Τσιαμαντάς: Ένα… καντήλι μεγάλωσε τα σύνορα μας με την Αλβανία !

τσιαμαντας

του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Ο Τσαμαντάς είναι ένα ακριτικό χωριό του νομού Θεσπρωτίας κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Μικρό χωριό με πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους σήμερα. Κάποτε έσφιζε από ζωή και οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Τα περιορισμένα εισοδήματα και ο εμφύλιος πόλεμος ανάγκασαν πολλούς να ξενιτευτούν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για μία καλύτερη ζωή. Η επιστροφή πλέον στο χωριό έγινε περιοδική, περιορισμένη και ολιγοήμερη. Το σχολείο δεν λειτουργεί πλέον και έχει μετατραπεί σε μουσείο για να θυμίζει τις παλιές καλές μέρες…

7011

7014

Στον μαχαλά Καμίτσιανη του Τσαμαντά υπάρχει το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Είναι μεταβυζαντινό. Κτίστηκε το 1602 και η αγιογράφησή του ανάγεται στον 17ο αιώνα. Το μοναστήρι απετέλεσε και χάνι (πανδοχείο), όπου διανυκτέρευαν οι αγωγιάτες στις διάφορες μετακινήσεις τους. Το μοναστήρι άρχισε να παρακμάζει μετά τον θάνατο του τελευταίου ηγούμενου Δημητρίου Πέσχου το 1927.

7021

7013

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, επί ηγουμενίας του Δημητρίου Πέσχου (ενός πανέξυπνου ιερομόναχου), το μοναστήρι φιλοξένησε το 1923 την επιτροπή καθορισμού των Ελληνοαλβανικών συνόρων… Επικεφαλής της επιτροπής ήταν ένας Γερμανός, που για καλή μας τύχη ήταν αρχαιολόγος. Εντυπωσιάστηκε από το μοναστήρι, την εικονογράφησή του και τα ιερά κειμήλια. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά σε ένα καντήλι μεγάλης αξίας. Ο ηγούμενος, δεν έχασε την ευκαιρία και το δώρισε στον Γερμανό με την παράκληση να μείνει το μοναστήρι επί ελληνικού εδάφους κατά την επικείμενη οριοθέτηση.

7020

7023

Όντως, όπως λέγεται, η οριοθέτηση μεταφέρθηκε βορειότερα στην κορυφογραμμή του όρους Μουργκάνα με αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν στην Ελληνική επικράτεια άλλα 16 χωριά “των ριζών της Μουργκάνας”.

 Δεν ξέρω αν ιστορικά μπορεί να τεκμηριωθεί η «συναλλαγή» με το καντήλι, η φιλοξενία όμως της επιτροπής στο συγκεκριμένο μοναστήρι είναι δεδομένη και σε συνδυασμό με την ευστροφία του ηγουμένου, η τοπική παράδοση δεν πρέπει να πέφτει έξω…

7029

7039

7042

7040

Από τους συνεντευξιαζόμενους στο βίντεο, μεγάλη βαρύτητα έχει η μαρτυρία λαογράφου – λογοτέχνη Κων/νου Zούλα, ο οποίος πριν 2 περίπου χρόνια έφυγε από την ζωή. Δυστυχώς μεγάλο τμήμα της μαρτυρίας είναι ανεκμετάλλευτο από τον δαίμονα του μικροφώνου…

 

 

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts