Η “βασίλισσα των Αγράφων” Ρεντίνα: Βυζαντινό Μεγαλείο και Εθνική Αντίσταση

rentina-1

του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Η Ρεντίνα που αποκαλείται και «βασίλισσα των Αγράφων», ήταν έδρα του τέως Δήμου Μενελαίδος από το 1883 έως το 1912. Σήμερα είναι έδρα του Ιστορικού Δήμου Ρεντίνης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900μ., στα όρια των Νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Καρδίτσας, μέσα σε παρθένα δάση ελάτων και δρυών.

Σε πολλά σημεία της περιοχής, διασώζονται ερείπια της προχριστιανικής πόλης. Πρόκειται για την Αγγεία, μεγάλη πόλη της φυλής των Δολόπων κατά την αρχαιότητα, που χάθηκε κατά τα τελευταία προ Χριστού χρόνια. Στο λόφο Παλιόκαστρο, λίγο έξω από το χωριό, έχουν βρεθεί ερείπια Πελασγικού τείχους της προϊστορικής εποχής. Η Ρεντίνα υπήρξε έδρα της επισκοπής Λιτής και Ρενδίνης, υπήρξε ακόμη έδρα καπεταναίων και τόπος σύστασης της πρώτης πολιτικής οργάνωσης της Εθνικής Αντίστασης το 1942.

7414

7427

7425

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν από τα πιο αναπτυγμένα κεφαλοχώρια των Αγράφων, όπου άνθισε η οικονομία και οι τέχνες. Οι προεστοί γέμισαν τις εκκλησίες με αξιόλογα έργα τέχνης, καθιστώντας τις σήμερα σημαντικό τόπο προσκυνήματος.

7436

7423

Η Ρεντίνα κηρύχθηκε από την πολιτεία παραδοσιακός οικισμός (ΦΕΚ 594/78), προκειμένου να διατηρηθεί η φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά. Η αρχιτεκτονική του χωριού διατηρήθηκε ενιαία και αναδεικνύει την ιστορία των χιλίων και πλέον ετών ζωής του οικισμού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο Μουσειακός Ναός του Αγίου Γεωργίου, όπως και το Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης.

7444

7445

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στεγάζεται στο ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου Ρεντίνας. Ιδρύθηκε το 1990 με στόχο την συγκέντρωση κειμηλίων της Εθνικής Αντίστασης. Διαθέτει αξιόλογο φωτογραφικό υλικό, προκηρύξεις, έντυπα, δελτία ενημέρωσης, κειμήλια του αγώνα, σύμβολα της Αντίστασης και αντικείμενα όπλα, κάπες και πολύγραφο. Στο Δημοτικό Σχολείο της Ρεντίνας στεγάστηκε και λειτούργησε, η Σχολή του ΕΛΑΣ 1942- 1944.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts