Το facebook του Kim

Glorious_Leader_69068

Ένας κλώνος του Facebook εμφανίστηκε για λίγο στη Βόρεια Κορέα. Φιλοξενήθηκε στη διεύθυνση StarCon.net.kp και είχε πολλές ομοιότητες με το διεθνές δημοφιλές social media.

Δεν είναι σαφές ποιος δημιούργησε το StarCon αλλά πιστεύεται ότι ήταν μία πρόβα για μια μελλοντική υπηρεσία που θα προσφέρει η κρατική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών της Βορείου Κορέας.

Τον διαδικτυακό χώρο εντόπισε ο Doug Madory, ερευνητής της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου Dyn, ο οποίος είπε ότι είναι σπάνιο να βλέπει κάποιος οποιαδήποτε ιστοσελίδα του μυστικοπαθούς κράτους.

Το StarCon χτίστηκε με ένα πακέτο λογισμικού που ονομάζεται phpDolphin και είχε πολλά από τα χαρακτηριστικά του facebook, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων, προσωπικού χώρου, εντοπισμού τόπου κ.α.. Ήταν ωστόσο ημιτελές με πολλούς χώρους «under construction».

Funny-North-KoreaΈνας από τους πρώτους λογαριασμούς που δημιουργήθηκε πάντως ήταν για τη διακωμώδηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Γιούνκ ενώ εκτός Βόρειας Κορέας πρόλαβαν να δημιουργηθούν μόλις 300 λογαριασμοί πριν η ιστοσελίδα πέσει.

Αναλυτές πιστεύουν ότι το πιο αυταρχικό καθεστώς στον πλανήτη, πειραματίζεται με το διαδίκτυο και σύντομα θα παρουσιάσει ένα δικό του network, απολύτως ελεγχόμενο και εξαιρετικά επικίνδυνο για όσους, εντός Βόρειας Κορέας, επιχειρήσουν να το εκμεταλλευτούν ως βήμα ελεύθερου λόγου.

 

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts