχύτητα και το ακριβές εύρος είναι αδύνατον να προβλεφθεί”, καταλήγουν οι επιστήμονες, χτυπώντας το καμπανάκι για την επικείμενη καταστροφή.

TRIVIA: Η λέξη «κλίμα» προέρχεται από τη λέξη «κλίση» και συγκεκριμένα την κλίση που έχει κάθε περιοχή (και κάθε εποχή) σε σχέση με τον ήλιο και την ακτινοβολία του. Ακόμα δηλαδή και η ετυμολογία της λέξης «κλίμα», μας θυμίζει ότι η θερμοκρασία του πλανήτη μας, επηρεάζεται από τη θέση της γης αλλά και τα μέτρα “άμυνας” κατά της ακτινοβολίας, που είναι το όζον (το οποίο καταστρέφουμε με τους ρύπους μας).

evolution co2
Στο διάγραμμα παρατηρούμε την ραγδαία αύξηση των ποσοστών διοξειδίου του άνθρακα από τον 19ο αιώνα.

Μπορεί να αποφευχθεί η καταστροφή;

Είναι αλήθεια ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στον τομέα της οικολογίας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ανεπτυγμένες χώρες. Εντούτοις η ερώτηση παραμένει: αρκεί αυτή η πρόοδος για να αντισταθμιστεί η άφιξη των δισεκατομμυρίων κατοίκων της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και άλλων χωρών στον “Θαυμαστό Κόσμο της Κατανάλωσης”; Θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε εγκαίρως την πρόσβαση όλου αυτού του πληθυσμού σε πηγές «Καθαρής Ενέργειας»;

Η μεγαλύτερη ελπίδα της ανθρωπότητας για μία νικηφόρα μάχη στη μείωση των ρυπογόνων αερίων, είναι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποιώντας την ενέργεια του ήλιου, του αέρα και του νερού. Η επιστήμη έχει τη δυνατότητα να βρει λύσεις. Αρκεί να υπάρξει καθολική αναγνώριση του προβλήματος και άμεση δράση. Με τη συμμετοχή όλων μας.

 

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts