Ηχώ: Η ομογενειακή εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης τώρα σε όλη στην Ελλάδα

ηχω

του Ανδρέα Ρομπόπουλου.

Η εφημερίδα που κυκλοφόρησε σήμερα Παρασκευή 3 Ιουνίου, σε όλα τα περίπτερα της Ελλάδας, αποτελεί την καθυστερημένη άφιξη, της φωνής του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης στην ελληνική επικράτεια. Είναι πράγματι άξιον απορίας για ποιό λόγο τα πολυάριθμα και ακμάζοντα κατά περιόδους, έντυπα της ομογένειας της Πόλης δεν επεδίωξαν την άμεση επικοινωνία με το ελλαδικό κοινό.

Η εφημερίδα Ηχώ, του χρόνου συμπληρώνει 40 χρόνια έκδοσης στην Πόλη των πόλεων, με γνώμονα την υπηρεσία στους αγώνες της ομογένειας. Γι αυτό 39 ολόκληρα χρόνια χαίρει της εκτίμησης του κοινού που αναγνωρίζει την ελεύθερη φωνή, που υψώνεται όταν υποφέρει η Ομογένεια. Πάντα πιστή στο μότο του Βολταίρου, που έχει στον τίτλο, όπως το πίστεψε και το υποστήριξε ο ιδρυτής της Χαράλαμπος Ρομπόπουλος.

“Διαφωνώ με ό,τι λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.”

Η Ηχώ ιδρύθηκε το 1977, σε μια περίοδο που το Κυπριακό καθόριζε την μοίρα του ελληνισμού της Πόλης. Η διαρροή ήταν ανεξέλεγκτη. Κατεύθυνση ως επί το πλείστον η Ελλάδα. Ο πληθυσμός του ελληνισμού συρρικνωνόταν δραματικά. Η κίνηση της ίδρυσης μιας νέας εφημερίδας με την επιεικέστερη προσέγγιση δεν εθεωρείτο σώφρονα πράξη. 40 χρόνια μετά η ιστορία της εφημερίδας δικαιώνει τον ιδρυτή της Χαράλαμπο Ρομπόπουλο.

Το 2009 η Ηχώ παίρνει βραβείο ιδρύματος Μπότση για την “Επί 32 χρόνια καθημερινή παρουσία στην Κωνσταντινούπολη, την ενημέρωση των ομογενών και τους δύσκολους αγώνες της για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους”.

Όπως ακριβώς τότε που ο ιδρυτής της Ηχούς πήγε κόντρα στο ρεύμα, έτσι και σήμερα η Ηχώ έρχεται στην Ελλάδα την στιγμή που η λογική υπαγορεύει το αντίθετο. Δεν κατηγορεί όσους εγκαταλείπουν το πλοίο που μπάζει νερά. Απλά έχει την πεποίθηση ότι είναι η ώρα να κλείνει ο καθένας από μια μικρή τρυπούλα. Ο καθείς στα μέτρα των δυνατοτήτων του. Και τότε θα δούμε πως το πλοίο με την συλλογική προσπάθεια επιπλέει.

9443208_orig

Η εφημερίδα αυτή της Πόλης δεν εκπροσωπεί μεγάλα κεφάλαια. Αντιθέτως. Ούτε έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω. Είναι μια συλλογική προσπάθεια εξαιρετικών συναδέλφων, ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και διανοούμενων, που πιστεύουν στην δύναμη της γνώσης και της έγκυρης ενημέρωσης στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Η Ηχώ με δικά της αποκλειστικά ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, άρθρα, έρευνες και μελέτες έγκριτων ακαδημαϊκών, θα επιχειρεί να δίνει την πραγματική εικόνα της αλήθειας για τα τεκταινόμενα όχι μόνο στον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης αλλά στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο Ελλάδας – Τουρκίας και Μέσης Ανατολής.

Θα αποκαλύπτει τις άγνωστες εκείνες πτυχές της πολιτικής των ελληνοτουρκικών που προσπερνά το βιαστικό ρεπορτάζ, έτσι όπως το αναγκάζουν να γίνεται οι ρυθμοί της τηλεόρασης και του διαδυκτίου.

Δυστυχώς μάταια και στρεβλά, τα έντυπα ΜΜΕ για μεγάλο διάστημα προσπάθησαν να ακολουθήσουν τους ίδιους ρυθμούς χάνοντας συνέχεια έδαφος. Προσπέρασαν την ουσία της αποστολής τους, που δεν είναι άλλη από την έρευνα, την συνέντευξη και την αναζήτηση της αλήθειας πίσω από τα γεγονότα τα οποία πάντοτε δεν είναι όπως φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Δηλαδή την αποστολή που είχε ο τύπος από την πρώιμη του μορφή. Καιρός για επιστροφή στο μέλλον των εφημερίδων λοιπόν, με πρωτογενή ύλη και όχι αναπαραγωγές και αντιγραφές που παίρνουν και δίνουν ειδικότερα στο διαδύκτιο.

unnamed

 

 

 

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts