Παραιτηθείτε: «Γιατί θα είμαι εκεί» – «Γιατί δεν θα είμαι εκεί»

παριτηθείτε-νασικο-1

Το postmodern δεν μείνει αδιάφορο μπροστά στη διαδικτυακή πρωτοβουλία για συγκέντρωση στο Σύνταγμα με σύνθημα «Παραιτηθείτε». Αντί όμως να δώσει το λόγο σε πολιτικούς ή γνωστούς ανθρώπους με δημόσιο λόγο, ζήτησε από δύο νέους, με αντίθετες απόψεις να γράψουν από ένα μικρό άρθρο με τις θέσεις τους. Η Σταματίνα Σταματάκου 19 χρονών, φοιτήτρια στο Πολιτικό της Νομικής και δημοσιογράφος στο «MarketNews gr», είναι από τους ανθρώπους που συνδιοργανώνουν την συγκέντρωση. Ο Βαγγέλης Κρεούζης, 26 χρονών, απόφοιτος ΤΕΙ, που εργάζεται σε προσωρινή δουλειά μέχρι να πάει φαντάρος, θεωρεί ότι η συγκέντρωση είναι ένα «Happening για selfies». Οι δύο απόψεις εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο (πιο δημοσιογραφικό η Σταματίνα, πιο προσωπικό ο Βαγγέλης), αλλά με πάθος και πιστεύουμε ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως για τους ανθρώπους που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα κάνουν την Τετάρτη το απόγευμα…

  1. Γιατί #Tha_Eimai_Syntagma στο #ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ
    της Σταματίνας Σταματάκου

θα ειμαι εκεί

Το #ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ξεκίνησε με αφορμή τη δήλωση του δημοσιογράφου της “Αυγής” και βουλευτή της Β’ Αθηνών Γιώργου Κυρίτση, που στοχοποιούσε όσους δεν συντάχθηκαν με την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα είπε: “(Η κυβέρνηση) γι’ αυτό ακριβώς ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει”. Μία δήλωση ταξικού μίσους, που αποδεικνύει ότι κάποιοι εχθρεύονται τους ίδιους τους πολίτες της χώρας που κυβερνούν. Όσοι δε συνασπίστηκαν με το κίβδηλο ΌΧΙ στο ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα του Ιουλίου είναι “αυτοί που θα τελειώσουν”. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο εξαπάτησε και δίχασε την ελληνική κοινωνία αλλά εξακολουθεί το διχαστικό και φασιστικό της λόγο ισοπεδώνοντας τα πάντα, πολεμώντας την ελευθεροτυπία και ελευθεροστομία, σε μία προσπάθεια να επιβάλει καθεστώς τύπου Λατινικής Αμερικής.

Μετά την ανακοίνωση της επικείμενης διαδήλωσης ρώτησαν τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη για το #ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ και απήντησε ότι είναι στα όρια της συνταγματικής ανοχής και ότι όποιος θέλει μπορεί να οργανώνει τέτοιες κινήσεις, αλλά όχι μια υπονομευτική πολιτική παρέμβαση. Κατέληξε: “Το να δημιουργούνται κινητοποιήσεις στη βάση προφητικών εξαγγελιών – ότι τώρα εγώ κάνω απεργία γιατί θα γίνει αυτό σε ένα χρόνο – είναι μια διαδικασία που έχει ελάχιστη σχέση με τη δημοκρατία“. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο ίδιος άνθρωπος που άνηκε στους Αγανακτισμένους και βροντοφώναζε «Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή», κι ας μπήκε μετά μέσα. Αλήθεια, εντός της συνταγματικής ανοχής ήταν η φλεγόμενη Αθήνα του 2008, η αθώωση των δολοφονιών στη Μαρφίν, οι προπηλακισμοί, οι βιαιοπραγίες, οι κρεμάλες στην Ομόνοια, το κίνημα «Δεν πληρώνω» και τόσα άλλα; Είναι εντός της νοητικής ανοχής και της αντοχής μιας ολόκληρης κοινωνίας η εξαπάτηση και η υποκρισία με το κάλυμμα της «αριστεράς» και της φιλολαϊκής ταξικής πολιτικής;

Αμέσως μετά, η κυβερνητική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις πρέπει να γίνονται μόνο όταν υπάρχει λόγος, και λόγος για το #ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ δεν υπάρχει. Αν δεν υπάρχει λόγος να διαδηλώσει ένας πολίτης κατά μίας κυβέρνησης που υποσχόταν το Γενάρη του 2015 ότι μέσα σε αυτή τη Βουλή δε θα ψηφιστεί Μνημόνιο, και όχι μόνο ψηφίστηκε, αλλά υποθηκεύτηκε η χώρα για 99 χρόνια, μίας κυβέρνησης άκρως ιδεοληπτικής, ανίκανης και αποτυχημένης από τη διαχείριση του προσφυγικού μέχρι την παιδεία, μίας κυβέρνησης καταστροφικής, που μέσα σε 18 μήνες έχει αποδομήσει ό,τι είχε μείνει όρθιο, πότε υπάρχει;

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, με προσωπική του ανάρτηση σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης είπε: “Πέρσι τον Ιούλιο, πήραν το μάθημα τους… Αν τους μισούς από αυτούς, τους γυρίσει κανείς ανάποδα, θα πεταχτεί από τις τσέπες τους το μισό χρέος της χώρας. Άντε και καλή διασκέδαση και προσοχή στα καλσόν”, δικαιώνοντας για ακόμη μια φορά το λόγο της διαδήλωσης. Η Ράνια Σβίγκου μαζί με το Νίκο Φίλη επέλεξαν να χαρακτηρίσουν την πρωτοβουλία ως ακροδεξιά, βρίσκοντας την εύκολη λύση. Γιατί αυτή είναι η κυβέρνηση, γιατί αυτό είναι το ήθος της, γιατί η δημοκρατία της αρχίζει και τελειώνει στους πύρινους λόγους και στις εξαγγελίες.

Εγώ δεν μπορώ να κάνω τη χάρη σε αυτή την κυβέρνηση να σωπάσω γιατί δεν εντάσσομαι σε κανένα κόμμα, μετά βεβαιότητας γνωρίζω ότι δε κάνω προεκλογική εκστρατεία σε κανέναν και δεν προωθώ την επάνοδό του (σε περίπτωση που αντιληφθώ, ως διοργανώτρια, οτιδήποτε σχετικό, θα είμαι η πρώτη που θα το καταγγείλω), δεν είμαι σκυλί κανενός, δεν είμαι σε καμία φοιτητική οργάνωση, δεν είμαι βολεμένη, δεν είμαι πληρωμένη, δεν κάνω μακροσκελείς αναλύσεις και δεν εκδίδω κατηγορητήρια εκ του καναπέως. Είμαι η Σταματίνα, είμαι 19 χρονών, είμαι φοιτήτρια στο Πολιτικό της Νομικής, δημοσιογραφώ στο MarketNews gr και έχω εξαγριωθεί με την άκρατη εξαπάτηση της κυβέρνησης εις βάρος μου. Εντός της δικής μου ανοχής και αντοχής δεν περιλαμβάνονται τα ασύστολα ψεύδη των δήθεν αριστερών επαναστατών που λειτουργούν φασιστικά, ιδεοληπτικά και καταστροφικά. Επίσης, αν το #ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ είναι ακροδεξιό, σύμφωνα με το Ν. Φίλη και της Ρ. Σβίγκου, η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου τι είναι; Τα τρία μέτρα κάτω από τη γη του Παύλου Πολάκη είναι το απαύγασμα της δημοκρατίας να υποθέσω; Εντέλει, δεν έχω απλώς το αναφαίρετο δικαίωμα να διαδηλώσω την Τετάρτη της 15ης Ιουνίου στο Σύνταγμα, έχω την υποχρέωση να αντισταθώ.

 Εγώ την Τετάρτη 15 Ιουνίου #Tha_Eimai_Syntagma για να δώσω το “παρών” και να μην δώσω το παρόν μου και το μέλλον μου. Εσύ;

————————————————-

2. “Δεν πάω σε happening για selfies. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση μετά το «παραιτηθείτε»
του Βαγγέλη Κρεούζη

δεν θα είμαι εκεί

Είμαι στο «δρόμο» από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Δεκαπενταμελές, πορεία το Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο, κατάληψη στο σχολείο, φοιτητικές εκλογές, πανό, συνθήματα, οργάνωση απέναντι στους φασίστες. Έμαθα πως να κινούμαι στις διαδηλώσεις, που να είμαι πρώτος και τι να αποφεύγω. Μη με παρεξηγήσεις. Δεν είμαι από αυτούς, που οι φίλοι σου στα κανάλια, λένε «μπαχαλάκηδες». Ούτε κουκούλα έχω βάλει ποτέ, ούτε τη βιτρίνα του άλλου έχω σπάσει. Έμαθα όμως από το σπίτι μου, και μετά από τη ζωή, ότι για να αλλάξεις τα πράγματα, χρειάζεται να βρεθείς με άλλους παρέα. Πρέπει να απλώσεις το χέρι, να ενώσεις τη φωνή και να διεκδικήσεις. Μαζί με πολλούς.

Η «οργάνωση» για μένα, δεν ήταν οι βραδιές στον Πλούταρχο και τα φτηνά Σ-Κ στη Μύκονο. Δεν ήταν η συλλογή από γκομενίτσες Βου Που, ούτε οι τύποι «γεια σου, man» με τα mini cooper. Ήταν το φεστιβάλ στο Νέστο, η Ανάφη με δυο μπλουζάκια στο σακίδιο και το ξενύχτι στον Πειραιά για να ετοιμάσεις το συσσίτιο των προσφύγων. Έμαθα την αλληλεγγύη, απέκτησα φιλαράκια, τα βγάζω πέρα με 500 ευρώ το μήνα και, όσο έχω ανθρώπους γύρω μου, δεν φοβάμαι τίποτα και κανέναν. Είμαι άνθρωπος με σώμα και μυαλό. Ζωντανός. Όχι second life στο net.

Ναι, ήμουν στους αγανακτισμένους. Ξενύχτησα στο Σύνταγμα, έκανα καινούργιους φίλους, συναντήθηκα με διαφορετικές φωνές, ένιωσα ένα μεγάλο «εμείς». Πραγματικό. Όχι selfie στο τοίχο κανενός. Αν θυμάμαι καλά, δεν έβγαλα ούτε μία φωτογραφία στην πλατεία, κι ας ήμουν εκεί ένα μήνα. Αφόρτιστο το κινητό τις περισσότερες φορές. Τι να το κάνω; Όλοι οι δικοί μου ήταν εκεί. Δεν χρειαζόμουν αποδείξεις. Υποπτεύομαι ότι την Τετάρτη το απόγευμα θα πάρουν φωτιά τα κινητά… Γι αυτό διαφωνώ με το «παραιτηθείτε». Δεν είναι αυθόρμητο ξέσπασμα πολιτών. Ένα flash mob είναι για selfies. Ένα οργανωμένο χάπενινγκ από i phone τελευταίας γενιάς και εξυπνάκηδες που ψάχνουν το ριμπάουντ του δημοψηφίσματος.

Ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Δεν ζήτησα θέσεις και δουλειές. Ελπίδα ζήτησα. Να βγει ο τόπος από αυτή τη μαύρη τρύπα που ρουφάει σχέδια, όνειρα και ζωές. Ήθελα να μη με κυβερνά ο «γιός του μπαμπά», ο «ανιψιός του θείου» και το «παλαιό πολιτικό τζάκι», που θεωρεί την πολιτική ιδιοκτησία του. Γούσταρα να πάνε στα σπίτια τους οι αποτυχημένοι. Αυτοί που κλέψανε, που ρήμαξαν, που συνθηκολόγησαν, που πέταξαν στο δρόμο ανθρώπους, που τρέχανε σα σκυλάκια πίσω από τους Ευρωπαίους για να τους πετάξουν κανα κοκαλάκι. Ήθελα να αλλάξουν όλα τα πρόσωπα στις υπουργικές καρέκλες. Να κάτσουν άνθρωποι που έχουν δοκιμαστεί στη ζωή και έχουν δεσμούς με τις κοινωνικές αξίες…

Αν είμαι ευχαριστημένος; Όχι, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Πολλοί από την παρέα μου ήδη τράβηξαν Χ στον ΣΥΡΙΖΑ. Περιμέναμε περισσότερα. Αλλά για μένα είναι νωρίς να το βάλω κάτω. Βλέπω προσπάθεια. Ακούστηκε η φωνή της Ελλάδας. Γίναμε υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη. Η Ισπανία έρχεται από πίσω. Υπάρχει φως για μία άλλη Ευρώπη. Των λαών, που έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου και όχι των τραπεζών και της Λαγκάρντ. Βλέπω και υπουργούς να ξημεροβραδιάζονται για να κάνουν κάτι. Με μηδενικά κονδύλια από την ασφυξία των ξένων. Κάνουν και μπούρδες. Λογικό είναι. Δεν γεννήθηκαν με το όνειρο να κυβερνήσουν. Βρέθηκαν σε αυτές τις θέσεις σε μία πολύ δύσκολη στιγμή και το παλεύουν όσο μπορούνε. Προτιμώ να κάνει κάποιος λάθη παρά να είναι λάθος.

Δεν θα πάω στο συλλαλητήριο την Τετάρτη. Έχω παράπονα από τον Τσίπρα αλλά δεν υπάρχει άλλος αυτή τη στιγμή που θα ήταν καλύτερος στη θέση του. Δεν θα συμμετέχω σε μία τυφλή διαμαρτυρία χωρίς εναλλακτική πρόταση. Εκτός αν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είναι η εναλλακτική πρόταση, οπότε λέω την Τετάρτη το βράδυ να… φύγω από την πόλη, όχι απλά να μην πάω στο Σύνταγμα.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts