Όχι μαύρο στο Mega από τους μετόχους του – Λύση «Μαρινόπουλου»

οχι μαυρο

Ακούγεται παράξενο αλλά πολλοί εργαζόμενοι του Mega «ζηλεύουν» τη θέση των εργαζόμενων του Alpha και του Star, που σε αυτή την οριακή στιγμή για τις δουλειές τους, έχουν τον εργοδότη δίπλα τους που προσπαθεί να βρει λύση για τη διατήρηση της επιχείρησής του (και επαγωγικά των εργασιών τους).

του Δημήτρη Καλαντζή

Στο Mega δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η «Τηλέτυπος δεν υφίσταται πλέον», είπε μεγαλοστέλεχος του καναλιού την περασμένη Παρασκευή. Η «Τηλέτυπος» δεν υπήρχε ουσιαστικά από το τέλος του περασμένου χρόνου, όταν τα αντικρουόμενα συμφέροντα των μετόχων της είχαν οδηγήσει στη διακοπή της αποπληρωμής των δανείων, στην αδιαφορία για την τήρηση των δημόσιων δεσμεύσεών της για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και στην ανυπαρξία παραγωγής νέου προγράμματος.

Κάποιοι λένε ότι οι μέτοχοι είχαν «προβλέψει» ότι η κυβέρνηση δεν θα τους έδινε άδεια και γι αυτό μεθόδευσαν την απαξίωση του καναλιού, ώστε να «σβήσει» σταδιακά με το λιγότερο δυνατό κόστος γι αυτούς.

Είχαν «προβλέψει» όμως τι; Ότι για να πάρουν άδεια θα έπρεπε να πληρώσουν; Ότι οι τράπεζες δεν θα τους έδιναν άλλα δάνεια με εγγύηση… «αέρα», όπως ανερυθρίαστα είπε ένας από αυτούς στην Επιτροπή της Βουλής; Ότι θα έπρεπε πλέον να παίζουν με θεσμοθετημένους όρους στο παιχνίδι των media;

Αν τα είχαν «προβλέψει» όλα αυτά, αποδεικνύεται ότι τα προέβλεψαν σωστά αλλά ο δρόμος που διάλεξαν για να τα αντιμετωπίσουν δεν ήταν ούτε νόμιμος, ούτε δίκαιος, ούτε ηθικός.

Επιχειρηματίες του μεγέθους των Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και Ψυχάρη, επιβάλλεται να ακολουθούν τη νομιμότητα, όταν κρίνουν ότι η επιχείρησή τους για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν είναι πλέον συμφέρουσα: ή την πουλάνε ή βάζουν «λουκέτο», αποπληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους και κρατώντας το όνομά του καθαρό και αξιόπιστο στην επιχειρηματική αγορά.

Οι τρεις κύριοι δεν το έκαναν. Δραπέτευσαν από το καράβι τους με ελικόπτερο, αφήνοντας 500 εργαζόμενους (και δεκάδες ακόμα συνεργάτες του καναλιού), απλήρωτους να παλεύουν στη φουρτούνα, υπερασπιζόμενοι ένα «φάντασμα».

Δεν γνωρίζω εάν η εμφάνιση του Mega ως διωκόμενου από την «κακιά κυβέρνηση» και τις «άθλιες τράπεζες» ήταν επιλογή των μετόχων ή κάποιων στελεχών «βασιλικότερων των βασιλέων». Η προσωπική μου άποψη όμως είναι ότι ήταν τελείως λανθασμένη.

Η απαξίωση του Mega είχε μόνο τρεις υπεύθυνους: τους μετόχους του. Εναντίον εκείνων έπρεπε να στραφούμε οι εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή. Να αναδείξουμε την αφερεγγυότητα και την βαθειά ανηθικότητα που αντιμετώπισαν την επιχείρηση και τις ζωές μας.

Και να καλέσουμε τις τράπεζες και την κυβέρνηση να υπερασπιστούν τη νομιμότητα και τις τύχες μας. Να κάνουν απαιτητά όλα τα χρήματα που έδιναν οι παρελθούσες κυβερνήσεις σε αυτούς τους κυρίους και να οργανώσουν ένα σχέδιο σωτηρίας των 500 εργαζομένων.

Όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση Μαρινόπουλου, υπάρχει δρόμος: εκκαθάριση εν λειτουργία, απαίτηση χρημάτων από τους (πρώην) ιδιοκτήτες, ρύθμιση δανείων και πώληση σε κάποιον αξιόπιστο ενδιαφερόμενο.

Δεν ξέρω αν υπάρχει χρόνος πια. Δεν είμαστε όμως ούτε εργαζόμενοι στον Alpha, ούτε στο Star, ούτε καν στο Blue Sky… Είμαστε 500 άνθρωποι χωρίς μέλλον.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts