Το Εθνικό ενώνει τις δυνάμεις του με Λυρική, Θέατρο Τέχνης & Μουσείο Μπενάκη

EUNIKO

Η ουτοπία δεν είναι αυτό που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά αυτό που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα”.

Με τη ρήση της Αριάν Μνουσκίν, ιδρύτριας του λαϊκού “Θεάτρου του Ήλιου”, παρουσίασε το Εθνικό Θέατρο το πρόγραμμα της σεζόν 2016-2017, που προσπαθεί να συνδυάσει άρτιες παραγωγές με τα περιορισμένα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Στο πρόγραμμα υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνεργασίες και έργα κλασικού αλλά και σύγχρονου ρεπερτορίου. Συμπυκνώνουμε σε points:

  • Συμπαραγωγές του Εθνικού με 4 κορυφαίους φορείς του πολιτισμού: Εθνική Λυρική Σκηνή, Θέατρο Τέχνης, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και Μουσείο Μπενάκη.
  • Ανακατασκευή του Νέου Ρεξ, το οποίο δε θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο, με στόχο, μετά τις εργασίες, να παραδοθεί την μεθεπόμενη περίοδο αποκλειστικά ως θέατρο για Παιδιά και Εφήβους.
  • Αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής και ίδρυση των τμημάτων Σκηνοθεσίας και Σκηνογραφίας.

ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ 2016-2017 – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ
του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Οκτώβριος 2016
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

ΠΟΘΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ
του Ευγένιου Ο’Νηλ
Ιανουάριος 2017
Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντύπας

Η ΤΑΞΗ ΜΑΣ
του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ
Απρίλιος 2017
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ)

Ο ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ
του Όσκαρ Ουάιλντ
Οκτώβριος 2016
Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης

ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ-«ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ
Εμπνευσμένο από τη Στέλλα Βιολάντη του Γρηγορίου Ξενόπουλου
Κείμενο των Βαγγέλη Μουρίκη και Γιάννη Οικονομίδη
Οκτώβριος 2016
Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης

Ο ΕΞΗΝΤΑΒΕΛΟΝΗΣ
του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων
Δεκέμβριος 2016
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

ΘΕΡΙΣΜΟΣ
του Δημήτρη Δημητριάδη
Μάρτιος 2017
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

030

ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΞ – ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

Η σκηνή Κοτοπούλη μετατρέπεται σε χώρο συνομιλίας του θεάτρου με τις άλλες παραστατικές τέχνες. 4 παραγωγές, όπου συναντώνται ο χορός, η κίνηση, η μουσική το τραγούδι και άλλες σύγχρονες μορφές έκφρασης, σε σύνδεση με την ευρύτερη θεατρική δημιουργία, δίνουν το στίγμα της Σκηνής, επιβεβαιώνοντας την αρμονική συνύπαρξη των τεχνών.

ΓΑΛΑΞΙΑΣ (προσωρινός τίτλος)
Σκηνική σύνθεση του Αντώνη Φωνιαδάκη
Συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή
Νοέμβριος 2016
Η σημαντική συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Εθνικό Θέατρο υλοποιείται με μια παράσταση του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του μπαλέτου της Λυρικής. Οι πρωτοπόρες ηχητικές κατασκευές του Gyorgi Ligeti και του Ιάνη Ξενάκη θα συνυπάρξουν με την πρωτότυπη μουσική του σύγχρονου συνθέτη Julien Tarride και θα δημιουργήσουν ένα τοπίο, όπου κλασικοί και μοντέρνοι χορευτές, μαζί με ηθοποιούς, θα κληθούν να πειραματιστούν, δοκιμάζοντας πώς οι σωματικές τεχνικές και δυνατότητες συνομιλούν με την έννοια της θεατρικότητας.
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης

ΑΝΕΜΟΣ
Σκηνική σύνθεση του Κωνσταντίνου Ρήγου
Δεκέμβριος 2016
Ένας άνεμος διατρέχει τις ζωές μας, παρασύρει τις στιγμές μας και τις σκορπά. Άραγε τι απομένει; Λέξεις, εικόνες, ιδέες, συναισθήματα, στροβιλίζονται σε μια αέναη περιπλάνηση. Λόγος, κίνηση και ζωντανή μουσική συνθέτουν τον αφηγηματικό κορμό της παράστασης, όπου τα πρόσωπα συναντώνται στη σκηνή για να ζήσουν καθημερινές αλλά και προσωπικές στιγμές, που προκαλούν συνεχώς τις αισθήσεις.
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος

ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ
του Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι
Φεβρουάριος 2017
Εξερευνώντας τις ρίζες των ιδεών και των ψυχικών διεργασιών, ο λόγος του Ντοστογιέφσκι παραμένει πάντα επίκαιρος και πύρινος. Σε ένα από τα κορυφαία του μυθιστορήματα, βαθιά πολιτικό ως προς τη σύλληψή του και καθηλωτικό ως προς τους χαρακτήρες και τη δράση του, ο μεγάλος ρώσος μυθιστοριογράφος διαχειρίζεται ζητήματα ηθικής και ιδεολογίας, με υψηλή αίσθηση πνευματικότητας. Η παράσταση θα αναπτυχθεί ως σύνθεση σκηνικής αφήγησης με άξονα τον δραματικό λόγο στη μουσική του υπόσταση.
Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

ΟΠΕΡΕΤΤΑ
του Βίτολντ Γκομπρόβιτς
Απρίλιος 2017
Η ευφάνταστη, ανατρεπτική και διαχρονική Οπερέττα του σπουδαίου Πολωνού συγγραφέα Βίτολντ Γκομπρόβιτς υιοθετεί την ελαφράδα του μουσικού αυτού είδους και υπονομεύει, με το σαρωτικό της χιούμορ, τα πλαστά πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά πρότυπα. Εκθέτει παράλληλα τη γελοιότητα των προσώπων που τα εκφράζουν και προκρίνει την υπεροχή της απλότητας και της «γύμνιας» απέναντι στην κενότητα κάθε εφήμερης μόδας.
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος

ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
του Στρατή Τσίρκα
Συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης
Μάρτιος – Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017
Τα δύο ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας συνεργάζονται για πρώτη φορά σε ένα μακρόπνοο σχέδιο, με στόχο την παρουσίαση της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες». Μια ενιαία ομάδα ηθοποιών, που θα επιλεγούν μετά από ακρόαση, θα συμμετάσχει στο διετές αυτό εγχείρημα, που θα μεταφέρει σκηνικά ένα εμβληματικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας και θα παρουσιαστεί σε 3 φάσεις, μοιράζοντας την διαδρομή του ανάμεσα στο Θέατρο Τέχνης και στο Εθνικό Θέατρο.

136

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Λευτέρης Αγγελάκης, Βαγγέλης Αμπατζής, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Νίκος Γιαλελής, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Δημήτρης Ήμελλος, Αλεξία Καλτσίκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Νίκος Καραθάνος, Νίκος Καρδώνης, Γιώργος Κέντρος, Δημήτρης Κίτσος, Μαρία Κίτσου, Γιάννης Κλίνης, Έμιλυ Κολιανδρή, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Νάντια Κοντογεώργη, Κώστας Κορωναίος, Νέστορας Κοψιδάς, Μάγια Κώνστα, Όλια Λαζαρίδου, Βασίλης Μαγουλιώτης, Σοφία Μαραθάκη, Περικλής Μουστάκης, Άρης Μπαλής, Διονύσης Μπουλάς, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Γιάννης Παναγόπουλος, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Ελίνα Ρίζου, Μαρία Σαββίδου, Μιχάλης Σαράντης, Δανάη Σαριδάκη, Εύη Σαουλίδου, Χρήστος Σουγάρης, Στάθης Σταμουλακάτος, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Γιώργος Τσιαντούλας, Άγγελος Τριανταφύλλου, Αμαλία Τσεκούρα, Χάρης Φραγκούλης, Αντιγόνη Φρυδά, Λυδία Φωτοπούλου, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Νίκος Χατζόπουλος, Γιώργος Χριστοδούλου, Γιώργος Χρυσοστόμου, Νίκος Ψαρράς. (Ο κατάλογος βρίσκεται υπό διαμόρφωση)

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, το Εθνικό συνεχίζει την τιμολογιακή πολιτική με πολλές εναλλακτικές προτάσεις για τους θεατές, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στους νέους έως 25 και στο κοινό άνω των 65 ετών, καθώς και στους ανέργους και στις ευπαθείς ομάδες.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts