Γιώργος Νανούρης : Μπορούμε, ναι μπορούμε ακόμα!

nanouris

Συνέντευξη στον Μάριο Μάζαρη.

Αν έπρεπε να τον περιγράψεις με μία λέξη, αυτή θα ήταν ‘’χαμόγελο’’. Ο Γιώργος Νανούρης είναι ένας άνθρωπος του σήμερα, λίγο πιο πάνω από τα 30, που ενώ θα μπορούσε να βρει ένα σωρό λόγους να γκρινιάζει, να λυπάται, να εξοργίζεται, δεν το κάνει. Επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της δημιουργίας. Και το κάνει με χαμόγελο. Ηθοποιός και σκηνοθέτης, ζει στο κέντρο της Αθήνας και , χωρίς να το επιδιώκει, στο κέντρο των θεατρικών εξελίξεων. Η παράσταση ‘’Κατερίνα’’ , που σκηνοθέτησε βασιζόμενος στο ομώνυμο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ , έκανε αλλεπάλληλες sold out παρατάσεις, ενώ το αναπάντεχο ‘’Χειρόγραφο’’ με την Χαρούλα Αλεξίου κέρδισε ακόμα ένα στοίχημα για κείνον και του υπενθύμισε αυτό που κι ο ίδιος λέει: ‘’ποτέ να μην επαναπαύεσαι’’.

  • Με σένα συμβαίνει το εξής παράδοξο : Οι παραστάσεις που σκηνοθετείς πηγαίνουν εκπληκτικά καλά, καλλιτεχνικά και εμπορικά, το όνομά σου ακούγεται όλο και πιο πολύ, ο κόσμος δε σε έχει συνδέσει με σκάνδαλα, αποτυχίες ή τσακωμούς. Πώς είναι να σε αγαπούν όλοι;

Μακάρι ν’ αγαπιόμασταν οι άνθρωποι μεταξύ μας, ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός. Δεν ξέρω αν μ’ αγαπούν όλοι, προφανώς και θέλω να είμαι αγαπητός, όπως φαντάζομαι όλοι μας. Μακάρι να συμβαίνει αυτό. Σκάνδαλα, τσακωμούς και τέτοια πράγματα δεν τα διανοούμαι καν, φροντίζω απ την αρχή να είμαι σωστός με όσους συνεργάζομαι ώστε να μη δημιουργούνται τέτοια πράγματα, αν και όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Φροντίζω όμως, να φέρομαι στους άλλους όπως θα ήθελα να μου φερθούν εμένα και αυτό μετά γίνεται νομίζω μπούμερανγκ και σου επιστρέφεται. Ίσως είναι αυτό που λέμε «ό,τι δίνεις παίρνεις».

  • Τα τελευταία δύο χρόνια συνεργάστηκες με τη Μαρινέλλα, τη Χαρούλα Αλεξίου, την Όλια Λαζαρίδου , με πρόσωπα που έχουν ιστορία πίσω τους. Είναι εύκολο να ‘’τα βάλει’’ ένας νέος μαζί τους;

Προς Θεού, δε χρειάζεται να τα βάλω μαζί τους, απλώς να δουλέψω μαζί τους! Από τη στιγμή που υπάρχει ο αλληλοσεβασμός και η εμπιστοσύνη όλα γίνονται. Ξέρω πολύ καλά ποιες είναι και τι έχουν κάνει αυτές οι γυναίκες και φροντίζω να τους το επικοινωνώ απ’ την αρχή. Όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που προσεγγίζεις τους ανθρώπους, την αφοσίωση σου σε αυτούς και τη δουλειά που κάνεις.

  • Γιατί επιλέγεις κυρίως να λες ιστορίες γυναικών; Έχουν περισσότερο ενδιαφέρον να ειπωθούν;

Έχει συμβεί συμπτωματικά, διάλεξα εγώ κάτι στην αρχή, τα άλλα μου τα πρότειναν και κάπως έγινε μόνο του όλο αυτό, χωρίς σχέδιο. Παρ’ όλα αυτά ο γυναικείος δαιδαλώδης τρόπος σκέψης και ο γυναικείος ψυχισμός είναι τρομερό υλικό για να ασχοληθεί κανείς.

  • Η ‘’Κατερίνα’’, ύστερα από αλλεπάλληλες επαναλήψεις και sold out, έκλεισε τον κύκλο της. Σε φοβίζει η εποχή μετά ;

Με φοβίζει η εποχή που ζούμε έτσι κ αλλιώς! Είτε πριν είτε μετά την Κατερίνα! Η Κατερίνα άλλωστε κάνει μία παύση και θα επιστρέψει. Δεν πάνε τα πράγματα καλά; Άγχος τι θα γίνει! Πάνε καλά; Άγχος τι θα κάνεις μετά! Η Κατερίνα είναι κάτι αυτόνομο που μας έχει φέρει μια μεγάλη χαρά και δε θέλω να την αμαυρώσω με τέτοιες σκέψεις, δεν θέλω να τη συγκρίνω με τίποτα. Προχωράω και ό,τι γίνει, δε θέλω να γίνω δέσμιος της απήχησής της. Μήπως άλλωστε ήξερα ότι θα συμβεί όλο αυτό;

13170646_10153516232804147_555297638_o-1024x576

  • Ήσουν το τιμώμενο πρόσωπο σε ένα φεστιβάλ νεανικού θεάτρου, το Bob Festival , που συμμετείχες κι εσύ ο ίδιος στα πρώτα χρόνια διεξαγωγής του. Είναι ευθύνη να είσαι τιμώμενο πρόσωπο;

Είναι χαρά, όχι ευθύνη. Το ΒΟΒ είναι ένας θεσμός στον οποίο συμμετείχα απ’ όταν γεννιόταν και νομίζω οι άνθρωποι του, οι συνάδελφοι μου, ήθελαν να δείξουν ότι τα όνειρα μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά για τον καθένα από εμάς. Νιώθω ότι οι συνάδελφοι μου, οι περισσότεροι τουλάχιστον, με εκτιμούν και αυτό είναι για μένα η μεγαλύτερη τιμή. Η αλήθεια είναι ότι δουλεύω πολύ μόνος και δεν έχω πολλές παρέες, δε βγαίνω κλπ και η αίσθηση ότι οι συνάδελφοι σου σε αποδέχονται είναι πολύ συγκινητική και ζωογόνος για μένα.

  • Υπάρχει αυτό που λέμε Ελληνικό Θέατρο; Μπορεί να οριοθετηθεί ή να περιγραφεί, έχει ταυτότητα ή είναι κι αυτό σε σύγχυση όπως η κοινωνία γύρω μας;

Φυσικά και υπάρχει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ακόμα κι αν βρίσκεται σε σύγχυση, όπως και όλη η χώρα άλλωστε, ίσως αυτή ακρίβως να είναι και η ταυτότητα του – τη συγκεκριμένη τουλάχιστον περίοδο.

  • Αν κι είσαι ηθοποιός , έχεις δώσει περισσότερο βάρος στη σκηνοθεσία τα τελευταία χρόνια. Είναι τυχαίο ή δε σε ενδιαφέρει η δική σου προβολή;

Δεν τίθεται θέμα προβολής, κάθε άλλο, τα τελευταία χρόνια ίσως προβάλλομαι πιο πολύ απ’ όσο θα έπρεπε! Θέλω να παίξω όμως ναι, θέλω να συνδυάζω και τα δύο κι ελπίζω αυτό να μου φέρει η ζωή, μια ισορροπία ανάμεσα στις δυο ιδιότητες.

  • Τι ακολουθεί ; Θα μας δώσεις μια γεύση;

Σίγουρα θα συνεχιστούν το ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ και η ΚΑΤΕΡΙΝΑ, τα υπόλοιπα αργότερα, δε βιαζόμαστε!

  • Τι σε έμαθε η ‘’κρίση’’ ;

Να εκτιμώ όσα και όσους έχω, να τρέχω πολύ περισσότερο απ’ όσο πριν, να μην εφησυχάζω, όλα ανατρέπονται σε μια στιγμή – και τα καλά και τα κακά- να είμαι πιο ανεκτικός και ευγενικός με τους ανθρώπους και ότι παρά τη δυσκολία μπορούμε ακόμα, ναι μπορούμε.

  • Σε ευχαριστούμε πολύ από καρδιάς.

Ευχαριστώ πολύ κι εγώ!

The following two tabs change content below.
O Mάριος Μάζαρης είναι εκπαιδευτικός και σκυλοπατέρας. Στον ελεύθερο του χρόνο γράφει, κάνει ραδιόφωνο και φωτογραφίζει. Ό,τι κι αν βγει στο τέλος της μέρας, είναι κέρδος.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts