Μαργαρίτα Πανουσοπούλου: Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η δεμένη αγκαλιά

tago

Συνέντευξη στην Αγγέλα Παπαθανασίου.

«Χορεύουμε για να επικοινωνούμε, το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η δεμένη αγκαλιά», λέει η Μαργαρίτα Πανουσοπούλου και συμφωνούμε μαζί της. Ηθοποιός και χορεύτρια του tango, γέννημα θρέμμα καλλιτεχνικής οικογένειας (είναι κόρη της Μπέτυς Λιβανού και του Γιώργου Πανουσόπουλου), τη γνωρίσαμε πριν λίγο καιρό σε μια milonga (βραδιά tango) στο κέντρο της πόλης και νιώσαμε ότι μας «έβαλε» μέσα σε μια ατμοσφαιρική ταινία, με πρωταγωνιστές άνδρες και γυναίκες παραδομένους στη μαγεία του διάσημου χορού.
Λίγο πριν πάει στην Κρήτη με την παράσταση Romantic Fools στην οποία πρωταγωνιστεί, μιλάει στο postmodern για το πού μπορούμε να φτάσουμε ακολουθώντας τα βήματα του τάνγκο.

 • Πώς προέκυψε η αγάπη για το τάνγκο; 

Μοιραία. Όσο πιο πολύ το ανακαλύπτω τόσο πιο πολύ σιγουρεύομαι ότι δε θα γλύτωνα! Απορώ πολλές φορές πώς πριν, ήμουν χωρίς αυτό. Βρήκα τον εαυτό μου εδώ.

 • Πού σε έχουν «πάει» τα βηματά του;

Ακόμα με πάνε, όταν φτάσω θα μάθω. Είναι ένα ευχάριστο και εθιστικό ταξίδι. Σίγουρα μου έχει αλλάξει και ανατρέψει τη ζωή. Τολμάτε ;

 • Πότε θυμάσαι για πρώτη φορά τον εαυτό σου να χορεύει;

Με τα cd’s των γονιών μου Rolling Stones, Velvet Underground, Janis Joplin, Patti Smith, Deep Purple κλπ. Έστηνα ολόκληρα χορευτικά με τις φίλες μου και την αδελφή μου, υπερπαραγωγές ολόκληρες μπορώ να πω!

 • Λίγα λόγια για την εμπειρία που έχεις αποκομίσει από την ενασχόληση με το τάνγκο στο εξωτερικό;

Έχω πάει σε σεμινάρια στο εξωτερικό για μαθήματα και φυσικά σε φεστιβάλ. Ως μαθήτρια. Το όμορφο σε αυτήν την διαδικασία είναι ότι γνωρίζεσαι με κόσμο, είναι τόσο κοινωνικό… Γίνεσαι οικογένεια και κερδίζεις πολλά μέσα από αυτό.

 • Κάποια σκηνή από ταινία ή παράσταση με χορό που δεν μπορείς να ξεχάσεις;

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι παραστάσεις όπως της VSA Hellas, ομάδα θεάτρου/χορού/κίνησης για άτομα με ειδικές ικανότητες. Εκεί πραγματικά αυτό που βλέπεις, σε ξεπερνάει.

 • Είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον παρτενέρ;

Όσο απαραίτητη είναι η επικοινωνία με το συμπλέκτη στην οδήγηση. Για τον καβαλιέρο και αντίστοιχα και για την ντάμα. Άλλωστε αλλιώς δεν θα είχε και νόημα ο χορός αυτός έτσι δεν είναι ; Χορεύουμε για να επικοινωνήσουμε, το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η δεμένη αγκαλιά.

 • Πόση η ενέργεια που εκλύεται σε μια milonga και γιατί;

Ανάλογα. Η milonga είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Έχει προσωπικότητα, η οποία ελαφρώς μεταβάλλεται ανάλογα τον κόσμο, τη διάθεση, την ενέργεια του κάθε χορευτή τη δεδομένη χρονική στιγμή. Άκρως μαγική θα γίνει προς το τέλος της που ο dj θα βάλει κομμάτια πιο ορχηστρικά, πιο «νοσταλγικά» και που πια είμαστε μεθυσμένοι όλοι από το χορό όλο το βράδυ, που αφηνόμαστε πιο γλυκά μέσα στην αγκαλιά του ανθρώπου που χορεύουμε..

 • Είναι αντίδοτο στη μοναξιά και το άγχος ο χορός;

Δε ξέρω. Ίσως ναι ίσως όχι, ανάλογα για τον καθ’ έναν.. Κάποιος θα βρει συντροφιά και κάποιος θα βιώσει αλλιώς τη μοναξιά του. Όσο για το άγχος, δεν είναι power yoga που χαλαρώνει το stress. Αν είσαι αγχωτικός θα βγαίνει και στο χορό σου. Ίσως όμως, το να έχεις μια ντάμα που σ’ αρέσει στην αγκαλιά σου και να χορεύετε, σου δώσει κίνητρο να το νικήσεις!

 • Η ιδιοσυγκρασία του Ελληνα είναι κοντά στο τάνγκο;

Ναι θα έλεγα.. Μας ταιριάζει και μας πάει. Είμαστε και αρκετά καλοί! Οι Αργεντίνοι μαέστροι μας «παραδέχονται» ας το πούμε.. Πρόσφατα άκουσα κάποια λόγια από κάποιον που πολλά καταλαβαίνει στο tango και που ο χορός αυτός κυλάει στις φλέβες του. Μου λέει : «Είσαι υπερήφανη που είσαι Ελληνίδα και που είσαι γυναίκα ; Με αυτό θα χορεύεις, δε χρειάζεται να έχεις γεννηθεί στην Αργεντινή, άλλωστε ο χορός αυτός γεννήθηκε από μετανάστες όλου του κόσμου.»

6

 

 • Μπορεί και ένας μεγάλος άνθρωπος να μάθει να χορεύει τάνγκο;

Ναι φυσικά. Για να είσαι κοινωνικός χορευτής, δε χρειάζεσαι κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Σαφώς, όσο πιο καλή σχέση έχεις με το σώμα σου, τόσο το καλύτερο.

 • Ποιο το πιο ωραίο σχόλιο που σου έχουν κάνει για τον τρόπο που χορεύεις;

Ότι τους εντυπωσιάζει το tango. Αυτό σημαίνει ότι κάποια μέρα μπορεί να φτάσουν να το αγαπούν, οι ίδιοι.

 • Με ποιον θα ήθελες να χορέψεις τάνγκο και γιατί;

Με τον Gabriel Misse. Έχει κάτι που με ιντριγκάρει. Ο Gabriel Misse είναι ένας σπουδαίος δάσκαλος και σπάνιο ταλέντο, που προέρχεται από μία μεγάλη οικογένεια με παράδοση και σημαντική συνεισφορά στο tango.

 • Θα ξανακάνετε βραδιές τάνγκο σε κάποιο σημείο της Αθήνας την επόμενη σεζον;

Στο Bar-Restaurant Malvazia, στο Γκάζι κάνουμε κάθε Τετάρτη milonga (βραδιά tango). Ξεκινάμε με εισαγωγικό μάθημα για αρχάριους στις 21:30 το οποίο διαρκεί μία ώρα. Στη συνέχεια συνεχίζεται η βραδιά με χορό. Συχνά διοργανώνουμε σπέσιαλ βραδιές με live μουσική ή performances, όπως αυτήν την Τετάρτη 29/06 που φιλοξενούμε μία αγαπημένη τραγουδίστρια του κοινού την Natalia Soledad Petsalis. Μαζί της οι ταλαντούχοι Roman Gomez και ο Herman Mayr με δύο κιθάρες, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα που μας ταξιδεύει στην πιο πρώιμη εποχή του αργεντίνικου tango.

 • Τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Μετά το πρώτο μέρος της περιοδείας του Romantic Fools σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο, συνεχίζουμε απ’ άκρη σ’ άκρη, στην Ελλάδα. Επόμενος σταθμός Κρήτη έως τις 13/07, για να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε προς τα βόρεια μέχρι το Φθινόπωρο! Πριν φύγω όμως για την Κρήτη, θα δώσουμε μία και μοναδική παράσταση στις 30/06 στο θέατρο Olvio, με χορογραφίες tango από όλα τα παιδιά του Baile de Barrio!Όσο για το φεστιβάλ μας, μετά την επιτυχία του καθιερώθηκε στην Κέρκυρα και σύντομα θα ανακοινώσουμε λεπτομέρειες για το Todos Tango Festival – Corfu 2017 !

10450332_741835039187845_268004086386521149_o

The following two tabs change content below.
Όλα άρχισαν τη δεκαετία του 90 όταν πήγα ως φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ για πρακτική στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash. Ακολούθησαν 20 χρόνια γεμάτα από τη χαρά του ρεπορτάζ, μπρος και πίσω από τα μικρόφωνα, γεμάτα νέες παραστάσεις, εμπειρίες, χαρές, αγωνίες και λύπες κοντά στο κοινό και κοντά σε ενδιαφέροντες ανθρώπους. Επίσης υπήρξαν συνεργασίες με άλλα μέσα όπως το Mega, η ΕΡΤ και το Alter ενώ αυτην την περίοδο δουλεύω για τo economy365 gr.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts