Το χρυσό αυγοτάραχο των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού

1-1

του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Το κορυφαίο από τα θαλασσινά προϊόντα των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού είναι το αυγοτάραχο. Πρόκειται για το αυγό της “μπάφας” (θηλυκός μεγάλος κέφαλος) που μετά από την παραδοσιακή επεξεργασία με αλάτι των αλυκών Μεσολογγίου και την αποξήρανση εμβαπτίζεται σε λιωμένο κερί για μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης.

2-2

3-2

Τα ψάρια, που είναι εγκλωβισμένα σε τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις, τα ιβάρια, συλλαμβάνονται με απόχες στις συλληπτικές εγκαταστάσεις κατά την έξοδό τους προς τον Πατραϊκό κόλπο.

4-2

5-2

Με προσοχή ανοίγεται η κοιλιά του για να μην τραυματιστεί το αυγό. Μετά τον καθαρισμό αλατίζεται για κάποιες ώρες, στη συνέχεια πλένεται και αποξηραίνεται για μερικές μέρες υπό σκιά και καλό αερισμό. Τέλος γίνεται η εμβάπτιση του αποξηραμένου αυγού σε λιωμένο κερί και είναι έτοιμο για κατανάλωση.

7-1

8

Θεωρείται πολύ σπουδαία τροφή λόγω των πολλών και ιδιαίτερων θρεπτικών συστατικών του. Εκτός των άλλων, το αυγοτάραχο έχει και αφροδισιακές ιδιότητες. Η επίσκεψη στα ιβάρια αποτελεί υπέροχη εμπειρία λόγω της φυσικής ομορφιάς του περιβάλλοντος χώρου. Οι ψαράδες συνηθίζουν να τρέφονται με θαλασσινά εδέσματα. Κορυφαίο είναι το ψητό χέλι που στην περιοχή το ονομάζουν πετάλι..

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts