Η πρωτεύουσα του facebook στην Ευρώπη βρίσκεται στην πανέμορφη Λούλεα

DSC_0290

του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Η πρώτη περιοχή εκτός Ηνωμένων Πολιτειών που επέλεξε το facebook να εγκατασταθεί είναι η πρωτεύουσα του βορειότερου νομού της Σουηδίας, Λούλεα. Η πανέμορφη αυτή πόλη των 75.000 κατοίκων προσέλκυσε τον αμερικανικό κολοσσό λόγω του κλίματος που παρέχει φυσικό ψύχος στις ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις, αλλά και του αξιόπιστου δικτύου ηλεκτρισμού που παρέχει φθηνή και «καθαρή» ενέργεια. Οι εγκαταστάσεις του facebook στη Λούλεα αποτελούν το μεγαλύτερο κέντρο ηλεκτρονικών υπολογιστών της Ευρώπης με χιλιάδες υπολογιστές να επεξεργάζονται ταυτόχρονα δισεκατομμύρια data. Το κέντρο καταλαμβάνει 84.000 τμ2, περίπου δηλαδή όσο 11 γήπεδα ποδοσφαίρου και έγινε η αφορμή να εγκατασταθούν κι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή, ενώ η ζήτηση για θέσεις στα τοπικά πανεπιστήμια ανέβηκαν κατακόρυφα.

(φωτο απο διαδλικτυο, χειμωνα)

DSC_0240

DSC_1053

Το Lulea University of Technology με 12.000 φοιτητές είναι το σπουδαιότερο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Σουηδίας με εκτεταμένα πεδία ερευνών.

Στο πλαίσιο των συνεργασιών του με επιστημονικά ιδρύματα και εταιρείες διοργανώνει σεμινάρια και ημερίδες που προσελκύουν το ενδιαφέρον επιστημόνων και επιχειρήσεων από όλον τον κόσμο.

DSC_1016

DSC_0870

Μία τέτοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα (29-30 Ιουνίου 2016) και αφορούσε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SMARTBUY με βασικό αντικείμενο την παροχή τεχνολογικής υποδομής στις ΜΜΕ λιανικού εμπορίου έτσι ώστε αυτές να καταστούν ανταγωνιστικός τόπος αγοράς για τους καταναλωτές που δεν επιθυμούν να χάσουν τα πλεονεκτήματα της αγοράς προϊόντων με φυσική παρουσία, ενώ ταυτόχρονα επιθυμούν να διατηρήσουν τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι υπηρεσίες του SMARTBUY θα αναπτυχθούν πάνω στις υποδομές FIRE που παρέχονται από το έργο ORGANICITY και το IoT Innovation Lab.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν:

  1. Planet Media Studios SL (Ισπανία) – εταιρία
  2. CityPassenger SA (Γαλλία) – εταιρία
  3. Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων “Διόφαντος”(Ελλάδα)
  4. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Lulea (Σουηδία)
(Ζαρολιάγκης, Αντερσεν,Renardias)
Στην 3η Συνάντηση Εταίρων Έργου SMARTBUY συμμετείχαν οι: Professor Karl Andersson από τη Σουηδία, Vincent Renardias, Μηχανικός Υπολογιστών από τη Γαλλία και ο Έλληνας Χρήστος Ζαρολιάγκης, καθηγητής Πληροφορικής στο Παν.Πατρών και συνεργάτης Ι.Τ.Υ. Διόφαντος.

DSC_0269

DSC_0221

DSC_0129

DSC_1010

DSC_0889

Το κλίμα της περιοχής είναι πολικό με ήπια καλοκαίρια και πολύ ψυχρούς χειμώνες. Το ψύχος περιορίζεται σχετικά με άλλες περιοχές του ιδίου γεωγραφικού πλάτους λόγω του Golf Stream. Γενικά η Λούλεα είναι ένας πανέμορφος τόπος, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια, όταν οι μέρες είναι κυριολεκτικά ατελείωτες… Δείτε το βίντεο:

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts