“Για μπάνιο πάω, κι αν θέλεις έλα…”

κολυδας-βασικο

του Θοδωρή Κολυδά.

Μέχρι και τη Δευτέρα θα κρατήσει η ζέστη στη Κεντρική και τη Νότια Ελλάδα. Από την Τρίτη θα ενισχυθεί το μελτέμι στο Αιγαίο και θα αρχίσει να δροσίζει από βορρά προς νότο.

 Και μιας και μιλάμε για ζέστες, ας πάμε σε ένα κύμα καύσωνα του 1952 Παρότι δεν ξέρω ακριβώς τα αποτελέσματα εκείνου του καύσωνα στην υγεία των ανθρώπων, σας πληροφορώ ότι εκείνος ο καύσωνας έδωσε το έναυσμα να γραφτεί από τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΛΔΑΡΑ το ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ με τίτλο «ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΠΑΩ» και το οποίο σας το αφιερώνω:

Σύμφωνα με την εφημερίδα πάντως «αφόρητη ζέστη ενέσκηψε σ΄ όλο τον κόσμο!

εμπροσ
εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ 2/07/1952

MT8_Athen_ens

Για τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας η πορεία της θερμοκρασίας στην ανώτερη ατμόσφαιρα (850mb) περιγράφεται από το διάγραμμα που μας φανερώνει επίσης και την τάση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια. Από την Τετάρτη λοιπόν ομαλοποιείται η κατάσταση σε όλη τη χώρα.

 

Ας πάμε όμως 120 χρόνια πίσω (!) να δούμε πως αντιμετώπιζαν τους καύσωνες οι Αθηναίοι…

1897
εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ 7/07/1897

Ή 40 χρόνια πριν…

ταχυ

Και επειδή δεν φτάνει να έχουμε ρεκόρ όλων των εποχών στη χώρα μας υπάρχει η αναφορά ακόμα και για 67 βαθμούς (!) στην Αττάλεια της Τουρκίας.

ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ !

 

 

The following two tabs change content below.
Ο Θοδωρής Ν. Κολυδάς είναι Μαθηματικός Μετεωρολόγος της ΕΜΥ από το 1986 μέχρι σήμερα. Το 1990 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στη Μετεωρολογία από το ΕΚΠΑ και έχει ανέλθει σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας της ΕΜΥ. όπου σήμερα είναι Υποδιοικητής της. Απο το 1990, έχει συνεργαστεί με πολλά ΜΜΕ, όπως ΑΝΤ1, STAR, Flash 96, Μεσημβρινή, Βήμα και τα τελευταία 20 χρόνια με το MEGA, ως αρθρογράφος, παρουσιαστής και παραγωγός καιρού.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts