Ακύρωση ή επανάληψη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

diagonismos

του Δημήτρη Καλαντζή.

Ένας πλειοδότης βγήκε από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλώνοντας με σαρδόνιο χαμόγελο ότι δεν ήθελε να πάρει άδεια αλλά να αναγκάσει τους υπόλοιπους να ανεβάσουν το τίμημα.

Ένας δεύτερος αποκαλύπτεται ότι χτυπούσε προσφορές «στο γάμο του καραγκιόζη», με περιουσία κάποια υπερτιμολογημένα βοσκοτόπια στην Ιθάκη, που δεν ήταν καν δικά του!

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι όσοι μετείχαν στην κατά τ’ άλλα «αδιάβλητη διαδικασία» του εγκλεισμού στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, δεν είχαν ελεγχθεί ούτε για το «πόθεν», ούτε όμως – πολύ περισσότερο – για το «έσχες» τους.

Με άλλα λόγια αφέθηκαν να ανεβάζουν το τίμημα με λεφτά που δεν είχαν!

Έτσι ανάγκασαν του Βαρδινογιάννηδες να αποσυρθούν από την τρελή κούρσα της πλειοδοσίας και άφησαν τον Κοντομηνά απέξω με προσφορά μεγαλύτερη των 60 εκατομμυρίων.

Η «τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο» από μία αριστερή κυβέρνηση, αποδεικνύεται χειρότερη από την αταξία όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν μέχρι σήμερα.

Δεν είναι μόνο που ο Τσίπρας με τον Παππά αποφάσισαν να δώσουν τις δημόσιες συχνότητες με μόνο κριτήριο το ποιος έχει το πιο φουσκωμένο πορτοφόλι αλλά αποδείχθηκε ότι δεν μπόρεσαν να διασφαλίσουν μήπως το πορτοφόλι αυτό ήταν φουσκωμένο με κοπανιστό αέρα.

Αν επιμείνει η κυβέρνηση στη λογική της, να δώσει τις άδειες με τη διαδικασία της πλειοδοσίας, το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να επαναλάβει τον διαγωνισμό, με συμμετέχοντες που έχουν καταθέσει (και ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές) τα περιουσιακά τους στοιχεία, ώστε να μπαίνει «κόφτης» στις προσφορές τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι τουλάχιστον αφελείς οι επιχειρηματίες που πήραν τις τρείς άδειες, να πληρώσουν έστω και ένα ευρώ για ένα μεθοδευμένα υπερτιμολογημένο προϊόν από αερητζήδες που η κυβέρνηση δέχτηκε να συμμετέχουν και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα της πλειοδοσίας.

Οι τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα δεν μπορεί να κοστίζουν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Και πάλι ένας επιχειρηματίας, που θέλει να ζήσει το κανάλι του από τις διαφημίσεις και όχι από άλλες «μπίζνες» που θα κάνει με μοχλό το κανάλι του, είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσει να αποσβέσει αυτό το ποσό σε δέκα χρόνια.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τα 40, 50, 60 και 70 εκατομμύρια ευρώ δεν βγαίνουν από ένα ελληνικό κανάλι ούτε σε 200 χρόνια.

Άρα αυτός που τα δίνει, υπολογίζει ότι θα τα βγάλει με άλλους τρόπους, που δεν θα είναι τα διαφημιστικά έσοδα, αλλά κάθε λογής μπίζνες και συνδιαλλαγές με το δημόσιο και τους πολιτικούς.

Αυτό όμως είναι ο ορισμός του άρρωστου μνιντιακού τοπίου και της διαπλοκής.

Η μόνη δεξιά, κεντρώα και αριστερή «λύση» στο πρόβλημα με τις άδειες είναι ένα φιξ τίμημα για τη συχνότητα σε όσους θέλουν να βρίσκονται στο τηλεοπτικό χώρο και μετά αυστηρός – αυστηρότατος – έλεγχος:

  • Δεν πληρώνεις εργαζομένους, ταμεία και εφορία; Σου βάζουμε λουκέτο!
  • Έχεις κάνει το κανάλι σου «ντουντούκα» πολιτικής στήριξης κόμματος, γράφοντας στα παπούτσια σου τον πλουραλισμό; Σου βάζουμε λουκέτο!
  • Ταΐζεις τον κόσμο με σκουπίδια και λάσπη; Σου βάζουμε λουκέτο!

Μόνο έτσι μπαίνει τάξη. Και όχι με χοντρά πορτοφόλια ή αέρα κοπανιστό και «πονηρούληδες» πλειοδότες.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts