Αντισταθείτε στην δικτατορία της ορθογραφίας

ορογρ

Μία καθηγήτρια πανεπιστημίου, μου έλεγε τις προάλλες ότι κανείς φοιτητής δεν σηκώνεται πια στον πίνακα να γράψει κάτι γιατί φοβάται ότι θα κάνει ορθογραφικό λάθος!

του Δημήτρη Καλαντζή

Κάτι ο αυτόματος διορθωτής του word, κάτι τα γκρίκλιξ των κινητών, κάτι οι μπλεγμένοι ορογραφικοί κανόνες της ελληνικής γλώσσας, έχει κάνει πολλούς να φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τον παραδοσιακό γραπτό λόγο από τον φόβο μήπως εκτεθούν.

Κάνουν λάθος όμως. Η σπουδαιότερη παραγωγή γραπτού λόγου, η αρχαία κλασική γραμματεία, οι επιγραφές και τα οι μνημιακές σημάνσεις – για να μην πάμε στο Βυζάντιο – ήταν γεμάτα με απίστευτες ανορθογραφίες και συντακτικά λάθη. Τόσα, που οι επόμενες γενιές χρειάστηκε να βγάλουν ειδικούς κανόνες για να τα δικαιολογήσουν.

Μη φοβάστε λοιπόν τα ορθογραφικά λάθη. Είναι μόνο για τους τυπολάτρες και εκείνους που, επειδή δεν μπορούν να παράγουν ιδέες, στέκονται στην εμφάνιση των γραπτών και χάνουν την ουσία.

Η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μεταμορφώνεται πέραν από καταναγκασμούς και απαγορεύσεις.

Πάνω από τους στρυφνούς κανόνες, βρίσκονται πάντα οι πρωτότυπες ιδέες. Ακόμα κι όταν υπάρχει κάποιο λάθος ήτα.

6056

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts