Τα αρχαία του Θέρμου απέκτησαν στέγη

7 (3)

του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Ανήμερα την “Διεθνή Ημέρα Μουσείων”, άνοιξε για το κοινό τις πόρτες του, το μουσείο Θέρμου της Αιτωλίας, ως καρπός μακροχρόνιας και συλλογικής προσπάθειας πολλών παραγόντων. Ουσιαστικά είναι το πρώτο μουσείο που δημιουργείται στην Αιτωλία και Ακαρνανία, μια περιοχή που, λόγω της πληθώρας των πολλών και σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, ο αρχαιολόγος Λάζαρος Κολώνας, αποκάλεσε “υπαίθριο μουσείο”.

Δικαιωματικά η επιλογή του νέου μουσείου στην Αιτωλοακαρνανία είναι το Θέρμο που, εκτός από την αρχαιολογική σπουδαιότητα της περιοχής υπήρξε και το κέντρο της πρώτης ομόσπονδης δημοκρατίας στο κόσμο, της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

7 (2)

7 (1)

8 (3)

7 (4)

1

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου μπορεί να θαυμάσει κάποιος, μεταξύ πολλών σπουδαίων τεχνουργημάτων: πήλινες σφίγγες από το αρχαίο Θέρμο, υδρίες της γεωμετρικής εποχής, μετόπες από το ναό του Απόλλωνος Θερμίου (ο Ηρακλής ή ο Μελέαγρος με τη λεία του, ο Περσέας με πτερωτά πέδιλα και την αποκομμένη κεφαλή της Μέδουσας, τρεις καθιστές μορφές, – πιθανώς η “απολλώνια τριάς”), ένας σκύφος με υπερυψωμένες γωνιώδεις λαβές και μία ραμφόστομη πρόχους της μυκηναϊκής εποχής.

4

3

21

26 (3)

2

13235889_1117897281590531_1179495715_n

Δείτε το βίντεο από τα εγκαίνια του Μουσείου Θέρμου

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts