Συμφωνική Ορχήστρα των Αιγοπροβάτων – Tο… κούρδισμα των κουδουνιών

7003

του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Είναι γνωστό ότι οι κτηνοτρόφοι μας κρεμάνε κουδούνια στα αιγοπρόβατα. Η κατασκευή τους γίνεται από χαλκό η ορείχαλκο. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο στη όλη διαδικασία είναι το “κούρδισμα” των κουδουνιών. Είναι μία διαδικασία χρονοβόρα που γίνεται από τους βοσκούς μας εμπειρικά. Σκοπός είναι το “κάλιασμα” όπως το λένε, δηλαδή το ταίριασμα των ήχων.

Έτσι όταν τα αιγοπρόβατα μετακινούνται ή βόσκουν, οι παραγόμενοι ήχοι, από τα κουδούνια, βρίσκονται σε συμφωνία και το άκουσμα είναι μελωδικότατο και ευχάριστο.

6998

7002

Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται με ελαφρά κτυπήματα στο κουδούνι. Φυσικά οι βοσκοί είναι εξοικειωμένοι στους ήχους και απολύτως εμπειρικά τα καταφέρνουν περίφημα.

Ένας από τους τελευταίους κατασκευαστές κουδουνιών είναι ο Χρήστος Παπαδήμας στην Άμφισσα. Δέχεται παραγγελίες από όλη την Ελλάδα.

7000

6999

DSC_0101 - Αντίγραφο

Στο βίντεο καταγράψαμε το κούρδισμα από βοσκούς των Ακαρνανικών Ορέων.

 

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts