Να γίνει σούπερ μάρκετ το σπίτι του Χίτλερ, προτείνουν Αυστριακοί

hilere

Τι κάνεις με μία οδυνηρή ανάμνηση; Τη θάβεις στο υποσυνείδητό σου ή προσπαθείς να την αντιμετωπίσεις κατάματα, ακόμα κι αν σε πληγώνει;

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ στην πόλη Braunau έχει διχάσει την Αυστρία, καθώς πολλοί θέλουν να το δουν να μετατρέπεται σε χώρο μνήμης των εγκλημάτων του παρανοϊκού δικτάτορα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν δυναμικά ότι πρέπει να ισοπεδωθεί και να χτιστεί στο ίδιο σημείο ένα σούπερ μάρκετ ή ο σταθμός της πυροσβεστικής, ώστε να μην μπορεί κάποιος νεοναζί να το αντιμετωπίσει ως «τόπο προσκυνήματος».

Η Αυστρία μέχρι τώρα κρατούσε την κακή ανάμνηση καταπιεσμένη. Νοίκιαζε το κτήριο από την ιδιοκτήτριά του, μία ηλικιωμένη γυναίκα της πόλης, αντί 4.800 ευρώ το μήνα και προσπαθούσε να στεγάσει εκεί κοινωνικές υπηρεσίες για παιδιά με αναπηρίες. Η παλαιότητα όμως του κτηρίου και η δυστροπία της ιδιοκτήτριας να συναινέσει σε μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να το απαλλοτριώσει με την τρέχουσα τιμή των απαλλοτριώσεων ακινήτων για τη διάνοιξη δρόμων.

hitler-2

Σήμερα ο μόνος ορατός σύνδεσμος του σπιτιού με την ιστορία του είναι μία πέτρα με χαραγμένες τις φράσεις «Για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ποτέ ξανά φασισμός. Τα εκατομμύρια των νεκρών μας το θυμίζουν». Δεν υπάρχει αναφορά στο όνομα του Χίτλερ αλλά είναι κοινό μυστικό σε όλη τη χώρα ότι εκεί γεννήθηκε ο δικτάτορας το 1889 και έζησε τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του.

Η απλή κατεδάφισή του κτηρίου, λένε πολλοί Αυστριακοί, γρήγορα θα μετατρέψει το χώρο σε «πάρκο Χίτλερ» από τα ακροδεξιά στοιχεία που πληθαίνουν στη χώρα. Προτείνουν λοιπόν «διαγραφή μνήμης» με μία τελείως διαφορετική χρήση του χώρου που θα αποθαρρύνει οποιονδήποτε να συνεχίσει να τον συσχετίζει με το ναζισμό. Αν για παράδειγμα, λένε, στη θέση του χτιστεί σούπερ μάρκετ, κανείς δεν θα μπορεί να «προσκυνήσει» δίπλα σε αφίσες που θα προβάλλουν τις εκπτώσεις στις πάνες ακράτειας και στα μαλακτικά ρούχων.

Η «διαγραφή μνήμης», χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά από τους Αμερικανούς που δήλωσαν ότι έριξαν το σώμα του Μπιν Λάντεν στον ωκεανό για να μην δημιουργηθεί χώρος απόδοσης τιμών στο πρόσωπό του και να ξεχαστεί καθώς περνούν τα χρόνια.

Άλλοι βέβαια υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η Αυστρία να τολμήσει να παραδεχτεί το ναζιστικό της παρελθόν, μετατρέποντάς το χώρο σε μουσείο του ολοκαυτώματος, έστω κι αν χρειαστεί 24ωρη φύλαξη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέναντι σε ακροδεξιούς που σίγουρα θα αντιδράσουν.

Την απόφαση θα πάρει τις επόμενες ημέρες 12μελές συμβούλιο από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας και προβλέπεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις διεθνώς καθώς η σχέση του ανθρώπου με το παρελθόν του εύκολα μπορεί να γίνει από διδακτική μέχρι… καταστροφική.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts