Μία εβδομάδα πριν από την πρεμιέρα στην Επίδαυρο και η προπώληση στο Φεστιβάλ Αθηνών γράφει “sold out” και για την παράσταση της Παρασκευής και για εκείνη του Σαββάτου. Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη από τον σκηνοθέτη Νίκο Καραθάνο, κατάφεραν να γίνουν το κεντρικό πολιτιστικό θέμα συζήτησης του φετινού καλοκαιριού, κι ας μην έχουμε ακόμα σχηματίσει εικόνα πως θα είναι. Κάποιος έγραψε για «παράσταση viral» και πραγματικά, με την επιτυχημένη γραφιστική δουλειά της ομάδας Beetroot, και την επιλογή των ανθρώπων της «Στέγης» να ρίξουν το βάρος της προώθησης στο διαδίκτυο, η παράσταση κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις μίας μεγάλης γκάμας κοινού, που εκτείνεται από τους καλούς γνώστες της δουλειάς του Καραθάνου, μέχρι εκείνους που επιδιώκουν απλά να βρίσκονται σε πολιτιστικά γεγονότα που «σηκώνουν σκόνη». Το «στοίχημα» για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τώρα είναι να καταφέρει, εκτός από τις εντυπώσεις, να κερδίσει και την ουσία, με μία πρόταση που θα «χτίζει» πάνω στην (ταλαιπωρημένη) Αρχαία Ελληνική Κωμωδία και – γιατί όχι; – να κάνει μία θεαματική πρεμιέρα για παραγωγές που θα περιμένουμε με προσμονή κάθε καλοκαίρι.
του Δημήτρη Καλαντζή
Οι Όρνιθες της «Στέγης» έχουν δύο μεγάλους σκοπέλους να ξεπεράσουν για να συναντηθούν με την επιτυχία. Ο ένας είναι η κορυφαία παράσταση του Θεάτρου Τέχνης το 1962 από τον Κάρολο Κουν με την ανεπανάληπτη μουσική του Μάνου Χατζηδάκι (μία παράσταση που επαναλήφθηκε πολλές φορές από τότε και είναι οικεία και εξαιρετικά αγαπητή στο κοινό) και την… ίδια την εκστρατεία προώθησης της παράστασης, που δεν θα βρει αποτύπωση στην ορχήστρα της Επιδαύρου.
Τα pop αισθητικής γραφιστικά στοιχεία που είδαμε στις φωτογραφίες, τα gif και τα βίντεο, με τα ζωηρά χρώματα, τους ηθοποιούς ντυμένους με ολόσωμα κοστούμια πουλιών και τη μουσική που προκαλεί ευχάριστα, δεν θα υπάρχουν στην παράσταση. Οι πληροφορίες μας, λένε για ένα πολύ απλό σκηνικό αναπαράστασης δάσους, ίσως και με το στοιχείο του νερού, που χρησιμοποίησε ο Καραθάνος στις πρόβες (μία τεχνητή λίμνη), ηθοποιούς χωρίς… φτερά και πούπουλα (τα κοστούμια κάνει η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου) και μουσική εύηχη βεβαίως αλλά όχι τόσο up tempo.
Όσο για την παράσταση του Κουν, ο σκηνοθέτης ξεκαθάρισε από τη συνέντευξη τύπου κιόλας, ότι η πρότασή του δεν θα έχει κανένα στοιχείο από εκείνη του θεάτρου Τέχνης: “Οι Όρνιθες θα είναι περισσότερο ανθρώπινοι και δεν θα παραπέμπουν καθόλου σε πτηνά. Η νέα μετάφραση του ψυχιάτρου Γιάννη Αστερή μας έστρωσε το χαλί πάνω στο οποίο πατάμε… Αγαπώ τους Όρνιθες γιατί ποθούν μια άλλη ζωή. Θυμάστε τι κάναμε τον ελεύθερο χρόνο μας όταν ήμασταν παιδιά; Κοιτάζαμε κάτι άλλο, πέρα μακριά… Και τώρα που μεγαλώσαμε, πάλι υπάρχει κάτι πέρα μακριά. Κάτι άλλο. Βλέπαμε το φως κάπου εκεί στο δειλινό και αναρωτιόμασταν αν θα πάμε ως εκεί. Κι αυτό το «πέρα μακριά» κάπου μας περίμενε… Πάμε να ξαναρχίσουμε. Έτσι είναι η φύση, η ζωή. Πρέπει να αδειάσεις και να το ξαναπάρεις από την αρχή.”
Ο μουσικός Άγγελος Τριανταφύλλου, συνέθεσε πρωτότυπη μουσική ειδικά για την παράσταση με αναφορές στην ελληνική, κλασική, ηλεκτρονική και ποπ μουσική αλλά και άλλες πολλές που «ούτε μπορείτε να φανταστείτε! Η μουσική δεν θα θυμίζει καθόλου αυτήν που έχουμε συνηθίσει ως “άριστοφανική” μουσική». Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει, ως «Αηδόνα», η δημοφιλής Νατάσσα Μποφίλιου, που δέχτηκε την πρόταση του Καραθάνου ως «μία ευκαιρία να κάνω μια βουτιά στην σκέψη του πολυαγαπημένου μου σκηνοθέτη. Όχι ως θεατής, αλλά ως συντελεστής αυτή την φορά”.
Εκτός από την Μποφίλιου, επί σκηνής θα εμφανιστούν δύο ακόμη μη ηθοποιοί, που θα σηματοδοτούν την πρόταση του σκηνοθέτη για «πίστη στο απίστευτο»: ο αθλητής Γιάννης Σεβδικαλής, ο οποίος ύστερα από ένα τραγικό ατύχημα το 2012, έχασε τα πόδια του και πλέον, με πρόσθετα μέλη, προετοιμάζεται για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και η Βασιλική Δρίβα, μια δημόσια υπάλληλος από τη Λάρισα. «Αν δεν είχα συναντήσει αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα αποφάσιζα να ανεβάσω αυτό το έργο», έχει πει ο Καραθάνος.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Το έργο αφηγείται την ιστορία δύο φίλων, του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, που εγκαταλείπουν την πόλη τους, την Αθήνα, για να αναζητήσουν μια νέα πολιτεία «μαλακιά και παχουλή σαν πουπουλένιο στρώμα ή σαν την κοιλίτσα του μωρού». Και τη βρίσκουν στη χώρα των πουλιών, που την ονομάζουν «Νεφελοκοκκυγία». Τα πουλιά δέχονται τους δύο ξένους, τους δίνουν φτερά και όλοι μαζί ρίχνονται με ενθουσιασμό στην ανοικοδόμηση ενός τείχους στους αιθέρες, που αποκόπτει την επικοινωνία ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Η ευδαιμονία της νέας πολιτείας στηρίζεται σε αυτή την πρωτόγνωρη ιδέα. Φαντασία και πραγματικότητα, άνθρωποι, θεοί και ζώα μπλέκονται μοναδικά σε έναν κόσμο που έχει τη σοβαρότητα του παιχνιδιού, τη ρευστότητα του ονείρου και τη γλυκιά μελαγχολία της ζωής. Μια παράσταση που δοκιμάζει να δει τον Αριστοφάνη με καθαρό βλέμμα, με στόχο να ακουστεί και να αγαπηθεί από την αρχή ο λόγος του κορυφαίου Αττικού κωμωδού. Ένας θίασος «που θέλει να πετάξει πέφτοντας», που αναζητά, τολμά και αναμετριέται με «μια ευτυχία άπιαστη, τόσο μεγάλη που δεν μπορείς να την πεις και δεν μπορείς να την πιστέψεις».
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Όρνιθες του Αριστοφάνη
Μετάφραση: Γιάννης Αστερής
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Διασκευή: Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Αστερής
Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Κίνηση: Amalia Bennett
Ο θίασος: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Γρηγορία Μεθενίτη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Νατάσσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Μάριος Δαπέργολας, Σοφία Ευκλείδου, Δημήτρης Κλωνής, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Τίγκας
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Δημήτρης Καλαντζής

Latest posts by Δημήτρης Καλαντζής (see all)
- Το gay Πεδίον του Άρεως - May 17, 2023
- Το γκέτο διακίνησης ναρκωτικών από το Πεδίον του Άρεως στον Άγιο Παύλο και τον σταθμό Λαρίσης - March 18, 2023
- Νοσοκομείο Ελπίς: επαγγελματισμός και ανθρωπιά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας - March 3, 2023