“Δεν είναι τέχνη η κακοποίηση ζώων” – Ξέσπασμα ζωόφιλων για παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών

KokkoresAtlitikaParastasi

Είναι θετικό που μέσα στον γενικό χαμό των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων «βρήκε χώρο» να αναδειχθεί το θέμα της κακοποίησης ζώων από μία παράσταση του φεστιβάλ Αθηνών.

Δείχνει ότι γίνεται κοινή συνείδηση στην Ελλάδα πως  δεν μπορεί στο όνομα καμίας τέχνης να χρησιμοποιούνται ενάντια στη φύση τους έμβια όντα για τη διασκέδαση πολλών ή λίγων “προχωρημένων”.

Τα συγκεκριμένα ζώα δεν είναι από τα πολύ δημοφιλή, σκύλοι ή γάτες (σαν κι εκείνες που άρεσε στον παραλίγο διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Γιαν Φάμπρ, να πετάει από ψηλά για να δει αν θα σκάσουν με την κοιλιά ή το κεφάλι…) Είναι απλά κοκοράκια, τα οποίο ο Αργεντίνος «πρωτοπόρος» σκηνοθέτης Ροντρίγκο Γκαρσία επέλεξε να χρησιμοποιήσει σε μία παράσταση που θίγει, λέει, το θέμα ταμπού της παιδικής σεξουαλικότητας.

Δικό του θέμα να παρουσιάσει όπως θέλει την πρότασή του, αλλά το να καθηλώσει έμβια ζώα ως φυσικό σκηνικό της «πρωτοπορίας» του, δεν το επιτρέπουν ούτε οι ζωόφιλοι, ούτε οι νόμοι πλέον !

Διαβάστε το ρεπορτάζ από το πάντα μαχητικό zoosos.gr που ακολουθεί:

Παραθρησκευτικές οργανώσεις χαρακτηρίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλης Θεωδορόπουλος, τους φιλοζωικούς φορείς που στην Ελλάδα παλεύουν για τα δικαιώματα των ζώων και για να μην περιλαμβάνονται αυτά σε παραστάσεις τσίρκο και σχετικά θεάματα όπως ξεκάθαρα ορίζει η νομοθεσία από το 2012.

Αυτά και άλλα πολλά είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος στην Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που έλαβε στις 22 Ιουλίου από τον φιλοζωικό φορέα εξαιτίας της συμμετοχής τεσσάρων ζωντανών κοκοριών στην παράσταση «4» του αργεντινού Ροντρίγκο Γκαρσία, που θα παρουσιαστεί αύριο και μεθαύριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ – Αθηνών και Επιδαύρου στην Πειραιώς 260 (Χώρος Δ΄).

Καλλιτεχνικό καθήκον η κακοποίηση ζώων;

Η κα Μπομπολάκη εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι στις 24 Ιουνίου – μετά τα δύο ρεπορτάζ μας και την σχετική επιστολή της – ο κ. Θεοδώροπουλος επικοινώνησε μαζί της για να την «πείσει» ότι οι κόκορες στην παράσταση δεν κακοποιούνται – καθώς κατ’ εκείνον κακοποίηση είναι μόνο η κτηνοβασία ή ο βασανισμός. Ευθέως της είπε ότι ουσιαστικά δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε και να διαμαρτύρονται για ένα τέτοιο ζήτημα αυτές που δεν έχουν πάει στα πτηνοτροφεία να απελευθερώσουν τα πτηνά που βασανίζονται εκεί ή όσες φοράνε κοκαλάκια στα σκυλάκια τους!

Οι κόκορες εξαναγκάζονται στην παράσταση να φορούν και αθλητικά παπούτσια και αυτό σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι πολιτισμός…

Ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι αδυνατεί να καταλάβει γιατί εδώ απαγορεύονται οι παραστάσεις με ζώα ενώ στο εξωτερικό αυτό επιτρέπεται. Όταν η κα Μπομπολάκη του επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι, προς τιμήν της, μια από τις πρώτες χώρες στις οποίες απαγορεύονται τέτοια θεάματα – γιατί είναι τελείως αφύσικες για τα ζώα οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται γι’ αυτό και συνιστούν κακοποίηση – της απάντησε ότι «όλοι ξέρουμε πως βγαίνουν αυτοί οι νόμοι και ότι κάποιο κολλητό υπουργό είχαν που πέρασε την συγκεκριμένη διάταξη».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής είπε μάλιστα για να ισχυροποιήσει την επιχειρηματολογία του ειρωνευόμενος ότι «και οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται βάσει νόμων της Χούντας αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε να διαδηλώνουμε». Όταν η κα Μπομπολάκη τον ρώτησε ευθέως αν τελικά θα επιτρέψει – κατά παράβαση της νομοθεσίας – την συμμετοχή των κοκόρων στην παράσταση εκείνος απάντησε «Εγώ θα πράξω το καλλιτεχνικό μου καθήκον».

Tο www.zoosos.gr που έχει επικοινωνήσει με το γραφείο Τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου από τις 16 Ιουνίου δεν έλαβε καμιά απάντηση για το αν στην παράσταση θα συμμετάσχουν τελικά οι κόκορες κάτι που παραλείπουν να αναφέρουν οι διοργανωτές από την επίσημη σελίδα τους.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί η εισαγγελέας Ζώων Αθηνών Πετρούλα Μακρή και εφόσον οι κόκορες εμφανιστούν στην παράσταση – μάλιστα με αθλητικά παπούτσια γιατί κατά τον κ. Θεοδωρόπουλο αυτό είναι πολιτισμός – η Π.Φ.Π.Ο. θα ζητήσει την δίωξη των υπευθύνων.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts