O καταστατικός χάρτης του sex στην Ευρώπη

σεχ-1

Η είσοδος εκατομμυρίων ανθρώπων από την Ασία και την Αφρική και η θεσμική αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες για το ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική της E.E. απέναντι στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Βλέπετε, σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι χώρες της Ευρώπης μιλάνε ανοιχτά για το σεξ στα σχολεία, για το τι μπορούν να διερευνήσουν οι έφηβοι και τι απαγορεύεται (όπως για παράδειγμα το σεξ χωρίς συναίνεση).

του Δημήτρη Καλαντζή

Ο πονοκέφαλος έγινε… ημικρανία μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις σε πόλεις τις Γερμανίας, αλλά και τη διαμαρτυρία εθελοντριών από τη Σουηδία ότι αδυνατούν να φροντίσουν άντρες πρόσφυγες και μετανάστες, αφού κάθε φιλική κίνηση προς την πλευρά τους, εκλαμβάνεται ως ενθάρρυνση για… στενότερη φυσική επαφή.

Η Γερμανία ήταν η πρώτη που πρότεινε ένα σχέδιο «καταστατικού χάρτη του sex». Για την ακρίβεια, ανέθεσε στο Ομοσπονδιακό Κέντρο για την Εκπαίδευση σε θέματα Υγείας να συνεργαστεί με το αντίστοιχο Φλαμανδικό κέντρο, ώστε να ανοίξουν μία σελίδα στο διαδίκτυο, όπου ο καθένας μπορεί να ενημερώνεται για τα «επιτρέπεται» και «δεν επιτρέπεται» στο σεξ. Η ιστοσελίδα έχει (τολμηρή, κατά τους πουριτανούς) εικονογράφηση των σεξουαλικών επαφών και δυνατότητα επιλογής γλώσσας για τα κείμενα, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες ενημέρωσης των περισσότερων μεταναστών. Έχει ενδιαφέρον να δούμε μερικά σημεία της, αφού κατά πολλούς, θα αποτελέσει τη βάση για τον κοινό «καταστατικό χάρτη του sex» στην Ευρώπη. Ο λόγος λοιπόν στο zanzu (έτσι ονομάζεται το πρόγραμμα) για να μάθουμε τα πάντα (;) γύρω από το sex…

220_koppel_toestemming

Τι είναι σεξ;

Η σεξουαλικότητα είναι μία κεντρική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης και ένας θετικός και φυσιολογικός τρόπος αυτοέκφρασης. Ως σεξ μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε πράξη, που μπορεί να σου προκαλέσει σεξουαλική διέγερση. Το σεξ είναι περισσότερο από συνουσία. Περιλαμβάνει φιλιά, χάδια και στοματικό σεξ. Μπορεί επίσης να είναι σεξ με τον εαυτό σου (αυνανισμός). Σκοπός του σεξ είναι η σεξουαλική ευχαρίστηση, το δέσιμο δύο ανθρώπων, η έκφραση αγάπης και η τεκνοποιία.

Πως γίνεται

221_koppel_strelen_voorspelΤο σεξ δεν έχει να κάνει μόνο με τεχνικές. Δίνοντας προσοχή το ένα άτομο στο άλλο, ακούγοντας τις επιθυμίες και τα αισθήματά του, δημιουργείται η κατάλληλη ατμόσφαιρα, που είναι εξίσου σημαντική για τη σεξουαλική ζωή. Με τον πειραματισμό μαθαίνεις τι αρέσει στον/στην σύντροφό σου. Δήλωσε τις επιθυμίες σου ή πειραματίσου μόνος/η. Δεν υπάρχουν κανόνες για στάσεις ή συχνότητα της σεξουαλικής επαφής. Κατά τη διάρκεια της ζωής κάθε ατόμου η σεξουαλική διάθεση μεταβάλλεται. Είναι φυσιολογικό. Κάποιοι άνθρωποι δεν κάνουν σεξ για μία μικρή ή μεγαλύτερη περίοδο της ζωής τους.

Διαφορετικές σχέσεις και σεξουαλικές ζωές

Οι άνθρωποι έχουν πολλές και διαφορετικές σχέσεις και σεξουαλικές ζωές. Για παράδειγμα: κάποιοι άνθρωποι κάνουν σεξ πριν τον γάμο και άλλοι περιμένουν πρώτα να παντρευτούν. Κάποιοι άνθρωποι έχουν μόνο ένα σύντροφο και άλλοι πολλούς. Άνθρωποι του ίδιου φύλου επίσης μπορούν να κάνουν σεξ μεταξύ τους (ομοφυλόφιλα άτομα). Μερικά από τα είδη των σχέσεων είναι:

Σταθερές σχέσεις

Δύο πρόσωπα αποφασίζουν να γίνουν ζευγάρι, καθώς βλέπει το ένα στο άλλο το ταίρι του. Δεσμεύονται ουσιαστικά και αποφασίζουν να μείνουν μαζί για μεγάλο διάστημα. Δεν είναι απαραίτητο να συγκατοικούν, απλά να έχουν συμφωνήσει για τη μορφή της σχέσης τους.

Γάμος

Ο γάμος είναι η επίσημη ένωση ενός ζευγαριού. Κάποιοι άνθρωποι παντρεύονται από αγάπη, άλλοι για πρακτικούς λόγους, όπως οικονομικοί, τεκνοποιία κ.λ.π.. Ο γάμος προϋποθέτει τη δέσμευση των δύο μερών. Σύμφωνα με τους νόμους της Ευρώπης, κανείς άνθρωπος δεν είναι υποχρεωμένος να παντρευτεί, αν δεν το επιθυμεί ο ίδιος. Οι επιβεβλημένοι γάμοι (π.χ. από οικογένειες ανηλίκων) απαγορεύονται.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, άνθρωποι σε ομόφυλες σχέσεις επίσης μπορούν να παντρευτούν ή να δηλώσουν τη σχέση τους με σύμφωνα συμβίωσης.

Single

Κάποιος/α που δεν βρίσκεται σε σχέση είναι single. Κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να είναι single ενώ άλλοι θα ήθελαν να ήταν σε σχέση. Πολλοί άνθρωποι είναι single κάποια περίοδο της ζωής τους. Όταν είσαι single, μπορεί να έχεις περιστασιακές σεξουαλικές επαφές, να αυνανίζεσαι ή να κάνεις σεξ με πρόσωπα, με τα οποία όμως δεν έχεις σταθερή σχέση.

Ομόφυλες σχέσεις

Ομοφυλοφιλία σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια αναγνωρίζει τον εαυτό του / της ως ομοφυλόφιλο και παρουσιάζεται έτσι στους άλλους. Είναι η σεξουαλική του/της ταυτότητα. Πολύ συχνά αυτό σημαίνει ότι νιώθει έλξη από ανθρώπους του ίδιου φύλου με έναν ρομαντικό τρόπο ή κάνει σεξ με άτομα του ίδιου φύλου.

246_homoseksualiteit_koppel

Τα αισθήματα κάποιου/ας, η συμπεριφορά και η ταυτότητα δεν ταυτίζονται πάντα. Για παράδειγμα κάποιος άνδρας δεν θεωρεί τον εαυτό του ομοφυλόφιλο (ταυτότητα), όταν νιώθει αισθήματα για άλλον άνδρα (αισθήματα), αλλά δεν προχωρά σε πράξεις (συμπεριφορά).

 

Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν έλξη και για τα δύο φύλα. Ονομάζονται bisexuals.

Μερικές φορές κάποιοι άνθρωποι έχουν ομοφυλοφιλικά αισθήματα κατά τη διάρκεια μίας περιόδου της ζωής τους.

Δεν είναι γνωστό γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι ομοφυλόφιλοι αλλά είναι σίγουρο ότι:

  • Το να είσαι ομοφυλόφιλος/η δεν είναι επιλογή. Συμβαίνει φυσικά.
  • Η ομοφυλοφιλία δεν είναι κληρονομική, όπως το χρώμα των ματιών και των μαλλιών.
  • Υπάρχει σε όλες τις χώρες και στους πολιτισμούς. Στην Ευρώπη, η διάκριση εναντίον των ομοφυλοφίλων είναι απαγορευμένη με νόμο. Κανείς δεν επιτρέπεται να τους συμπεριφέρεται διαφορετικά, να τους αποκλείει ή να τους περιορίζει, εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας.

Να δηλώσεις ότι είσαι ομοφυλόφιλος;

Κάθε άτομο πρέπει να αποφασίζει μόνο του αν θέλει να αναγνωρίζεται από τους άλλους ως ομοφυλόφιλο. Εάν αποφασίσεις να το πεις:

  • Πολλές φορές δεν είναι εύκολο και απαιτεί μεγάλο κουράγιο.
  • Μπορεί να είναι ανακούφιση να μιλήσεις σε άλλους ανθρώπους. Δεν θα χρειάζεται να κρύβεσαι πια. Πρώτα μίλησε σε ανθρώπους που γνωρίζεις ότι θα σε αποδεχτούν γι αυτό που είσαι. Κάποιοι άνθρωποι πάντως, έχουν δυσκολία να αποδεχτούν την ομοφυλοφιλία. Ας είσαι προετοιμασμένος/η, ότι στην αρχή οι αντιδράσεις δεν θα είναι πάντα θετικές.
  • Δεν είσαι υποχρεωμένος/η να πεις στους άλλους ανθρώπους ότι είσαι ομοφυλόφιλος/η. Εάν πιστεύεις ότι δεν είναι ασφαλές να το πεις, μην το λες.

086_missionaris_zanzu

Επιλέγοντας σύντροφο

Οι άνθρωποι επιλέγουν σύντροφο με κάποια κριτήρια, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούν. Τα κύρια κριτήρια είναι:

Καταγωγή
Προσωπικότητα
Εξυπνάδα
Χιούμορ
Οικονομική κατάσταση
Εμφάνιση

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να πάρουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μίας σχέσης.

Casual sex

Casual sex είναι η επαφή δύο ανθρώπων με κύριο λόγο το σέξ. Γι αυτό και η δέσμευση είναι περιορισμένη. Το ευκαιριακό σεξ μπορεί να είναι υπόθεση μίας φοράς ή να συμβεί κι άλλες. Μερικές φορές το ζευγάρι γνωρίζεται από παλαιά, άλλες μόλις έχει γνωριστεί. Μπορεί το ένα άτομο να βρίσκεται σε σχέση ή μπορεί και τα δύο να έχουν σχέση με άλλους ανθρώπους γι αυτό και η επαφή χωρίς προστασία είναι υψηλού κινδύνου.

sex_work

Πορνεία

Πορνεία είναι η προσφορά σεξ έναντι χρημάτων ή άλλων ανταλλαγμάτων. Οι άνθρωποι που εργάζονται στην πορνεία ονομάζονται sex workers.

Πριν προχωρήσουν στο σεξ, ο πελάτης και η/ο sex worker θα πρέπει να συζητήσουν το είδος του σεξ που θα κάνουν και την τιμή του. Για παράδειγμα, στοματικό σεξ, αυνανισμός, διείσδυση, πρωκτικό κ.λ.π..

Όλα τα είδη του σεξ μπορεί να ζητήσει ένας πελάτης αλλά η/ο sex worker δεν είναι υποχρεωμένη/ος να τα δεχτεί. Πελάτης και sex worker οφείλουν να σέβονται ο ένας τα όρια του άλλου.

Συμβουλές σε sex workers

  • Ζητήστε να πληρωθείτε προκαταβολικά.
  • Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και απορρίψτε περίεργους πελάτες.
  • Προστατέψτε τα όριά σας. Ενημερώστε τον πελάτη τι κάνετε και τι όχι. Κανείς δεν επιτρέπεται να σας πιέσει να κάνετε κάτι ενάντια στη θέλησή σας.
  • Δημιουργείστε ένα ασφαλές περιβάλλον. Για παράδειγμα, δουλέψτε σε ξενοδοχεία, ενημερώστε φίλους για το που πάτε και με ποιόν.

229_masturbatie_man_bij_vrouw

Καλό σεξ

Δεν υπάρχουν κανόνες που να ορίζουν τι είναι καλό σεξ και τι κακό. Διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αποφασίστε με τον/την σύντροφό σας, πόσο συχνά, με ποια διάρκεια, που και πως θα κάνετε σεξ. Μαζί θα μπορέσετε να φτάσετε σε μία σεξουαλική ζωή που και οι δύο θα απολαμβάνετε. Η συχνότητα του σεξ μεταβάλλεται στη διάρκεια μίας σχέσης. Κάποιες φορές θα κάνετε συχνότερα και άλλες όχι. Είναι φυσιολογικό να αλλάζει η σεξουαλική σας διάθεση ανάλογα με τις συνθήκες της ζωής σας και το περιβάλλον που ζείτε.

Σεξουαλική συναίνεση

Κάθε φορά που κάνεις σεξ, πρέπει αυτό να είναι συναινετικό. Συναίνεση είναι όταν δύο άνθρωποι συμφωνούν στην σεξουαλική επαφή και συμφωνούν και κατά τη διάρκεια. Μπορούν ανά πάσα στιγμή να σταματήσουν το σεξ, αν κάποιος από τους δύο δεν νιώσει καλά, κατά την εξέλιξη της πράξης. Μην αφήνετε κάποιον/α να σας παρασύρει σε πράξεις που δεν επιθυμείτε.

Περισσότερα και αναλυτικότερα θα βρείτε στο ZANZU

 

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts