Νάξος: Μία μικρή πατρίδα για τις χελώνες caretta caretta

careta1

της Πόπης Αλιμπέρτη από το Naxostimes gr  

Η χελώνα καρέτα είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά είδη των ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλασσίων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της είναι στη Ζάκυνθο, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Σύμφωνα με την WWF Ελλάς, οι παραλίες της Ζακύνθου έχουν ιδιαίτερα υψηλή πυκνότητα φωλιών – έως 1.500 φωλιές ανά χιλιόμετρο! Ωοτοκία ωστόσο έχει παρατηρηθεί και στη Νάξο.

Το πρώτο ταξίδι μιας χελώνας Caretta caretta είναι και το σημαντικότερο της ζωής της, καθώς στηρίζεται στο ένστικτο για να βρει τον προσανατολισμό της. Αν τα καταφέρει την πρώτη φορά, θα ξαναγυρίσει μετά από μερικές δεκαετίες στην ίδια περιοχή για να γεννήσει τα μικρά της και να διαιωνίσει το μοναδικό της είδος. Αν ξεφύγει από τους φυσικούς εχθρούς της, αλλά και από τις ανθρώπινες επιδράσεις, θα ζήσει περίπου 80 χρόνια. Το θαλασσινό πέρασμα της χελώνας περιλαμβάνει και τη Νάξο, δυστυχώς όμως το ταξίδι για πολλές από αυτές τελειώνει εδώ…

Σύμφωνα με το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, το 2016 καταγράφηκαν ήδη 4 χελώνες νεκρές, ενώ πέρυσι ο αριθμός των νεκρών χελωνών ήταν 16, οι περισσότερες από τις οποίες χτυπημένες στο κεφάλι. Φυσικά κανείς δεν ξέρει αν και πόσες άλλες νεκρές χελώνες μπορεί να έχουν ξεβραστεί σε δυσπρόσιτες περιοχές ή έχουν χαθεί στη θάλασσα…

Δυστυχώς σε όλες τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας εμφανίζονται παρόμοια φαινόμενα, αφού κάποιοι ασυνείδητοι ψαράδες θανατώνουν χελώνες, χτυπώντας τις με τσεκούρια και καμάκια στο κεφάλι, επειδή μπλέκονται στα δίχτυα τους και προκαλούν ζημιές.

Η κινητοποίηση του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη του προβλήματος, με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Θαλάσσιες περιοχές της Νάξου, αποτελούν για κάποιες χελώνες μόνιμο τόπο κατοικίας, όπως η θέση «Άννα» που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Άννας. Υπάρχουν όμως και χελώνες (όπως αυτή που πρωταγωνιστεί στο video) που επισκέπτονται για πρώτη φορά το νησί.

careta60

Όπως λέει στο naxostimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου» Γιάννης Ορφανός, το κεφάλι της κάθε χελώνας είναι και η ταυτότητα της, αφού έχει μοναδικό σχέδιο. Κατά το 2015, ο Σύλλογος είχε ταυτοποιήσει 9 χελώνες, ενώ για το 2016, μέχρι σήμερα, ταυτοποιήθηκαν 5.

Απειλές από τον άνθρωπο

Η χελώνα Caretta caretta συμπεριλαμβάνεται στο “Κόκκινο Βιβλίο” των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύεται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Βασικές απειλές από τον άνθρωπο είναι: η σύλληψη για σκοπούς εκμετάλλευσης (κρέας, μέρη του σώματος), λαθροθηρία αυγών για κατανάλωση, εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία που καταλήγει σε πνιγμό ή θανάτωση από τους ψαράδες, οι παραλίες ωοτοκίας συρρικνώνονται δραματικά λόγω οικιστικής ανάπτυξης και τουριστικών δραστηριοτήτων και τέλος η ρύπανση των θαλασσών. Οι χελώνες συχνά συγχέουν πεταμένες πλαστικές σακούλες με τσούχτρες, μπάλες πίσσας ή χοντρά κομμάτια πολυαιθυλενίου με κάτι φαγώσιμο. Εάν καταπιούν αυτά τα αντικείμενα το πεπτικό τους σύστημα μπορεί να φράξει κι οι ίδιες να πεθάνουν.

Πόπη Αλιμπέρτη

Video και φωτογραφίες: Σύλλογος “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου”

 

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts