Έκθεση του βραβευμένου χαράκτη Απόστολου Κούστα στη Ναύπακτο

koustas-2

του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Φόρο τιμής στη γενέθλια γη της Ναυπακτίας αποτελεί για τον βραβευμένο χαράκτη Απόστολο Κούστα, η έκθεση έργων του με τον γενικό τίτλο «ΑΝΤΙ-ΔΩΡΟ στους προγόνους μου» στο Φετιχιέ Τζαμί της Ναυπάκτου. Ο πατέρας του καλλιτέχνη, Θεοφάνης, καταγόταν από τη Λεύκα και η μητέρα του, Ευτέρπη, από την Κάτω Βασιλική. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και μεγάλωσε ανάμεσα σε γεωμετρικούς όγκους και σχήματα που σημαδεύουν το έργο του.

2 (21)

2 (3)

Ο μεγάλος ορεινός όγκος της Βαράσοβας, που καθρεφτίζεται στη λιμνοθάλασσα, χάρισε στον Κούστα τα χρώματα του δειλινού και οι λόφοι της αρχαίας Καλυδώνας και της Πλευρώνας του ψιθύρισαν θρύλους για το Μελέαγρο, τον Ηρακλή και το έπος για τα σαράντα πλοία που οδήγησε ο Θόας στην Τροία. Ο αρχαίος ελληνικός κόσμος ζωντανεύει στο έργο του χαράκτη με λιτές συνθέσεις, που αιωρούνται χορευτικά και αποτυπώνονται με «ήσυχες» χρωματικές μεταβάσεις από το υπόλευκο ως το πράσινο, το κυανό ή το μαύρο.

2 (16)

2 (1)

Ο Απόστολος Κούστας έχει καταφέρει να αποφύγει το σκόπελο της ευτελούς μεταγραφής της αρχαιότητας στο σύγχρονο εικαστικό λόγο. Χρησιμοποιεί τα αρχαία σύμβολα ως αφορμή για συνδιαλλαγή του χθες με το σήμερα, έχοντας επεξεργαστεί και αφομοιώσει σε βάθος τη διαδρομή που έχει διανύσει στο μεσοδιάστημα η τέχνη.

3 (3)

7466

Μαθητής του Γιώργου Σικελιώτη και της Βάσως Κατράκη, ο Κούστας καινοτομεί, δουλεύοντας με την προσωπική του τεχνική: πάνω στον πάγκο εργασίας ρίχνει βότσαλα και στη συνέχεια ένα μείγμα από τσιμέντο και μαρμαρόσκονη, το οποίο τρίβει με νερό και άμμο, μέχρι να πάρει την επιθυμητή μορφή. Τότε σχεδιάζει το αρχικό σκαρίφημα και στη συνέχεια χαράζει τις γραμμές του σχεδίου. Μετά παίρνει χαρτί, καλυμμένο με στρώσεις διαφορετικών χρωμάτων, και σκεπάζει τη μήτρα που θα του δώσει μία σειρά από 10 έως 20 χαρακτικά. Για την καινοτόμα τεχνική του, ο Απόστολος Κούστας τιμήθηκε στην Triennale της Οσάκα (Ιαπωνία) με το βραβείο Sumitomo Marine and Fire Insurance Award.

2 (13)

Ο Κούστας φτιάχνει ακόμα χαρακτικά πάνω σε καμβά (μονοτυπίες), που δεν αναπαράγονται και θυμίζουν ζωγραφικά έργα με ιδιαίτερη υφή, ενώ δικής του επινόησης είναι οι εγχάρακτες φορητές τοιχογραφίες από ορυκτό κονίαμα, που ζωγραφίζονται με υδρύαλο. Αν και ο αρχικός προορισμός της χαρακτικής τέχνης είναι η αναπαραγωγή πολλών αντιτύπων, ο Κούστας αντιστέκεται στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην παραγωγή τυπωμάτων με χρήση λογισμικών προγραμμάτων. Είναι κι αυτό μαρτυρία της μοναδικής ιδιοσυγκρασίας του καλλιτέχνη.

7465

Η έκθεση του Απόστολου Κούστα στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτστα με τίτλο «ΑΝΤΙ-ΔΩΡΟ» στους προγόνους μου», έχει ελεύθερη είσοδο και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου.

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Δευτέρας, 19.00 – 21.30. Τις πρωινές ώρες θα εκπονούνται εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητικό κοινό, κατόπιν συνεννόησης (τηλ. επικοινωνίας 2631055654, Γαβρίνα Δήμητρα, Μουσειοπαιδαγωγός)

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Ολυμπία Βικάτου

Δείτε το βίντεο από τα εγκαίνια την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016:

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts