Ενθύμια θεατρικής μαγείας από το πωλητήριο του Εθνικού

kentriko

Πως διατηρείται ζωντανή η συγκίνηση της τέχνης; Πώς κρατιέται στη μνήμη η μαγεία της στιγμής; Πως «παγώνεις» αυτό που νιώθεις σε μία παράσταση για να το χρησιμοποιήσεις στην καθημερινή σου ζωή;

Πολλοί το προσπαθούμε, κρατώντας το κομμένο εισιτήριο, κάποιο μαγνητάκι στο ψυγείο, ένα σελιδοδείκτη στην ατζέντα μας… Κάτι που θα ανασύρει την ομορφιά που γεννήθηκε στην ψυχή μας από την τέχνη. Είναι τα μικρά “ενθύμια τέχνης”. Ευτελούς χρηματικής αξίας. Μεγάλης ψυχικής ανάτασης.

του Δημήτρη Καλαντζή

Τέτοια «ενθύμια τέχνης» προσφέρει από φέτος το καλοκαίρι το Εθνικό μας Θέατρο. Μολύβια, σημειωματάρια, μαντήλια και χειροποίητα κοσμήματα με εμβληματικά σχέδια από παραστάσεις που έγραψαν θεατρική ιστορία, είναι διαθέσιμα στο κοινό, έναντι λίγων ευρώ στο περίπτερο / πωλητήριο του Εθνικού στην Επίδαυρο (και από το Φθινόπωρο στο κτίριο Τσίλλερ). Πρόκειται για αντικείμενα συμβολικά. Για «πινελιές» καλαισθησίας σε εποχές γκρίζες.

ethniko-2

«Ο κόσμος δείχνει ενθουσιασμένος», λέει στο postmodern η υπεύθυνη Εκδόσεων και Βιβλιοπωλείου – Πωλητηρίου του Εθνικού, Μαρία Καρανάνου. «Μας λένε ότι έλειπε από το Εθνικό Θέατρο. Κάποιοι μάλιστα συγκινούνται, όταν από τα αντικείμενα θυμούνται παραστάσεις που είχαν δει παλαιά. Και πολλοί μας ζητούν ακόμα περισσότερα πράγματα. Όποιος πλησιάζει το περίπτερο, ψωνίζει».

Η ιδέα του πωλητηρίου χρειάστηκε 10 μήνες για να υλοποιηθεί. Έπρεπε να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα από τους καλλιτέχνες ή τους κληρονόμους τους, να γίνει η επιλογή των αντικειμένων από το τεράστιο βεστιάριο του Εθνικού, να εξασφαλιστεί ο προϋπολογισμός και μετά να ξεκινήσει η παραγωγή και να στηθεί το περίπτερο.

“Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να έρθει στο φως ένα κομμάτι της ιστορίας του Εθνικού θεάτρου, που για τους νεότερους ίσως είναι άγνωστο”, λέει η Μ.Καρανάνου. “Ο Μόραλης, ο Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Σπύρος Βασιλείου και τόσοι ακόμα δημιούργησαν στα εργαστήρια του Εθνικού σπουδαία έργα τους. Ξεκινήσαμε λοιπόν από εκείνους και θα συνεχίσουμε με νεότερους, αλλά και αναμνηστικά από τις τρέχουσες παραστάσεις”.

ethniko-3

Βεντάλιες, σημειωματάρια, μολύβια, χάρακες, γόμες, κονκάρδες, μαγνητάκια, σελιδοδείκτες, «καπελάκια» για ρεσώ, πάνινες τσάντες, μπλουζάκια, μαντήλια, καρφίτσες, τασάκια και κούπες είναι μερικά από τα αντικείμενα που μπορεί να βρει το κοινό στο πωλητήριο. Πιο ιδιαίτερα όμως είναι τα χειροποίητα κοσμήματα από κοστούμια και αντικείμενα παραστάσεων…

«Βασίστηκε σε μία ιδέα της Ελένης Μανωλοπούλου (σύμβουλος του Εθνικού), η οποία παρατήρησε πόσα αχρησιμοποίητα υφάσματα, κουμπιά και διάφορα υλικά, υπήρχαν στις αποθήκες του Εθνικού. Βλέπετε, όταν ράβεται ένα κοστούμι, πάντα περισσεύει λίγο ύφασμα, το οποίο αποθηκεύεται μήπως χρειαστεί για κάποια επιδιόρθωση κατά τη διάρκεια της παράστασης. Με τα χρόνια, όλα αυτά τα κομμάτια υφάσματος είχαν γεμίσει τις αποθήκες του θεάτρου. Αντί να τα πετάξουμε λοιπόν, αγκαλιάσαμε όλοι την ιδέα της Ελένης Μανωλοπούλου και τα εργαστήρια, οι μοδίστρες, το φροντιστήριο και το βεστιάριο εργάστηκαν για τη δημιουργία αυτών των κοσμημάτων».

Ιδιαίτερα για τα παιδιά, το Εθνικό προτείνει μία σειρά αντικειμένων βασισμένη στα σχέδια του Τρουφαλντίνο που είχε κάνει ο Κλεόβουλος Κλώνης το 1937 για την παράσταση «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Γκολντόνι. Ο Κλώνης υπήρξε για περισσότερα από σαράντα χρόνια διευθυντής των εργαστηρίων του Εθνικού Θεάτρου, σκηνογραφώντας περισσότερες από 200 παραστάσεις. Ιστορικές θεωρούνται οι λύσεις που είχε δώσει στα σκηνογραφικά προβλήματα αρχαίων τραγωδιών, αλλά και σε έργα του διεθνούς ρεπερτορίου.

ethniko-4

Το πωλητήριο του Εθνικού Θεάτρου θα λειτουργεί στην Επίδαυρο μέχρι τις 31 Αυγούστου με το εξής ωράριο:

Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή 9-2 το πρωί και 5-8 το βράδυ.

Παρασκευή και Σάββατο 10 με μία το μεσημέρι και 6.30 με 11.30 το βράδυ.

Η Δήμητρα Χουντάλα και ο Τάσος Κρέτζης θα σας εξυπηρετήσουν με το πλατύ τους χαμόγελο.

Από τον Οκτώβριο το πωλητήριο θα λειτουργεί στο κτίριο Τσίλλερ, μαζί με το βιβλιοπωλείο του Εθνικού Θεάτρου.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts