«Λέγομαι Φώτης Μπόμπολας, είμαι διευθύνων σύμβουλος της Πήγασος και μέτοχος της Τηλέτυπος…»

mpompolas

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ έδωσε τη μοναδική ευκαιρία στην κοινή γνώμη να σχηματίσει μία εικόνα για το ποιοι είναι και πως πορεύτηκαν τόσα χρόνια «αόρατοι» επιχειρηματίες με τεράστια οικονομική και παρεμβατική στα δημόσια πράγματα δύναμη. Οι μαρτυρίες είναι αποκαλυπτικές (ακόμα και όταν οι επιχειρηματίες δεν λένε όλη την αλήθεια) για τη δανειοδότηση (ενίοτε αντί… αέρα) και τον τρόπο σκέψης και δράσης τους.

του Δημήτρη Καλαντζή

Η διαδικασία είχε δύο μειονεκτήματα: τη μεγάλη διάρκεια των καταθέσεων και το γεγονός ότι η ζωντανή μετάδοση έκανε κάποια μέλη της Επιτροπής να ξεχάσουν τα «δικαστικά» τους καθήκοντα και να λειτουργήσουν πολιτικά, με μακρόσυρτες ερωτήσεις που δεν αποσκοπούσαν στην εκμαίευση ουσιαστικών απαντήσεων αλλά στην προσωπική τους τοποθέτηση (αρνητική ή θετική απέναντι στους μιντιάρχες). Ήταν μάλλον αναπόφευκτο αλλά δυσχέρανε αρκετά την εξαγωγή κρίσεων και συμπερασμάτων από τα ίδια τα λεγόμενα των επιχειρηματιών.

Στο postmodern θα παρουσιάσουμε εκτεταμένα αποσπάσματα και ερωτο-απαντήσεις, όσο το δυνατόν απαλλαγμένες από πολιτικές τοποθετήσεις, ώστε ο καθένας, που δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει την πολύωρη διαδικασία, να σχηματίσει προσωπική άποψη για τους μιντιάρχες της Ελλάδας.

Θα ξεκινήσουμε από τους τρεις βασικούς μετόχους του Mega, τους ιδιοκτήτες του πρώτου ιδιωτικού καναλιού της χώρας, το οποίο απαξιώθηκε από τους ίδιους τους επιχειρηματίες που το έστησαν, απόλαυσαν πλούτο και δύναμη από τη λειτουργία του επί 27 χρόνια, και στα τέλη του 2015 αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να συνεργάζονται πλέον μεταξύ τους και απλά άφησαν το κανάλι χωρίς καινούργιο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση, με τους εργαζομένους απλήρωτους επί 5 μήνες και μέλλον άδηλο.

Πρώτος κατέθεσε ο Φώτης Μπόμπολας, από την κατάθεση του οποίου προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Οι τράπεζες προ κρίσης, δανειοδοτούσαν επιχειρήσεις ΜΜΕ χωρίς καλύψεις και εγγυήσεις.
- Τα δάνεια δεν είχαν προσωπικές εγγυήσεις (δηλαδή οι επιχειρηματίες δεν διακινδύνευαν την προσωπική τους περιουσία). 
- Oι επιχειρηματίες άνοιγαν off shore εταιρείες στον Παναμά (ακόμα και με ανθρώπους που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ), ώστε να δανείζουν τις επιχειρήσεις τους με προσωπικά κεφάλαια. 
- Ο Φώτης Μπόμπολας, εκτός από μέτοχος του Mega, ήταν και προμηθευτής του, αφού πουλούσε προγράμματα από την εταιρεία παραγωγής «Άνωση», ιδιοκτησίας του στο κανάλι, κάτι που έκαναν και άλλοι μέτοχοι. 
- Αποκαλυπτική για τους νεότερους είναι η απάντησή του για το πώς η οικογένεια του βρέθηκε με κανάλι το 1989 (χωρίς καμία θεσμοθετημένη διαδικασία ή καταβολή κάποιου ποσού). 
- Στο επαναλαμβανόμενο ερώτημα γιατί μία οικογένεια που διαθέτει κατασκευαστική εταιρεία με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο, ήθελε να δραστηριοποιείται και στον (ζημιογόνο) χώρο των ΜΜΕ, ο Φ.Μπόμπολας δεν έδωσε σε κανένα σημείο της κατάθεσης λογικοφανή απάντηση.

Η κατάθεση του Φώτη Μπόμπολα έγινε στις 2 Αυγούστου 2016

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Καλή σας ημέρα. Λέγομαι Φώτης Μπόμπολας. Είμαι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Πήγασος» και μη εκτελεστικό μέλος της εταιρείας «Τηλέτυπος». Δηλώνω επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή μου ότι θα πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να κρύψω τίποτε».

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Σε ποια μέσα ενημέρωσης και ομίλους συμμετέχετε ως πρόσωπο ή ως εταιρεία, ως «ΠΗΓΑΣΟΣ»;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ: Η εταιρεία «ΠΗΓΑΣΟΣ» συμμετέχει στις εκδόσεις «ΕΘΝΟΣ», οι οποίες εκδίδουν τις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ», «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», «GOAL», στην εταιρεία PNP που εκδίδει περιοδικά. Η «ΠΗΓΑΣΟΣ» συμμετέχει με 32% στην εταιρεία «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ» και παλιότερα είχαμε και μία συμμετοχή στην «ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ», η οποία επτώχευσε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Από τα στοιχεία που έχουμε εδώ, κύριε Μπόμπολα, προκύπτει ότι ο μεν όμιλος «ΠΗΓΑΣΟΣ» έχει δάνεια –χοντρικά θα πω- 150 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία οι ακάλυπτοι κίνδυνοι είναι 112 εκατομμύρια ευρώ και η «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ», στην οποία συμμετέχετε με ποσοστό 32,73%, έχει δάνεια 115 εκατομμύρια ευρώ. Με ακάλυπτους κινδύνους 112 εκατομμύρια. Πώς έχετε σκοπό να τα αντιμετωπίσετε, να τα ρυθμίσετε, να τα εξοφλήσετε;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όσον αφορά τον «ΠΗΓΑΣΟ», για τον οποίο έχω και την ευθύνη απόλυτα και τη διοίκηση της εταιρείας, είναι ένας όμιλος εταιρειών του οποίου ο κύκλος εργασιών, όταν δόθηκαν τα δάνεια, ήταν περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ και τότε ήταν δικαιολογημένες οι δανειακές αυτές συμβάσεις. Όσον αφορά τον «ΤΗΛΕΤΥΠΟ», εκεί δεν είμαι ο πιο αρμόδιος να σας απαντήσω. Υπάρχει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος μπορεί να σας απαντήσει. Όταν δόθηκαν τα δάνεια αυτά στον «ΤΗΛΕΤΥΠΟ», ο τζίρος της εταιρείας ήταν περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ. Όπως ξέρετε, το βασικό έσοδο των τηλεοράσεων είναι η διαφήμιση, η οποία πληρώνεται μετά από περίπου εννέα μήνες, οπότε ως κεφάλαιο κίνησης μόνο και μόνο της εταιρείας θα χρειάζονται αυτά τα κεφάλαια για να μπορέσει η εταιρεία να προχωρήσει.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Χθες στείλατε μια ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο σχετικά με το ότι είναι ενήμερα και εξυπηρετούμενα όλα τα δάνειά σας και δεν υπάρχουν κάποια που να έχουν άξια λόγου οφειλές. Τι λέτε;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Είμαστε σε μία περίοδο stand still με τις τράπεζες και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για την περαιτέρω πορεία της εταιρείας. Οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται να χειριστούν τα δάνεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, διότι έδωσαν δάνεια σε εποχές που οι εταιρείες αυτές μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα δάνεια. Η πτώση του τζίρου και των εσόδων των εταιρειών αυτήν τη στιγμή δημιουργεί προβλήματα στην καταβολή των δανείων.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Μπόμπολα, συμμετέχετε με ποσοστό 32,73% στον «ΤΗΛΕΤΥΠΟ». Βλέπω εδώ ένα ομολογιακό δάνειο 98 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχουν καταγγείλει όλες οι ομολογιούχες τράπεζες στις 19-4-2016. Όταν εμείς οι νομικοί τουλάχιστον ακούμε «καταγγελία», αμέσως ξέρουμε η πρώτη νομική συνέπεια ποια είναι, η αξίωση ως απαιτητού ολόκληρου του δανείου. Και δεν είναι μόνο αυτό. Έρχεται και η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ» και καταγγέλλει το διμερές δάνειο του «ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ» με την «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ». Άλλα 13 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για δάνεια 105 με 106 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν καταγγελθεί. Τι θα γίνει; Τα ακούμε αυτά και τρελαινόμαστε με τα ποσά. Τι θα γίνει; Βλέπετε προοπτική στον «ΤΗΛΕΤΥΠΟ» τουλάχιστον, μια και είστε βασικός μέτοχος;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε να σας πω, είμαστε σε μία διαδικασία αδειοδότησης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν μπορώ να πω το αποτέλεσμά της. Πέραν αυτού, νομίζω ότι οι εγγυήσεις οι οποίες έχουν δοθεί από τον «ΤΗΛΕΤΥΠΟ», είναι επαρκείς για να μπορέσουν οι τράπεζες και οι διάφοροι πιστωτές να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Περιμένετε δηλαδή καινούρια δανειακή διευκόλυνση από τις τράπεζες για τον «ΤΗΛΕΤΥΠΟ»;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ο «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ» είναι μια εταιρεία η οποία, όπως σας είπα, πήρε το δάνειο σε εποχές με μεγαλύτερους τζίρους. Η πτώση της διαφήμισης δημιούργησε προβλήματα στην εταιρεία. Η εταιρεία πλήρωσε και δόσεις και τόκους την περίοδο της κρίσης και σε μία δόση, νομίζω γύρω στα 18 εκατομμύρια που ήταν να πληρωθεί τον Μάρτιο του 2016, ζήτησε ένα waver από τις τράπεζες. Το waver δεν δόθηκε και έγινε η καταγγελία του δανείου.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Τώρα με προκαλείτε να σας κάνω μια άλλη ερώτηση. Βλέπω εδώ πέρα –το έγγραφο είναι δικό σας και της τράπεζας, συμβιβάζεται και συμπίπτει- ότι από το 2009 έχετε μία κατρακύλιση, καταβαράθρωση του κύκλου εργασιών και του τζίρου. Για την «ΠΗΓΑΣΟΣ» έχετε 162 εκατομμύρια το 2010, 111 το 2011, 92 το 2012, 80 το 2013, 58 το 2014 και μόλις 30, 33 το 2015. Πώς δόθηκαν καινούρια δάνεια χωρίς πρόσθετη διασφάλιση ή εγγύηση, έστω και προσωπική των βασικών μετόχων;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» είναι μια εταιρεία που κατά βάση οι εργασίες της έχουν να κάνουν με την έντυπη πληροφόρηση, (εφημερίδες, περιοδικά, τυπογραφεία, εταιρείες διανομής). Όπως γνωρίζετε, η έντυπη πληροφόρηση τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί πάρα πολύ, όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά από τη λειτουργία των διαδικτυακών site, τα οποία…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ίντερνετ δηλαδή κ.λπ.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Γνωρίσαμε μια κατάσταση προβληματική σε όλες τις εφημερίδες, όχι μόνο εδώ, παγκοσμίως.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Βιωσιμότητα βλέπετε και προοπτική; Αυτά μας ενδιαφέρουν.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Έχουμε προτείνει και συζητάμε με τις τράπεζες για ένα επιχειρηματικό σχέδιο για να μπορέσει η εταιρεία να ξεπεράσει την κρίση και με άλλες δραστηριότητες να μπορέσει να προχωρήσει και να αποπληρώσει τα δάνεια.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Αυτά τα «business plan» τα οποία καταρτίζετε και συμφωνείτε, προβλέπουν μόνο τραπεζικό δανεισμό ή και συμμετοχή δική σας με ίδια κεφάλαια;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι πλέον…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Γιατί είδαμε εδώ τρελά πράγματα και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δανεισμό. Αυτό μας κάνει και απορούμε.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Περαιτέρω τραπεζικός δανεισμός δεν νομίζω ότι υφίσταται. Από εδώ και πέρα, όποιος επιχειρηματίας θέλει να κρατήσει τις εταιρείες του, πρέπει να βάζει ίδια κεφάλαια. Ο «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ» είναι μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε, αν δεν κάνω λάθος, το 1989. Τότε δόθηκαν οι προσωρινές άδειες τηλεόρασης…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Οι οποίες κρίθηκαν αφού προσκόμισαν οι επτά μόνο από τις δεκαπέντε αποφάσεις ad hoc, που κρίνουν παράνομες και καταχρηστικές όλες τις λειτουργίες όλων των σταθμών στην Ελλάδα.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Η προσωρινή άδεια δόθηκε στον «ΤΗΛΕΤΥΠΟ», όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του. Τότε που υπήρχε ένας νόμος ότι δεν μπορούσε κάποιος μέτοχος να έχει πάνω από 25% σε μια εταιρία τηλεόρασης, έγινε μια σύμπραξη εκδοτικών εταιρειών. Τότε συνασπίστηκαν ο ΔΟΛ, ο Οργανισμός Λαμπράκη, ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» με το «ΕΘΝΟΣ», η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» του κ. Αλαφούζου, η «ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ» του κ. Βαρδινογιάννη και η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» του κ. Τεγόπουλου. Αυτές οι πέντε εκδοτικές εταιρείες τότε ξεκινήσαμε…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Το κανάλι τελευταία και σήμερα, έχει πολιτικό προσανατολισμό και ποιος είναι αυτός;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Το κανάλι δεν ανήκει σε κάποιον ιδιοκτήτη και είναι περισσότερες οι απόψεις και οι ιδιοκτήτες. Υπάρχει μια συμφωνία των μετόχων να έχει αντικειμενική ενημέρωση.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Μπόμπολα, αυτό που είπατε πριν και εσείς, το είπε και ο κ. Αλαφούζος, το είπαν οι τραπεζίτες, όλοι, ότι έγινε πιο αυστηρός ο τραπεζικός δανεισμός.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Θα μπορούσα να πω ναι, ότι παλιότερα οι τράπεζες, προ κρίσης, έδιναν λεφτά χωρίς καλύψεις, χωρίς εγγυήσεις. Έδιναν δάνεια σε εταιρείες ανοικτά. Μετά ζήτησαν να καλυφθούν όλα τα δάνεια. Αυτό προσπαθούν να κάνουν οι τράπεζες.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ακούσαμε από τον κ. Αλαφούζο ότι όλα τα κανάλια εκτός από το δικό του έχουν μια ειδική προνομιακή σχέση με τις κυβερνήσεις και τα κόμματα. Τι λέτε για αυτό, κύριε Μπόμπολα;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Αυτό είναι άποψη του κ. Αλαφούζου. Εγώ δεν μπορώ να…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Η δική σας θέση ποια είναι, ότι υπήρξε πράγματι ειδική προνομιακή σχέση μεταξύ ΜΜΕ, κυβερνήσεων και τραπεζών;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ (ΝΔ): Δηλαδή, κύριε μάρτυς λέτε ότι τώρα οι τράπεζες δίνουν πιο δύσκολα δάνεια. Εσείς όμως το 2014 και 2015 έχετε πάρει δάνεια. Δεν έχετε πάρει;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι δάνεια έχετε πάρει και τι χαρακτήρα είχαν αυτά τα δάνεια;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Οι τράπεζες για να μπορέσουν…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, επί γεγονότων ρωτώ εγώ. Τι δάνεια πήρατε το 2014, το 2015, το 2016;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι το 2015 και 2016 δεν έχουμε πάρει δάνεια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν έχετε πάρει;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Το 2014…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν έχετε πάρει;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δάνεια καινούργια, όχι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Καινούργια όχι, αλλά δόθηκε λύση σε κάποιο δάνειο. Να σας τα πω εγώ, γιατί προκύπτουν από τα έγγραφα. Είναι δεδομένο αυτό, ότι ένα ομολογιακό δάνειο 80 εκατομμυρίων είχε χωριστεί σε 69,5 εκατομμύρια για να πληρώσετε τα χρέη που είχατε δημιουργήσει και 10.500.000 για κεφαλαιακές ανάγκες. Μπορείτε να μας πείτε πότε αυτά τα ποσά εκταμιεύτηκαν και κάτω από ποιους όρους;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Το ομολογιακό δάνειο της ΠΗΓΑΣΟΣ ήταν 69 εκατομμύρια ως διμερή δάνεια των τραπεζών και αν δεν κάνω λάθος, από την ημερομηνία –την έχω πρόχειρη εδώ- υπογράφηκε το ομολογιακό δάνειο στις 11.3.2014, δόθηκαν νέα χρήματα στην εταιρεία 9 εκατομμύρια και η εταιρεία έδωσε τότε όλες τις εγγυήσεις…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιες εγγυήσεις δηλαδή;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ποιες εγγυήσεις; Δώσαμε στις τράπεζες εμπράγματες εγγυήσεις…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιο; Το ακίνητο στο Πάτημα Χαλανδρίου;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δώσαμε εμπράγματες εγγυήσεις οι οποίες ήταν το ακίνητο…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιες, κύριε Μπόμπολα;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Το ακίνητο που ανήκει στην εταιρεία…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το Πάτημα Χαλανδρίου; Σήμερα που μιλάμε αυτό είναι υποθηκευμένο;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Είναι υποθηκευμένο, βέβαια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σήμερα που μιλάμε;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ναι, ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε έγινε αυτή η υποθήκη και τι αξία έχει αυτό το ακίνητο;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Το δάνειο υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2014 και εκταμιεύθηκε τον Απρίλη του 2016.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς δώσατε προσωπικές εγγυήσεις με την προσωπική σας περιουσία;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Προσωπικές εγγυήσεις δεν έχουν δοθεί. Μην ξεχνάμε ότι ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» είναι μία εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Εγώ διοικώ την εταιρεία, είμαι βασικός μέτοχος και δεν έχω δώσει προσωπικές εγγυήσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άλλος από τον όμιλο «ΠΗΓΑΣΟΣ» έχει δώσει προσωπικές εγγυήσεις;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό που με εντυπωσιάζει πιο πολύ είναι ένα δάνειο που έχετε κάνει με κάποια εταιρεία που λέγεται «ROSTROVAR CAPITAL». Αυτό το δάνειο πότε το κάνατε και πόσο είναι το ποσό;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Αυτό το δάνειο είναι από εταιρεία συμφερόντων δικών μου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι, το ξέρω. Έχετε κάνει δήλωση.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Την έχω δηλώσει στο «πόθεν έσχες» μου. Αυτή η εταιρεία δάνεισε την εταιρεία «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΘΝΟΣ»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πού εδρεύει αυτή η εταιρεία;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Αυτή είναι εταιρεία επενδυτική στον Παναμά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι off shore; Προφανώς.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Off shore είναι, αλλά είναι δηλωμένη από εμένα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ε, βέβαια, αφού κάνει δάνεια, λογικό είναι. Τώρα πείτε μου το εξής. Εκεί είδα ένα το όνομα Αρμάντο Μπριντέντ Γκονζάλες. Τον γνωρίζετε;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Προσωπικά όχι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι, πάντως, από αυτούς που την έχουν καταθέσει και ο Διευθυντής αυτής της εταιρείας. Δεν μπορείτε να μου πείτε ότι δεν τον γνωρίζετε.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Προσωπικά, δεν τον γνωρίζω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχετε, όμως, συνεννοηθεί. Πώς είναι δυνατόν να είναι Διευθυντής σε αυτή την εταιρεία που είναι συμφερόντων σας και να μην τον ξέρετε;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Είναι, προφανώς, δικηγόρος. Αυτές οι εταιρείες, απ’ ό,τι ξέρετε, φτιάχνονται…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ προσωπικά δεν ξέρω. Τώρα, άλλοι μπορεί να ξέρουν.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Είναι επενδυτική εταιρεία στον Παναμά, στην οποία εγώ είμαι beneficial owner, δηλαδή είμαι ιδιοκτήτης της εταιρείας και την έχω αναφέρει στο «πόθεν έσχες» μου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Προσέξτε γιατί σας ρωτάω. Αυτός έχει κάνει άλλες εκατό εταιρείες και υπάρχει και μία εταιρεία η οποία λέγεται «THE NEXT EPISODE», δηλαδή το επόμενο επεισόδιο. Είναι μέτοχος κατά το 1/3 και αυτή η εταιρεία δηλώνει έδρα και γραφεία τα γραφεία της εταιρείας «MOSSACK FONSECA». Αυτή η εταιρεία σάς λέει τίποτα; Έχει συνεργαστεί ποτέ με τις επιχειρήσεις της οικογενείας σας;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Πώς την είπατε αυτή την εταιρεία;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «FONSECA».

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν την ξέρω αυτή την εταιρεία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η άλλη εταιρεία που έχει η οικογένειά σας που ασχολείται με τα δημόσια έργα λέγεται «ΑΚΤΩΡ»;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): «ΕΛΑΚΤΩΡ».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν ασχολείται με την επικοινωνία, ασχολείται με την ουσία, δηλαδή με την παραγωγή δημοσίων έργων και προμηθειών. Έτσι δεν είναι; Πότε κάνατε τις χωριστές αυτές δραστηριότητες; Από τότε που ίσχυσε η αρχή του βασικού μετόχου στην Ελλάδα ή ανέκαθεν ήταν χωριστοί αυτοί οι όμιλοι, δηλαδή ο επικοινωνιακός όμιλος και ο όμιλος που παράγει τα δημόσια έργα;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι το θέμα του «ΕΛΑΚΤΩΡΑ» δεν είναι κάτι που απασχολεί την Επιτροπή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αφήστε το αυτό να το κρίνουμε εμείς. Εσείς εδώ ή μπορείτε να απαντάτε ή μπορείτε να λέτε δεν απαντώ. Το σέβομαι και αυτό.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Θα σας απαντήσω. Ο «ΕΛΑΚΤΩΡΑΣ» είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι γνωστό.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ο αδελφός μου συμμετέχει με 15% σε αυτή την εταιρεία. Η εταιρεία αυτή δημιουργήθηκε αφού έχουν γίνει ενώσεις και συγχωνεύσεις περίπου είκοσι εταιρειών, αυτά τα χρόνια. Εγώ δεν έχω καμία σχέση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι τζίρο κάνει αυτή η εταιρεία; Όχι τώρα, για το 2008 πείτε μου.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ο «ΕΛΑΚΤΩΡΑΣ»;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι, ναι.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Τα νούμερα δεν τα ξέρω, γιατί…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Περίπου.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι από τους ισολογισμούς είναι περίπου 1,5 δισεκατομμύριο τον χρόνο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτή η «ΕΛΑΚΤΩΡ» είχε αναλάβει έργα, επί καθεστώτος προγραμματικών συμβάσεων μετά το 1996, στον ΟΣΕ; Είχε ασχοληθεί, δηλαδή, με την επέκταση δικτύων, προαστιακού, με διάφορους σταθμούς, με την προμήθεια τροχαίου υλικού στον ΟΣΕ; Το ξέρετε;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν το γνωρίζω αυτό. Σας είπα ότι δεν έχω συμμετοχή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το ότι δεν το γνωρίζετε, εμένα δεν με πείθει, γιατί νομίζω ότι το γνωρίζετε.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο αδερφός μου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πώς λέγεται;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Λεωνίδας Μπόμπολας. Εγώ δεν γνωρίζω ακριβώς τα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι μια εταιρεία η οποία λειτουργεί σε είκοσι χώρες και πιθανόν…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πώς είναι δυνατόν ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται με τέτοιους τζίρους τώρα –παλιότερα ίσως να ήταν και περισσότεροι- και όχι μόνο στα δημόσια έργα αλλά και σε πλειάδα άλλων αντικειμένων, δέχεται και αποφασίζει να χάνει χρήματα ιδρύοντας επικοινωνιακές επιχειρήσεις που εκδίδουν εφημερίδες ή συμμετέχουν σε τηλεοπτικά κανάλια. Δώστε μου μια εξήγηση, που να έχει όμως επιχειρηματική λογική μέσα της, που να μην έχει άλλη ιδιοτελή ή οποιαδήποτε άλλη ενατένιση των πραγμάτων.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Θα σας απαντήσω. Η συμμετοχή της οικογένειας στα μέσα ενημέρωσης έγινε από τον πατέρα μου το 1981, εκδίδοντας την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Κάποια στιγμή εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τις εταιρείες των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Αυτό έγινε το 1985, τότε αποφάσισα να ασχοληθώ με τα μέσα ενημέρωσης και ο αδελφός μου αποφάσισε να ασχοληθεί με την άλλη εταιρεία που έκανε τις κατασκευές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτή είναι η απάντηση που μου δίνετε; Δηλαδή, ότι έχουμε χωριστές πορείες ανθρώπων που ανήκουν μεν στην ίδια οικογένεια, αλλά μεταξύ τους δεν έχουν καμία σχέση όσον αφορά τα επιχειρηματικά. Αυτή είναι η απάντησή σας;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε ο πατέρας μου ήταν ενεργός και διηύθυνε την εταιρεία ΕΘΝΟΣ μέχρι πρόσφατα που ανέλαβα εγώ διευθύνων σύμβουλος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο πατέρας σας δεν είχε καμία σχέση με τις προμήθειες ή με τα δημόσια έργα ή με όλα αυτά που έχουν σχέση –ας πούμε- με την κρατικοδίαιτη, όπως τη λέει ο Πρωθυπουργός μας σήμερα, επιχειρηματικότητα, την οποία εσείς με τις απαντήσεις σας μάλλον σπεύσατε να τον επιβεβαιώσετε, λέγοντας ότι σήμερα ζείτε δύσκολα, γιατί οι τράπεζες είναι πολύ σκληρές απέναντί σας. Αυτό είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον. Πείτε μου, όμως. Ο πατέρας σας δεν είχε ποτέ σχέση με αυτήν την επιχειρηματικότητα;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, ο πατέρας μου ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία το 1950, αν δεν κάνω λάθος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Α, προηγήθηκε το αντικείμενο των κατασκευών.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Το 1950 ως μηχανικός ξεκίνησε την κατασκευαστική εταιρεία και κάποια στιγμή το 1981 αποφάσισε να εκδώσει την εφημερίδα και να ασχοληθεί με τα μίντια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πώς –λέω- στο μυαλό κάποιου τέτοιου ανθρώπου που είναι ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιήθηκε πολύ νωρίς στον κατασκευαστικό τομέα, του μπήκε αυτό το μεράκι, το δαιμόνιο να ασχοληθεί με την επικοινωνία; Ήταν δημοσιογράφος; Είχε κάποια σχέση με τα μίντια;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε εκδώσει την Σοβιετική εγκυκλοπαίδεια.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Νικολόπουλε, μου το λέτε. Είχε εκδώσει την Σοβιετική εγκυκλοπαίδεια. Είχε εμπλακεί στον χώρο των εκδόσεων και τότε εξέδωσε την εφημερίδα. Επειδή με ρωτήσατε, η ενασχόληση με τα μίντια τη δεκαετία του ’80 και μέχρι ένα μεγάλο κομμάτι της δεκαετίας του ’90 ήταν σαφώς κερδοφόρα…

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ (Χρυσή Αυγή): Τα δάνειά σας δεν είναι ενήμερα. Και το θέμα που τίθεται εδώ, είναι για ποιον λόγο, ενώ δεν πληρώνετε τα δάνειά σας, οι τράπεζες δεν προχωρούν σε κατασχέσεις, για ποιον λόγο δεν εισπράττουν τα ενέχυρα. Έχετε ενέχυρο μέχρι και τις πωλήσεις του ΕΘΝΟΥΣ. Κανονικά, με βάση τις συμβάσεις και τις συμφωνίες, τα λεφτά από τις πωλήσεις του ΕΘΝΟΥΣ θα έπρεπε να τα παίρνει η τράπεζα. Για ποιον λόγο, λοιπόν, δεν έχουν γίνει τα νόμιμα στην περίπτωσή σας; Και είναι μόνο η περίπτωσή σας, δεν υπάρχει άλλος στην Ελλάδα. Τέτοιο σκάνδαλο δεν το έχει κάνει κανείς άλλος, είστε ο μόνος. Αν έχετε κάποιον άλλον, να τον αναφέρετε, παρακαλώ.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Με τις τράπεζες συμφωνήσαμε στην επιμήκυνση της περιόδου «stand still», για να βρούμε λύσεις και γι’ αυτό μας δώσανε την ενημερότητα των δανείων.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Με ποια προοπτική εννοείτε θα βρείτε λύσεις; Εδώ τα στοιχεία λένε ότι το 2008 ο κύκλος εργασιών ήταν 233 εκατομμύρια και το 2014 είχε πέσει στα 59 εκατομμύρια και ακολουθεί την κατιούσα. Οι επιχειρήσεις σας στην ουσία καταρρέουν. Πώς θα δώσετε λύσεις; Για εξηγήστε μας τι είπατε με τους τραπεζίτες και συνεχίζεται αυτό το μοντέλο των μη κατασχέσεων και της ανοχής;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Έχουμε υποβάλει ένα επιχειρησιακό πλάνο στις τράπεζες, το οποίο πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια τον τελευταίο καιρό να ορθολογικοποιήσουμε τη λειτουργία της εταιρείας και να μπορέσουμε με καινούριες δραστηριότητες, μέσα από την εταιρεία, να αναπτύξουμε τη λειτουργία της, για να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Τι είδους δραστηριότητες είναι αυτές;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Οι δράσεις είναι μείωση του κόστους λειτουργίας των εταιρειών και από εκεί και πέρα ανάπτυξη σε νέους τομείς για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη της εταιρείας.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ποιοι είναι αυτοί οι νέοι τομείς; Έχει να κάνει με την offshore εταιρεία που ανεφέρθη, που έχετε στον Παναμά, για παράδειγμα; Έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις του αδερφού σας στην Κύπρο, όπου διώκεται, νομίζω, για δύο κακουργήματα αυτήν τη στιγμή;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Έχει να κάνει με λειτουργίες στην Ελλάδα και με επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Στη σελίδα 2 του πορίσματος πάλι της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται ότι στον όμιλό σας ανήκει και η εταιρεία LEXITEL –την έχετε υπόψη σας;- με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας με συμμετοχή σε τηλεφωνικές συνομιλίες. Αυτά είναι τα ροζ τηλέφωνα, τα περιβόητα, με τις τσόντες, ας πούμε, που δείχνουν το βράδυ τα κανάλια της διαπλοκής;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν είναι απαραίτητα αυτά.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Είναι τα παιχνίδια αυτά με τις απάτες που κάνουν που παίρνουν τα λεφτά από τον κόσμο; Τι είναι αυτή η LEXITEL, για εξηγήστε μας, παρακαλώ.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Κάποια στιγμή το ελληνικό Δημόσιο έδωσε άδεια σε τέτοιες εταιρείες. Πήραμε μια τέτοια άδεια.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Δεκτό, είναι νόμιμη. Σας ρωτάω, είναι τα ροζ τηλέφωνα; Είναι νόμιμο, δεν είπα ότι είναι παράνομο.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Είναι αυτό που εξαπατούν τον κόσμο με το «090» που γράφει διαρκώς με κάτι τηλεπαιχνίδια απάτης.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, όταν είναι μία αδειοδοτημένη εταιρεία από το ελληνικό Δημόσιο…

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Δεν ρωτάω αν είναι παράνομη. Το δέχομαι ότι είναι νόμιμη. Το περιεχόμενο θέλω να μάθω. Εδώ διερευνούμε κάποια πράγματα και οφείλετε να απαντάτε συγκεκριμένα.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Σας απαντάω.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (Ανεξάρτητος): Μιας και ρωτήθηκε, εσείς τώρα με το φεγγάρι τον πολιτικό προσανατολισμό; Ας πούμε, στις τελευταίες και στις προτελευταίες εκλογές θυμάμαι ότι ήσαστε με τον Σαμαρά-Βενιζέλο. Όταν ο Παπανδρέου πήγε στο Ειδικό Δικαστήριο θυμάμαι το πρωτοσέλιδο του «ΕΘΝΟΥΣ»: «Ο φαύλος στη φυλακή». Αυτό είναι το «προοδευτικός»; Ας πούμε, πάω ανάλογα πώς πάνε τα πράγματα; Γιατί ετέθη εδώ πέρα πολλές φορές. Έτσι αντιλαμβάνεστε το αντικειμενικό, που ρώτησε και ο συνάδελφος;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ολοκληρώσατε, κύριε συνάδελφε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τουλάχιστον ο Αλαφούζος λέει: «Παιδιά, εγώ είμαι αυτό. Εγώ κάνω τον αρχηγό της Αντιπολίτευση;».

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν έναν ρόλο να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, αυτά που γίνονται στην πολιτική και να παίρνουν θέσεις και να κριτικάρουν και να αποκαλύπτουν.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τι πρόταση υπάρχει για να πληρωθούν τα δάνεια σας ;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Σας είπα ότι έχω προτείνει στις τράπεζες ένα επιχειρηματικό σχέδιο.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Προβλέπει να πληρώσετε το κόστος των δανείων εσείς;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ορίστε;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Προβλέπει να πληρώσετε από την πλευρά σας ως ιδιοκτήτες, ως μέτοχοι, το κόστος των δανείων, να βάλετε λεφτά στην επιχείρηση; Ρωτάω ποιο είναι το σχέδιο, διότι ακούω ένα σχέδιο τρεις-πέντε ώρες τώρα.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Βάζω λεφτά για να στηρίξω την εταιρεία από την αρχή της κρίσης και πιστεύω ότι θα το κάνω αυτό το πράγμα όσο μπορώ και όσο αντέχω οικονομικά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς, αλλά και οι άλλοι τρεις;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Μιλάμε για τον «ΠΗΓΑΣΟ».

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συγγνώμη, κύριε Νικολόπουλε, στο ερώτημα.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ούτως ή άλλως, η συμμετοχή του «ΠΗΓΑΣΟΥ» στο «MEGA». Δηλαδή και τα λεφτά που μπαίνουν στο «MEGA» μπαίνουν δια του «ΠΗΓΑΣΟΥ».

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το ερώτημα, κύριε Μπόμπολα, εκ μέρους μου, επειδή το θέτω προσωπικά -δεν είναι της Επιτροπής, είναι προσωπικό μου ερώτημα- είναι από τα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου, τα περιουσιακά στοιχεία τα δικά σας, τα περιουσιακά στοιχεία των μετόχων, θα υπάρχει η συνεισφορά στην εταιρεία; Διότι με αυτά τα 160 που μας είπατε σήμερα και το καθεστώς του standstill, που έχει λήξει, αλλά μπορεί να παραταθεί, υπάρχει έντονος κίνδυνος για την εταιρεία και τη λειτουργία της, αλλά και για το τραπεζικό σύστημα, που την υποστήριξε μέχρι τώρα, κατά την άποψή μου, με όλα αυτά που σας είπα μέχρι τώρα τα ανοίγματα; Είπατε κι εσείς ότι δεν υπήρχαν εξασφαλίσεις.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Εμένα, όταν μου ζητήθηκαν από τις τράπεζες οι εξασφαλίσεις, τους έδωσα αυτά που μου ζητήσαν. Μου ζήτησαν οι τράπεζες…

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το είπατε. Τώρα υπάρχει δυνατότητα;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Από εκεί και πέρα, αν έλθουν και ζητήσουν άλλα πράγματα οι τράπεζες, είναι θέμα επιλογής.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με συγχωρείτε, αλλά παρέρχομαι συνέχεια, διότι δεν μου έχετε λύσει την αγωνία και το ερώτημα αν θα υπάρξει χρηματοδότηση του Ομίλου από τους μετόχους, τον ίδιον τον Όμιλο ή από άλλα δικά σας προσωπικά στοιχεία. Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα. Τον Όμιλο αυτόν, για να μπορέσει να σταθεί, θα τον στηρίξουν οι μέτοχοι, οι ιδιοκτήτες; Έχουν να δώσουν ή το δάνειο αυτό θα πάει στα «κόκκινα» και θα τρέχει μετά η κοινωνία να το καλύψει;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Εγώ όσο μπορώ θα προσπαθήσω να στηρίξω την εταιρεία. Όμως, οι δυνάμεις μου δεν είναι …

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Καταλαβαίνετε, κύριε Μπόμπολα, ότι αυτό το ερώτημα είναι άμεσο. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να λυθεί στο μέλλον. Το ερώτημα που προκύπτει είναι άμεσο. Εφόσον έχει παραταθεί έστω εκτός χρόνου, όχι επισήμως, το standstill, δεν είναι κάτι που πρέπει να λυθεί μετά από ενάμισι χρόνο. Είναι άμεσο και για εσάς και για τις τράπεζες και για εμάς που πρέπει να κάνουμε τον έλεγχο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Να πάμε στο δάνειο των 20 εκατομμυρίων ευρώ του 2006 από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ποιες ήταν οι εξασφαλίσεις, για να λάβετε αυτό το δάνειο; Τηρήθηκαν οι όροι, οι στόχοι αυτής της σύμβασης εν τέλει; Οι εγγυήσεις ποιες ήταν;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Σας είπα ότι την εποχή εκείνη οι τράπεζες έδιναν δάνεια χωρίς καλύψεις. Όταν κάναμε το ομολογιακό δάνειο και αποπληρώσαμε αυτά τα δάνεια, δώσαμε στις τράπεζες ό,τι εγγυήσεις μας ζητήθηκαν.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Έχετε αποπληρώσει κανένα δάνειο με χρήματα τα οποία παρήχθησαν από τον όμιλο ή όσα δάνεια αποπληρώνετε είναι τελικά με νέα δάνεια από άλλες τράπεζες; Γιατί αυτό προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Η ίδια συμμετοχή και τα κεφάλαια τα οποία έχουμε βάλει τα τελευταία χρόνια στην εταιρεία νομίζω ότι είναι αρκετά, για να μπορέσουμε…

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Πόσα κεφάλαια βάλατε εσείς από την τσέπη σας στην εταιρεία;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Έχουμε βάλει 30 εκατομμύρια.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Έχετε βάλει 30 εκατομμύρια και έχετε πάρει 200 εκατομμύρια από τις τράπεζες. Έτσι είναι, αυτή είναι η αλήθεια. Βάλατε 30 εκατομμύρια από την τσέπη σας και πήρατε 200 εκατομμύρια από τις τράπεζες! Πόσα πήρατε στις 31 Δεκεμβρίου 2012 για το MEGA; Πόσα πήρε η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ στις 31 Δεκεμβρίου 2012 εν μέσω μνημονίου; Δεν μιλάμε για το 2006 που ήταν ανθηρή η αγορά. Πόσα πήρατε από έξι τράπεζες το 2012 για το MEGA;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Σας είπα ότι για το MEGA δεν είμαι ο καταλληλότερος, για να απαντήσω….

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Εάν γνωρίζετε, αλλιώς επιφυλαχθείτε.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Τότε το MEGA υποθέτω ότι είχε διμερή δάνεια με τις τράπεζες και με το ομολογιακό δάνειο αποπληρώθηκαν τα διμερή δάνεια και έμειναν…

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Δεν θυμάστε πόσα πήρατε, που είναι η ερώτηση. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μιλούν για 98 εκατομμύρια ευρώ. Θυμάστε πόσα χρωστούσε τότε το MEGA; Όταν πήρατε τα 98 εκατομμύρια, πόσα χρωστούσε το MEGA και σας έδωσαν ένα δάνειο σχεδόν 100 εκατομμύριων;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Επειδή έχω κάποια στοιχεία για το MEGA εδώ, νομίζω…

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Είχε ένα χρέος τότε το MEGA, τον Δεκέμβριο του 2012. Πόσο ήταν αυτό το χρέος;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Το MEGA πήρε το δάνειο των 98 εκατομμυρίων.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Μάλιστα, 98 εκατομμύρια.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Στις 11-7-2013 πλήρωσε χρεολύσιο 5.880.000 ευρώ, στις 30-6-2014 πλήρωσε 2.940.000 ευρώ και στις 28-12-2015 πλήρωσε 1.000.000 ευρώ. Το σύνολο είναι 9.800.000 ευρώ. Το οφειλόμενο ποσό του δανείου του MEGA ήταν 88 εκατομμύρια.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Από τα 98 εκατομμύρια, δηλαδή, γυρίσατε τα 10 εκατομμύρια. Το ξέρετε ότι, όταν πήρατε τα 98 εκατομμύρια, χρωστούσε το MEGA ήδη 125 εκατομμύρια ευρώ, ότι ήταν μια επιχείρηση υπό διάλυση και ήρθαν εδώ έξι τράπεζες και σας έδωσαν 100 εκατομμύρια, τα οποία θα τα χρωστάτε εσαεί και εις τον αιώνα των αιώνων;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι όταν το MEGA πήρε το δάνειο, το δάνειο πάρθηκε με νόμιμα και απόλυτα τραπεζικά κριτήρια.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Εκτός από την ROSTROVAR CAPITAL που ανεφέρθη, έχετε την ιδιοκτησία σας άλλες off shore εταιρείες και σε ποιες χώρες;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ό,τι έχω στην ιδιοκτησία μου είναι κατατεθειμένα στο πόθεν έσχες μου.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Δεκτό. Υπάρχουν άλλες; Ενημερώστε μας, σας παρακαλώ. Επειδή εδώ δεν έχουμε το πόθεν έσχες σας, έχετε στην ιδιοκτησία σας άλλες off shore εταιρείες;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν είμαι εύκαιρος να σας πω, γιατί δεν είναι και αντικείμενο της σημερινής κουβέντας.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Όχι, όχι, οι ερωτήσεις που κάνουμε εμείς κρίνουμε εμείς εάν αφορούν το αντικείμενο. Μπορείτε να πείτε ότι δεν απαντάτε. Αυτό μπορεί να γίνει δεκτό ως απάντηση, όχι όμως κριτική, μάρτυς, στις ερωτήσεις. Όχι κριτική στις ερωτήσεις!

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Το πόθεν έσχες μου είναι κατατεθειμένο και κατατίθεται κάθε χρόνο στις αρχές.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Απαντήστε μου, λοιπόν, είστε ιδιοκτήτης άλλων off shore εταιρειών, εκτός από την ROSTROVAR CAPITAL που προανεφέρθη;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Έχω συμμετοχή και σε άλλες εταιρείες, ναι.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Σε ποιες χώρες;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Είναι γραμμένα στο πόθεν έσχες μου.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Απαντήστε, μάρτυς, ή πείτε «δεν απαντώ».

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Μα, δεν έχω λόγο να μην απαντήσω και θα σας πω γιατί είναι στοιχεία τα οποία έχω καταθέσει.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Τα έχετε καταθέσει.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Τα έχω καταθέσει, ναι.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Το όνομά σας αναφέρεται στη λίστα Λαγκάρντ;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Το όνομα μου εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ, ναι.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Είστε ιδιοκτήτης κάποιου λογαριασμού; Είστε δικαιούχος σε κάποιο αμοιβαίο κεφάλαιο;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Για το θέμα αυτό έχει ολοκληρωθεί φορολογικός έλεγχος. Ο λογαριασμός που υπήρχε στη λίστα Λαγκάρντ…

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Σε τι ύψος ανέρχεται αυτός ο λογαριασμός;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ήταν ένας οικογενειακός λογαριασμός. Νομίζω ότι είχε 20 εκατομμύρια, τα οποία ήταν διαφανή, διότι ήταν λεφτά τα οποία είχαν φύγει…

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ποια είναι η σχέση σας με την εταιρεία CAPITAL MANAGEMT ADVISORS, που είναι ο διαχειριστής του κεφαλαίου και με τα φυσικά πρόσωπα Σάμπυ Μιωνή, Σολομών Λεβή και Μάκης Λεβή, που φέρονται να είναι σύμβουλοι στην συγκεκριμένη εταιρεία;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Καμία σχέση. Είχα αγοράσει κάποια στιγμή ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, ένα μικρό κεφάλαιο.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Για ποια κακουργήματα συνελήφθη τον Απρίλιο του 2015 ο Λεωνίδας Μπόμπολας, ιδιοκτήτης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν το γνωρίζω.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Δεν γνωρίζετε για ποια αδικήματα συνελήφθη ο αδερφός σας, με τον οποίο προκύπτει ότι έχετε και επιχειρηματικές σχέσεις; Δεν γνωρίζετε; Δεν το ακούσατε; Δεν ενδιαφερθήκατε από οικογενειακό ενδιαφέρον ποια ήταν τα αδικήματα για τα οποία συνελήφθη και ζητήθηκε μάλιστα και η έκδοσή του στην Κύπρο;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί επί του θέματος.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Πόσα λεφτά πλήρωσε ο Λεωνίδας Μπόμπολας, για να μην πάει φυλακή;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες. Υπάρχει κακουργηματική δίωξη για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργημάτων, χρηματισμό δημοσίου λειτουργού και σωρεία αδικημάτων διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε βάρος του αδερφού σας στην Κύπρο. Υπάρχουν αντίστοιχες κατηγορίες στην Ελλάδα; Έχουν γίνει αντίστοιχα αδικήματα στην Ελλάδα; Δόθηκαν μίζες στην Ελλάδα, για να παίρνετε αυτά τα δάνεια από τις τράπεζες ή για να αναλαμβάνετε τα δημόσια έργα;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Γιατί, αφού δεν δώσατε απάντηση, πώς πήρατε τα λεφτά, σας ερωτώ εγώ; Δόθηκαν μίζες; Υπήρχαν παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων; Πώς έγιναν όλα αυτά τα σκάνδαλα, όλα αυτά τα εγκλήματα; Δώστε μας μια σαφή εξήγηση.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Τίποτα απ’ όλα αυτά.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με τέτοια οικονομική δυσπραγία, που αφορά όλον τον μιντιακό χώρο, πώς μπορείτε και ρυθμίζετε προηγούμενα δάνεια με τη σύναψη νέο κοινοπρακτικού; Η ερώτηση έχει βάση. Από πλευράς οικονομικοτεχνικής, πώς προκύπτει το δικαίωμά σας να το ζητάτε και το αίτημά σας να ικανοποιείται;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όπως σας είπα, οι τράπεζες, τα διμερή δάνεια που είχαν δώσει στην αρχή ήταν όλα χωρίς καλύψεις. Και οι τράπεζες, κάποια στιγμή, για να μπορέσουν να καλύψουν όλα αυτά τα δάνεια τα οποία έδωσαν, ήρθαν σε συνεννόηση με τις εταιρείες, έδωσαν πιθανόν κάποιο επιπλέον χρήμα και πήραν ό,τι καλύψεις ζήτησαν.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και οι εξασφαλίσεις που εσείς παρείχατε, ποιες ήταν;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Οι εξασφαλίσεις για τον ΠΗΓΑΣΟ, όταν μου ζητήθηκαν, ήταν οι εμπράγματες εξασφαλίσεις του ακινήτου…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μιλάμε για 80 εκατομμύρια τώρα.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): …ήταν όλες οι συμμετοχές του ΠΗΓΑΣΟΥ, οι εταιρείες οι οποίες συμμετείχε ο ΠΗΓΑΣΟΣ, ήταν τα σήματα των εφημερίδων ΕΘΝΟΣ και ΗΜΕΡΗΣΙΑ. Επίσης, ήταν και εισπράξεις από το Πρακτορείο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είχατε ως επιχείρηση στον χώρο των μίντια διαφορετικούς κανόνες δανειοδότησης απ’ ό,τι οι λοιπές σας επιχειρήσεις ή οι επιχειρήσεις των άλλων ανθρώπων;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Στον χώρο των μίντια έγιναν κάποιες ρυθμίσεις δανείων…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι μόνο τα χρόνια της κρίσης. Μιλάω και για πιο πριν, για όλη την περίοδο.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Έγιναν ρυθμίσεις δανείων εταιρειών οι οποίες είναι και ανταγωνιστές. Εγώ ζητούσα από τις τράπεζες να μου ρυθμίσουν κι εμένα τα δάνεια, βλέποντας την οικονομική κατάσταση που υπάρχει και δεν έχω πάρει ρύθμιση. Ακόμα δεν έχω καταφέρει να ρυθμίσω τα δάνεια, εν αντιθέσει με τον ανταγωνισμό, στον οποίο δόθηκαν ρυθμίσεις.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχετε παράπονο, αιτίαση –ας πούμε- ότι σε ανταγωνιστή σας έγιναν ρυθμίσεις και σ’ εσάς…

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι οι τράπεζες κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά. Από εκεί και πέρα, εγώ προσπαθώ από τη δική μου πλευρά να ζητήσω κάποιες ρυθμίσεις.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας λέτε σε ποιους να μάθουμε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το ρωτάω κι εγώ αυτό που λέει ο κύριος συνάδελφος. Δηλαδή σε ποιους έγιναν;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάμε ομοειδείς εταιρείες. Ομοειδείς εταιρείες στον κλάδο τον δικό μας ήταν η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η οποία έκλεισε πριν από χρόνια, διότι δεν μπόρεσε να συνεχίσει. Παρέμειναν δύο βασικές εταιρείες, ο ΔΟΛ και ο ΠΗΓΑΣΟΣ. Ο ΔΟΛ πήρε μια ρύθμιση στα δάνειά του και ο ΠΗΓΑΣΟΣ προσπαθεί να πάρει κι αυτός μια ρύθμιση. Διότι τα επιτόκια τα οποία μας χρέωναν οι τράπεζες ήταν πολύ μεγάλα για τις δυνατότητες της εταιρείας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει μια ανταλλαγή επιστολών, ανακοινώσεων ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Τύπου και στον κ. Καψή για το ΜΕΓΚΑ. Κατά τον κ. Καψή, η εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ κλπ έχει προσκομίσει ασφαλιστική και φορολογική. Η ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ έχει προσκομίσει ασφαλιστική και τραπεζική. Τι ισχύει από αυτά; Προσκόμισαν ή δεν προσκόμισαν;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Η διαδικασία της αδειοδότησης εξελίσσεται και δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν θα ήθελα να αποφανθώ πάνω σε αυτήν τη διαδικασία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, κύριε Μπόμπολα. Εδώ, ο κ. Καψής κάνει ανακοίνωση και λέει ότι η στάση του Υπουργείου, της Γενικής Γραμματείας, που έχει κατ’ εξουσιοδότηση νόμου από τον κ. Παππά, Γενικός Γραμματέας στην αρμοδιότητα να διεξαγάγει τον διαγωνισμό, λέει άλλα αντί άλλων. Η Γενική Γραμματεία όμως λέει «όχι, δεν είναι έτσι». Ποιος έχει δίκιο; Αφήστε το τι θα γίνει. Διότι η Γενική Γραμματεία λέει ό,τι λέτε κι εσείς. Λέει ότι εξελίσσεται. Στη συγκεκριμένη στιγμή, ποιος έλεγε ψέματα;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Εγώ σας είπα ότι στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ είμαι μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει να συνεδριάσει αρκετό καιρό. Αυτές οι απόψεις, είναι απόψεις τις οποίες έχει βγάλει ο κ. Καψής.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι προσωπικές του ή του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Είναι απόψεις του κ. Καψή ως Διευθυντή Ειδήσεων, ο οποίος εξακολουθεί να έχει αυτόν τον ρόλο.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Δεν λειτουργεί δηλαδή ως εκπρόσωπος των μετόχων; Γιατί έτσι εμφανίζεται.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κυρία Καββαδία, θα έρθει η σειρά σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, είναι καλή η ερώτηση.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Είναι σημαντικό, γιατί είναι δημοσιογράφος.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αφού το περιβάλλει ο κ. Λοβέρδος, ας απαντηθεί.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν έχει πάρει κάποια κατεύθυνση από τους μετόχους ή από το Διοικητικό Συμβούλιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μου λέτε, κ. Μπόμπολα, γιατί είχαμε επί τέσσερις μήνες τώρα παρεμβάσεις απεργιακές; Άλλη μέρα δεν λειτουργούσε το πρωινό, άλλη μέρα δεν λειτουργούσαν οι ειδήσεις. Τι γινόταν; Δεν πληρώνατε τους εργαζομένους;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Τα δάνεια του «Τηλέτυπου» καταγγελθήκαν, οι τράπεζες μπλόκαραν τους λογαριασμούς και έπαιρναν όλα τα λεφτά και από αυτό το σημείο και πέρα υπήρχε μεγάλη δυστοκία στη λειτουργία της εταιρείας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: …οι μέτοχοι του «MEGA» δεν βάζουν τα χρήματα που υπάρχει η ανάγκη να μπουν, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να μην υπάρχει αυτή η ακαταστασία, το κανάλι παίζει ή το κανάλι δεν παίζει. Τι από τα δύο ισχύει;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Είχε προγραμματιστεί μια αύξηση κεφαλαίου. Από δικής μου πλευράς και πλευράς «Πήγασου» είπαμε ότι θα συμμετέχουμε σ’ αυτήν την αύξηση. Όμως, τελικά δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί και μόνος μου δεν μπορούσα να πάρω το βάρος της λειτουργίας του «Τηλέτυπου».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δηλαδή, οι άλλοι ήταν απρόθυμοι; Οι άλλοι τρεις.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Εγώ μιλάω για τον εαυτό μου. Οι άλλοι δύο είναι στην ουσία. Εγώ στην ουσία…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τέσσερις είναι οι μέτοχοι του «Τηλέτυπου»;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Στην ουσία τρεις. Αυτήν τη στιγμή τρεις βασικοί είναι. Εγώ στην ουσία στήριξα τον «Τηλέτυπο» και τον στήριξα με παραγωγές, οι οποίες έγιναν και ο «Τηλέτυπος» οφείλει στον «Πήγασο» και στη θυγατρική του εταιρεία αρκετά μεγάλα ποσά. Οφείλει περίπου 14 εκατομμύρια σε εταιρεία παραγωγής, τα οποία δεν τα ζήτησα, ενώ έπρεπε ο «Τηλέτυπος» να… Απλώς θεωρούσα ότι αφήνοντας αυτό το χρέος προς τον «Τηλέτυπο», βοηθούσα για να προχωρήσει η λειτουργία της εταιρείας. Αυτό το χρέος εμφανίζεται και μέσα στον «Πήγασο».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ (Ένωση Κεντρώων): Γατί πιστεύετε ότι σας έδιναν τόσο εύκολα δάνεια οι τράπεζες; Είχατε κύκλο εργασιών;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Οι τράπεζες έδιναν δάνεια, διότι είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί και ήθελαν να βγάλουν κέρδους από τα επιτόκια, τα οποία πληρώνονταν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Δηλαδή, ουσιαστικά είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις σας;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Με την κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην έντυπη ενημέρωση και επειδή ο «Πήγασος» είναι κατά βάση μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην έντυπη ενημέρωση, δεν μπορώ να σας πω εάν μετά από κάποια χρόνια θα μπορεί να είναι βιώσιμη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Δηλαδή, αυτή τη στιγμή μπορείτε να μου πείτε ότι είναι βιώσιμη;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες. Έχει μειωθεί το κόστος. Το κόστος μειώνεται κάθε χρόνο και η εταιρεία προσπαθεί να προσαρμοστεί στις καινούριες συνθήκες. Δυστυχώς, η αγορά μειώνεται κάθε χρόνο και αυτή. Πρέπει κάποια στιγμή να ισορροπήσει, για να δούμε από εκεί και πέρα τι θα γίνει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Λένε ότι υπάρχει διαπλοκή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της πολιτικής και των εργολαβικών συμφερόντων στη χώρα. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό; Υπάρχει;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Τι εννοείτε όταν λέτε «διαπλοκή»;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Ο κόσμος λέει ότι υπάρχουν ουσιαστικά διάδρομοι μεταξύ των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της πολιτικής και των εργολαβικών συμφερόντων, που ουσιαστικά κινούνται άνομα, παράνομα μεταξύ τους και δημιουργούν διαπλοκή.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν παράνομα πράγματα. Εν αντιθέσει, στην δική μας περίπτωση, θεωρώ ότι έχουμε στοχοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια και κάθε σύμβαση, την οποία συνάπτει ο «Άκτωρας», που είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα, την εξετάζουν διπλά και τριπλά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Έχετε ακούσει ότι ο ελληνικός λαός ουσιαστικά έχει συνδέσει το όνομά σας με τη διαπλοκή; Έχει πέσει στην αντίληψή σας;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ότι ο ελληνικός λαός έχει συνδέσει τη διαπλοκή με το όνομά μας, αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Ωστόσο, έχει πέσει στην αντίληψή σας.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Θεωρώ ότι έχουμε στοχοποιηθεί. Πέραν αυτού δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Είχατε εκτιμήσει την ταινιοθήκη του καναλιού στα 117 εκατομμύρια ευρώ, όταν την είχατε ουσιαστικά βάλει σαν ενέχυρο για ένα δάνειό σας, έτσι δεν είναι;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν είχε εκτιμήσει την ταινιοθήκη του καναλιού η εταιρεία. Την εκτίμησε ένας ανεξάρτητος σύμβουλος. Η ταινιοθήκη του «Τηλέτυπου» έχει περίπου δεκαεπτά χιλιάδες ώρες πρωτότυπου προγράμματος, το οποίο νομίζω ότι έχει μια πολύ σοβαρή αξία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Αυτός ο σύμβουλος, λοιπόν, την είχε εκτιμήσει στα 117 εκατομμύρια. Άρα, δεν είχε τεθεί αυτό το νούμερο για να μπορέσετε να πάρετε κάποιο δάνειο, δηλαδή ότι έχετε αυτό το περιουσιακό στοιχείο για να μπορέσετε να πάρετε κάποιο δάνειο;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι. Απλώς, η ταινιοθήκη δόθηκε από την εταιρεία ως εξασφάλιση στις τράπεζες.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ: Πιστεύετε ότι αυτή είναι η πραγματική αξία αυτού του περιουσιακού σας στοιχείου;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Πιστεύω ότι η αξία της ταινιοθήκης του “Mega” είναι αυτή και ίσως και μεγαλύτερη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί δεν τη βγάζετε σε πλειστηριασμό, κύριε Μπόμπολα;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι οι τράπεζες θα την βγάλουν σε πλειστηριασμό, γιατί οι τράπεζες κατήγγειλαν το δάνειο και τους ανήκει. Από εκεί και πέρα, εάν δεν βρεθεί κάποια άλλη λύση με τον «Τηλέτυπο», νομίζω ότι οι τράπεζες θα την βγάλουν σε πλειστηριασμό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ (ΠΟΤΑΜΙ): Θεωρείτε ότι έχει αλλάξει η στάση χορήγησης δανείων ή μεταχείρισης των όρων υπαρχόντων δανείων εκ μέρους των τραπεζών προς εσάς το τελευταίο διάστημα; Πλησιάζετε, δηλαδή, τις τράπεζες για δάνεια και η αντίδραση είναι αρνητική;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι. Καταλαβαίνω ότι αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες δεν μπορούν να δανειοδοτήσουν –και το είπατε προηγουμένως- εταιρείες ΜΜΕ. Οι μέτοχοι οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν τις εταιρείες τους, πρέπει να συνεισφέρουν με ίδια κεφάλαια. Εν πάση περιπτώσει είμαι συνεργάσιμος με τις τράπεζες αυτήν τη στιγμή, για να βρούμε λύσεις και να σωθούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στον όμιλο. Αυτό είναι ένα από τα κύρια και βασικά πράγματα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ (ΠΟΤΑΜΙ): Συνάψατε ένα δάνειο μηδενικού τοκομεριδίου –zero coupon- το 2013. Μπορείτε να εξηγήσετε τι ακριβώς είναι το zero coupon, αυτό το δάνειο;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Το zero coupon είναι ένα δάνειο το οποίο αποπληρώνει το κεφάλαιο και τον τόκο στη λήξη του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Το οποίο ουσιαστικά είναι κάπως ευνοϊκό και το παίρνουν μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν, ας το πούμε, ένα καλό όνομα, μια καλή φήμη και δίνεται κάποιος χρόνος για να αποπληρωθεί. Αυτό θα το αποπληρώσετε το 2020;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ναι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του ομίλου πληρώνονται κανονικά ή υπάρχει καθυστέρηση. Αναφέραμε ότι στο «MEGA» όντως υπάρχει μία καθυστέρηση. Για τις άλλες εταιρείες; Για τον «ΠΗΓΑΣΟ»;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Και στον «ΠΗΓΑΣΟ» έχουμε κάποιες καθυστερήσεις στην πληρωμή της μισθοδοσίας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Αυτά τα διάφορα ανοίγματα στις εκδοτικές επιχειρήσεις μία λύση βλέπετε ότι θα ήταν να καλυφθούν και από έσοδα από άλλες επιχειρήσεις του περιβάλλοντος. Ξέρουμε, δηλαδή, ότι ο «ΑΚΤΩΡ» είναι μία από τις μεγαλύτερες –αν όχι η μεγαλύτερη- τεχνική εταιρεία, η οποία ως επί το πλείστον είναι στην οικογένειά σας. Σκέφτεστε κάποια μεταφορά κεφαλαίου, έτσι ώστε να καλυφθούν τα ανοίγματα στις εκδοτικές επιχειρήσεις από τις τεχνικές επιχειρήσεις;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε να δείτε, ο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» είναι μία εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Ο αδελφός μου συμμετέχει με ένα ποσοστό σε αυτήν. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο. Σας είπα ότι με τις τράπεζες έχουμε συζητήσει για ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο θα μπορέσει να φέρει τη βιωσιμότητα στην εταιρεία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Γενικά θεωρείτε ότι θα πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ εργοληπτών δημοσίων έργων και ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ως γενική αρχή;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι. Δεν το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Ότι μπορούν να γίνουν παράλληλα, χωρίς να επηρεάζει το ένα το άλλο.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): …οι κατασκευαστικές εταιρείες συμμετέχουν σε διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς και…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Δεν είναι λόγος αυτός για να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Είπατε για τα περί διαπλοκής, που σας έχουν προσάψει, ουσιαστικά είναι μια στοχοποίηση του ομίλου σε σχέση με τα δημόσια έργα που παίρνει και με την ιδιότητά του ως ιδιοκτήτη μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η στοχοποίηση αυτή, πού πιστεύετε ότι οφείλεται;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Οφείλεται στο ότι εμείς ως οικογένεια –ο πατέρας μου πιο παλιά και εγώ και ο αδελφός μου- κάνουμε τη δουλειά μας εμφανώς και στα μίντια και στα δημόσια έργα. Εν αντιθέσει, υπάρχουν άλλοι επιχειρηματίες οι οποίοι εμπλέκονται σε τέτοιου είδους διαδικασίες χωρίς να φαίνονται.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (ΑΝ.ΕΛ.): Το δάνειο της εταιρείας ROSTROVAR CAPITAL προς την ΠΗΓΑΣΟΣ τι ύψος είχε και τι επιτόκιο;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Η ROSTROVAR είναι μία δική μου εταιρεία. Άρα, δάνεισα την εταιρεία με δικά μου χρήματα, τα οποία στη συνέχεια προτίθεμαι να τα κεφαλαιοποιήσω, να τα βάλω μέσα στην εταιρεία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι ποσό δανείσατε και με τι επιτόκιο;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Εάν δεν κάνω λάθος, γιατί δεν το θυμάμαι ακριβώς, πρέπει να είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια, με ένα επιτόκιο 2%.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιο είναι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυτής παρακαλώ;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Το μετοχικό κεφάλαιο αυτής της εταιρείας δεν το έχω αυτή τη στιγμή. Είναι μικρό.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Της τάξεως, περίπου;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι αυτές οι εταιρείες οι επενδυτικές, γιατί είναι παναμέζικη off shore εταιρεία, έχουν κεφάλαιο της τάξεως των 1000 δολαρίων, γιατί μιλάμε για Παναμά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εντάξει, μπορεί να είναι και δέκα. Πάντως, είναι αυτής της τάξεως το μετοχικό κεφάλαιο.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Από εκεί και πέρα, είχαμε τοποθετήσει προσωπικά, δικά μου λεφτά σε αυτή την εταιρεία, για να τα επενδύσω σε άλλο τομέα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχει απόδειξη κτήσεως αυτών των χρημάτων, των 4 εκατομμυρίων, τα οποία δάνεισε η εταιρεία η παναμέζικη; Υπάρχει ένα proof of funds; Πού τα βρήκατε τα χρήματα αυτά για να τα δανείσετε –πρέπει να ρωτήσω- είναι από νόμιμη, από παράνομη δραστηριότητα; Τι δηλώνετε;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Η εταιρεία αυτή είναι δηλωμένη στο «πόθεν έσχες» μου.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πέρα από αυτό, όταν μία εταιρεία δανείζει μία άλλη, για παράδειγμα ποια ήταν η τράπεζα η οποία έκανε τον δανεισμό από τον Παναμά; Ποια τράπεζα δάνεισε, πήρε τα 4,5 εκατομμύρια να τα δώσει στον «ΠΗΓΑΣΟ»;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν τα δάνεισε τράπεζα. Αυτά ήταν προσωπικά λεφτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι. Μέσω κάποιας τραπέζης διοχετεύθηκαν. Δεν τα πήραμε με σακούλα, φαντάζομαι.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, δώσατε εντολή σε μία τράπεζα να ανοίξει έναν όψεως ή έναν καταθετικό λογαριασμό του Παναμά και τα χρήματα αυτά ήταν εκεί σε μία τράπεζα, δεν ήταν σε ένα τσουβάλι ή σε ντουλάπι.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ναι, προφανώς.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, ποια ήταν η τράπεζα που είχε τον λογαριασμό στον Παναμά και ποια ήταν η τράπεζα που έκανε τη συναλλαγή των δανεικών κεφαλαίων στην Ελλάδα;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Θα σας απαντήσω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κι αν υπάρχει και δανειακή σύμβαση που να διέπει αυτή τη συναλλαγή, παρακαλώ να μας την καταθέσετε στη Βουλή.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Η τράπεζα στην οποία έχει λογαριασμό η ROSTROVAR είναι η HSBC και τα λεφτά περάσαν από την HSBC, νομίζω, στην ALPHA BANK.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κι έγινε ο δανεισμός στην ALPHA BANK;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι. Από την ALPHA BANK μπήκαν μέσα στην εταιρεία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχει κάποια δανειακή σύμβαση μεταξύ της εταιρείας «ROSTROVAR» η οποία κατατέθηκε στην ALPHA BANK και στην HSBC, για την εκτέλεση αυτού του δανειακού συμβολαίου, της μεταφοράς των χρημάτων; Εάν όχι, υπάρχει πρόβλημα. Εάν ναι, παρακαλώ να μας την προσκομίσετε, όπως προβλέπει και η Εξεταστική Επιτροπή, στα πρακτικά της Βουλής για να την δούμε.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν την έχω πρόχειρη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πότε αποπληρώνεται αυτό το δάνειο των 4,5 εκατομμυρίων; Θυμάστε;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Αυτό είναι ένα δάνειο το οποίο θα κεφαλαιοποιηθεί.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, το καταλαβαίνω.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Άρα, στην ουσία, δεν θα αποπληρωθεί, θα κεφαλαιοποιηθεί. Είναι δικά μας λεφτά, τα οποία βάζουμε μέσα στην εταιρεία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βλέπουμε μία απαίτηση της εταιρείας ΑΝΩΣΗ ΑΕ –έχω εδώ και τους ισολογισμούς της εταιρείας ΑΝΩΣΗ ΑΕ τα τελευταία δέκα χρόνια- προς την εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ. Άλλοι λένε για έντεκα, άλλοι δεκατρία. Ποιο είναι το ποσό της απαίτησης της ΑΝΩΣΗ ΑΕ προς την εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Η ΑΝΩΣΗ ΑΕ νομίζω ότι έχει μια απαίτηση γύρω στα δεκατρία με δεκατέσσερα εκατομμύρια από την ΤΗΛΕΤΥΠΟ. Τόσο τους χρωστάνε. Έχουν και ένα χρέος και αυτές στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ. Το ισοζύγιο είναι γύρω στα δέκα εκατομμύρια υπέρ της ΑΝΩΣΗ ΑΕ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βλέπω τους ισολογισμούς της ΑΝΩΣΗ ΑΕ. Υπογράφετε ως Πρόεδρος. Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο κ. Ισαάκ Χασίδ και Οικονομικός Διευθυντής είναι ο κ. Φιλοσίδης. Νομίζω ότι αυτό είναι του 2007. Έχω και τον τελευταίο ισολογισμό. Είσαστε διευθύνων σύμβουλος. Είσαστε και βασικός μέτοχος; Είσαστε ο κύριος μέτοχος;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Βασικός μέτοχος είναι ο ΠΗΓΑΣΟΣ. Η ΑΝΩΣΗ ΑΕ ανήκει στον ΠΗΓΑΣΟ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εννοώ εσείς ως ΠΗΓΑΣΟΣ. Να ρωτήσω το εξής. Υπάρχει νομοθεσία στην Ελλάδα – έχω μια πληροφόρηση, αλλά δεν είμαι ειδικός, είναι ο κ. Βορίδης εδώ ειδικότερος εμού στα νομικά και άλλοι συνάδελφοι- κατά την οποία ένας μέτοχος σε μια ανώνυμη εταιρεία, όπως είσαστε μεγάλος μέτοχος με την ΠΗΓΑΣΟΣ στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ, να έχει μια εταιρεία η οποία παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες σε μια ίδια εταιρεία εισηγμένη και να χρεώνει –εγώ θα το πω λαϊκά- ό,τι θέλει; Γιατί δεν ελέγχεται. Από τη μία τσέπη του ενός μετόχου μπαίνουν στην άλλη. Είναι λογικό να δίνετε τη δουλειά στην ΑΝΩΣΗ ΑΕ, η οποία είναι δικών σας συμφερόντων και να δημιουργούμε μια απαίτηση; Πού το πάω; Εάν εκεί δεν υπάρχει έλεγχος του κράτους ή γίνονται όλα νόμιμα, τότε μπορεί ο οποιοσδήποτε είτε είναι καναλάρχης είτε πουλάει ποτήρια, να δίνει τη δουλειά σε δική του εταιρεία, να χρεώνει ό,τι θέλει και συγχρόνως να δανείζεται από το κράτος 160 εκατομμύρια για να χρηματοδοτεί τη δική του εταιρεία, το δικό του συμβόλαιο. Καταλαβαίνετε τι λέω; Υπάρχει απευθείας σχέση. Άρα, εάν δανείζομαι από το κράτος σε μια ανώνυμη εταιρεία και αυτή η ανώνυμη εταιρεία έχει μοναδική σχέση με εταιρεία που είναι δική μου και δεν ελέγχεται αυτή η τριγωνική σχέση –με την καλή έννοια το λέω- από το κράτος ή δεν υπάρχει νόμος, τότε βγαίνει το συμπέρασμα ότι μπορώ να χρεώνω ανάποδα από την ΑΝΩΣΗ ΑΕ στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ ό,τι θέλω, ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ να πληρώνει στην ΑΝΩΣΗ ΑΕ και να δημιουργείται η απαίτηση και η βεβαιωμένη οφειλή και συγχρόνως αυτό να δημιουργεί μια τρύπα εξόδων στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ προς εξυπηρέτηση της ΑΝΩΣΗΣ ΑΕ, η οποία τρύπα μαζί με το pay roll και τα υπόλοιπα καλύπτεται με δανεισμό. Εγώ βλέπω ένα πρόβλημα εδώ.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Θα σας απαντήσω. Η ΑΝΩΣΗ ΑΕ είναι μια εταιρεία η οποία κάνει παραγωγές. Δεν κάνει παραγωγές μόνο στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ. Έχει κάνει παραγωγές σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και στον ΑΝΤ1 και στην ΕΡΤ και στον ALPHA. Κάνει παραγωγές και δραστηριοποιείται στην ουσία από το 1987, εάν θυμάμαι καλά.

Επίσης, η ΑΝΩΣΗ ΑΕ ήταν μια εταιρεία η οποία λειτουργούσε το ΡΟΔΟΝ και έχει κάνει περίπου 1500 συναυλίες τα χρόνια μέχρι το 2004. Άρα η ΑΝΩΣΗ ΑΕ ήταν μια εταιρεία η οποία παρείχε έργο και σε άλλους πέραν του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ. Οι παραγωγές της ΑΝΩΣΗΣ ΑΕ πιστεύω ότι ήταν επιτυχημένες. Και έχουμε κάνει πολύ επιτυχημένες σειρές με την ΑΝΩΣΗ ΑΕ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ας μείνουμε σε αυτό, όμως, στη σχέση ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ με την ΑΝΩΣΗ ΑΕ.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όσον αφορά τις εγκρίσεις του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ για τις παραγωγές της ΑΝΩΣΗΣ ΑΕ, αυτές τις έδινε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ στο οποίο εγώ δεν είχα πλειοψηφία. Υπήρχαν και άλλοι μέτοχοι οι οποίοι συμφωνούσαν να δώσουν ή να μην δώσουν τις παραγωγές. Δεν ήταν ένα αλισβερίσι από εμένα σε εμένα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάντως προκύπτει από τους ισολογισμούς των τελευταίων δέκα ετών ότι ο κύκλος εργασιών κυμαίνεται από έξι έως δεκαοχτώ εκατομμύρια ευρώ –τους έχω όλους εδώ, τα βλέπω- με κέρδη προ φόρων από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες και κάτω. Νομίζω ότι το ένα εκατομμύριο ήταν η καλύτερη χρονιά. Άρα, να σας κάνω την ερώτηση. Πόσος τζίρος από τον κύκλο εργασιών από τα δεκαεφτά ή από τα έξι ήταν του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ; Ήταν το 80%, το 70%;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ήταν μεγάλο κομμάτι. Δεν το θυμάμαι ακριβώς.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν μεγάλο κομμάτι. Άρα, αυτό λέω. Όλη η απαίτηση δημιουργείται από παραγωγή του MEGA. Εάν το κάναμε αυτό στην Αμερική, θα ήταν έξω από εδώ το FBI και το IRS. Θα μας είχε συλλάβει για να μας ανακρίνει, διότι υπάρχει περίπτωση ενδεχόμενου δόλου και απιστίας κατά του αμερικάνικου δημοσίου, όχι του ελληνικού. Πάμε τώρα στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ. Στους ισολογισμούς υπάρχουν αμοιβές διευθυντών στελεχών και μελών διοίκησης εξολογιστικά με 3,5 εκατομμύρια και άλλα 3,5 εκατομμύρια, μετά 2,3 εκατομμύρια, 2,75 εκατομμύρια, 2,3 εκατομμύρια, 2,2 εκατομμύρια κ.λπ. Πώς ελέγχατε αυτά τα ποσά των 3,5 εκατομμυρίων ως αμοιβές διευθυντών και στελεχών με κέρδη προ φόρων 63 εκατομμύρια, που είναι τα ενοποιημένα κέρδη του ομίλου MEGA; Ποιους πληρώνατε με 3,5 εκατομμύρια; Αυτά είναι εκτός pay roll, εκτός λειτουργικών εξόδων. Είναι από κάτω.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Αυτή την λεπτομέρεια δεν την ξέρω, το ποιοι πήραν αυτά τα λεφτά. Φαντάζομαι ότι η διοίκηση…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς, ως μέτοχος του MEGA, συνηγορούσατε να δίνουμε σε διευθυντικά στελέχη εξολογιστικά, έξω από τα πάγια, την πάγια μισθοδοσία, 3,5 εκατομμύρια τον χρόνο, τα οποία πάλι τα δανειζόμασταν, για να πληρώνουμε;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν νομίζω ότι αυτές οι αμοιβές είναι εκτός μισθοδοσίας. Είναι οι αμοιβές των στελεχών οι οποίοι λειτουργούσαν το κανάλι του MEGA. Αυτές οι αμοιβές –δεν ξέρω και για πόσον κόσμο αναφερόμαστε- νομίζω ότι ήταν τιμές της αγοράς οι αμοιβές αυτές.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχω τους ισολογισμούς όλους και βλέπω από 2,5 έως 3,5-3.600 εκατομμύρια στις σημειώσεις των ορκωτών λογιστών ως αμοιβές διοικητικού συμβουλίου. Ποιος έπαιρνε αυτά τα χρήματα; Θα μείνουν απόρρητα στην Εξεταστική, αλλά θέλαμε να δούμε αν είναι μέσα στη μισθοδοσία ή αν είναι εκτός μισθοδοσίας και ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι. Διότι εάν για δέκα χρόνια επί 3 εκατομμύρια, δηλαδή 30 εκατομμύρια, τα δίνω σε μέλη ΔΣ, έχω ένα πρόβλημα. Απλά το λέω, δέκα χρόνια επί 3,5 είναι 30 εκατομμύρια σε μέλη ΔΣ. Αν τα μέλη ΔΣ παίρνουν μόνο 30 εκατομμύρια σε δέκα χρόνια και έχω 480-500 υπαλλήλους που όλοι μαζί παίρνουν 30 εκατομμύρια, υπάρχει πρόβλημα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Είχε κέρδη. Μπορεί να είναι bonus.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα ήθελα εδώ, κύριε Μπόμπολα, να μας προσκομίσετε την ανάλυση από το 2008 έως και σήμερα, δηλαδή λίγο πριν την κρίση και σήμερα, με αυτά τα έξοδα, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και αν είναι εισφορές σε μετρητό ή και σε είδος. Δηλαδή, μήπως τους δίνατε πιστωτικές κάρτες, μήπως τους δίνατε κουπόνια, δωροεπιταγές –δεν ξέρω-, μήπως ήταν και άλλα benefits, που λέμε στο χωριό μου, γι’ αυτούς τους ανθρώπους; Γιατί αυτά, βέβαια, περνάνε στα έξοδα της εταιρείας. Παλιά και εμάς μας δίνανε ticket restaurant. Δεν είναι κακό. Απλώς, όμως, πάνε σε παράπλευρα μη φορολογημένα έσοδα, για να το πω αλλιώς. Εγώ μπορεί να παίρνω δέκα χιλιάρικα μισθό και να έχω άλλα δέκα χιλιάρικα σε σούπερ μάρκετ τον χρόνο.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Είπατε ότι είναι αμοιβές διοικητικού συμβουλίου. Τα μη εκτελεστικά μέλη του Τηλέτυπου δεν έπαιρναν αμοιβές.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών διοίκησης. Συγγνώμη, δικό μου το λάθος. Όχι διοικητικού συμβουλίου.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ναι. Οι αμοιβές της διοίκησης είναι άλλο πράγμα. Είναι τα διευθυντικά στελέχη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αμοιβές διευθυντικών στελεχών και διοίκηση, 3,5 εκατομμύρια το 2010.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν ήταν αμοιβές στο διοικητικό συμβούλιο, πέραν των εκτελεστικών και του διευθύνοντος συμβούλου, φαντάζομαι έτσι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποια είναι η εκτίμησή σας, γιατί μια τόσο μεγάλη εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, που έχει σηκώσει πολλά λεφτά από το χρηματιστήριο –με την καλή έννοια, όλες οι εταιρείες. Είναι ένας τύπος δανεισμού το χρηματιστήριο, η εμπιστοσύνη του μικρομετόχου στην αγορά- πώς κατάφερε, με τη διοίκηση αυτή που είχε, να χρωστάει τόσα λεφτά και να κλείσει; Αυτήν την ερώτηση δεν μας την έχει απαντήσει κανένας. Θα ήθελα, σας παρακαλώ πολύ, επειδή δεν έκλεισε το 2000 με τη φούσκα του χρηματιστήριου, έκλεισε το 2016. Θέλω να μας πείτε, όλα αυτά τα κέρδη –γιατί τα έχω όλα, τα σωρευμένα κέρδη των μετόχων της δεκαπενταετίας είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ- πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Τα έβαλαν όλοι οι μέτοχοι στην τσέπη; Δεν τα εισφέρανε; Υπήρχε κακοδιαχείριση; Εγώ λέω υπήρχε σπατάλη βλέποντας αμοιβές και διάφορα άλλα. Εσείς, ποια είναι η εξήγησή σας;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Μερίσματα στις εταιρείες μετόχους στην Τηλέτυπο τα νούμερα δεν τα θυμάμαι, αλλά πρέπει όλα αυτά τα χρόνια να ήταν γύρω στα 55 με 57 εκατομμύρια, τα είκοσι πέντε χρόνια λειτουργίας του Τηλέτυπου. Αυτά ήταν τα λεφτά τα οποία πήραν οι μέτοχοι. Από εκεί και πέρα, ο Τηλέτυπος είναι μια εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται από το 1989, αν δεν κάνω λάθος, και έχει πληρώσει συνολικά σε φόρους και ασφαλιστικά ταμεία 1 δισεκατομμύριο 357 εκατομμύρια.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλά, αυτά είναι που πλήρωσε. Αυτό έλειπε, να μην τα πληρώνει κιόλας. Δεν το διαφημίζουμε αυτό. Είναι εισφορές και φόροι που πληρώνουμε όλοι. Αν δεν πληρώνουμε, μπαίνουμε φυλακή. Για έναν μήνα, δηλαδή, μισθοδοσία ή δώρο Πάσχα να μην δώσεις, σαν ανώνυμη, και μπαίνει φυλακή ο διευθύνων.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν το διαφημίζουμε. Απλώς υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση ότι τα κανάλια λειτουργούσαν χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο ελληνικό δημόσιο. Υπήρχε μια διάχυτη τέτοια άποψη η οποία είναι ανακριβής. Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία πόσα λεφτά, τουλάχιστον όσον αφορά τον Τηλέτυπο, έχει δώσει και μπορώ να σας τα πω και αναλυτικά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η σχέση σας με την εταιρεία Stoiximan ποια είναι; Μετοχική, προσωπική, συμμετέχετε με εταιρεία, ως φυσικό πρόσωπο;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Η εταιρεία Stoiximan είναι ευρωπαϊκή εταιρεία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη Μάλτα.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Και λειτουργεί στην Ελλάδα μόνιμα. Είναι μια εταιρεία την οποία έχει η σύζυγός μου και εγώ βέβαια.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή η εταιρεία ανήκει στην εταιρεία Gambling Malta Ltd, σωστά, στην οποία ανήκει το Stoiximan, το Poker.gr, το Incasino.gr; Απλώς επιβεβαιώστε μου, μήπως έχω λάθος πληροφορία.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ναι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτές οι εταιρείες στην Ελλάδα πληρώνουν εφορία;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Βέβαια πληρώνουν εφορία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πώς πληρώνουν εφορία, βάσει ποιου νόμου; Γιατί δεν υπάρχει νόμος που να διέπει την εφορία σε αυτές τις εταιρείες. Είναι κατά δήλωση, απ’ ό,τι γνωρίζω εγώ, βάσει του νόμου του κ. Βενιζέλου.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Οι φόροι πληρώνονται κατά δήλωση και εμείς, επειδή πληρώνουμε όλους μας τους φόρους και υπάρχουν άλλες εταιρείες που λειτουργούν στον χώρο και δεν πληρώνουν φόρους, ζητάμε από τις Αρχές να κάνουν ελέγχους.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μέσα στο MEGA και σε όλα τα μέσα του ομίλου σας και στον Πήγασο διαφημίζετε την εταιρεία και δεν ξέρουμε αν πληρώνει το ίδιο τη σελίδα ή το δευτερόλεπτο αν έβαζε διαφήμιση στον Antenna ή στον ΣΚΑΪ ή στο Star ή στο Ε. Και όλα αυτά τι δημιουργούν; Νομίζω και ο κ. Μάρης είναι εκεί μέτοχος σωστά, όπως είναι στον Τηλέτυπο; Εσείς, που βγάζετε τόσα λεφτά από εκεί, γιατί δεν βάλατε τα λεφτά στο MEGA; Εκεί καταλήγω. Γιατί το Stoiximan πέρα από την αιχμαλωσία και το παράνομο της λειτουργίας –γιατί είναι τελείως παράνομη λειτουργία, μην γελιόμαστε- κατά δήλωση και παίζονται και ξεπλένονται δισεκατομμύρια χρήματα στο on line στοίχημα παντού όχι μόνο σε εσάς… Γιατί δεν βάλατε χρήματα και απ’ αυτή τη δραστηριότητα στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ, για να γλιτώσουμε εξακόσιες θέσεις εργασίας;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Θα σας απαντήσω. Η φορολογία στις στοιχηματικές εταιρείες πρόσφατα πήγε στο 35%. Είναι ο μεγαλύτερος φόρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά κατά δήλωση.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Τι εννοείτε κατά δήλωση; Εγώ την άποψή μου λέω αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, 35% στο τίποτα, στο μηδέν.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι, το 35% στο «ggr»…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, σε τι; «ggr», ναι, αλλά ό,τι δηλώσεις στο «ggr».

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Οι ελεγκτικές αρχές να έρθουν και να τα ελέγξουν. Εμείς το θέλουμε αυτό και το ζητάμε, για να μην νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σωστό.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Είναι ο μεγαλύτερος φόρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ευρωπαϊκές εταιρείες αυτές. Ο μέσος όρος περίπου είναι γύρω στο 20% και στην Ελλάδα ο φόρος είναι 35%. Η σύζυγός μου μού έδωσε λεφτά από αυτήν την εταιρία και τα έχω βάλει μέσα στον ΠΗΓΑΣΟ, για να μπορέσω να προχωρήσω και να σώσω την εταιρεία. Έχω πάρει λεφτά από μερίσματα απ’ αυτή την εταιρεία και τα έχω βάλει μέσα στον ΠΗΓΑΣΟ. Επίσης, ο κ. Μάρης δεν είναι στο MEGA. Αυτό ήταν κάτι το οποίο δεν ισχύει.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ναι, αλλά δεν είναι μέτοχος. Μέσα στην αγωνία μου να σώσω τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ προσπάθησα να βρω και άλλους επιχειρηματίες, για να τους πω να επενδύσουν και να βάλουν τα χρήματά τους για να πάει παρακάτω ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ. Δυστυχώς, αυτό το πράγμα κάπου κόλλησε για διάφορους λόγους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός από εσάς που είχατε την ΑΝΩΣΗ, άλλοι μέτοχοι είχαν τέτοια εταιρεία παραγωγής; Του MEGA άλλοι μέτοχοι.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Είχαν και οι άλλοι μέτοχοι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Α, τρομάρα μου, ο καθένας είχε και το δικό του μαγαζί, ε; Ωραία!

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Απλώς, κύριε Νικολόπουλε, η ΑΤΑ, μια εταιρεία την οποία είχε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός ΛΑΜΠΡΑΚΗ, έπεσε έξω, στην ουσία έκλεισε, όπως κλείσανε και οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Μπόμπολα, εσείς ένας πετυχημένος επιχειρηματίας τι θα λέγατε σήμερα, λοιπόν, σε όσους ρωτούν -γιατί δεν έχουν το δικό σας επιχειρηματικό δαιμόνιο όντως- γιατί θέλετε να μπλέξετε με μια εταιρεία ζημιογόνα πάλι; Δεν βάλατε μυαλό; Τι το θέλετε; Πώς γίνεται ένας έξυπνος επιχειρηματίας και πάει να βασανίσει και τον Μαρή και τον Κατή και δεν ξέρω ποιον άλλον και του λέει έλα και εσύ από κοντά; Τι του λέτε δηλαδή αυτού του ανθρώπου; Του λέτε έλα εδώ για ποιο πράγμα; Πολιτικές φιλοδοξίες δεν έχετε, έτσι δεν είναι; Θα τις είχατε δείξει. Ο γιος του Ψυχάρη είχε, έγινε Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς δεν νομίζω, αν και έχετε καιρό ακόμα, προς Θεού!

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Εγώ, κύριε Νικολόπουλε, μπήκα στα Μέσα όταν ξεκίνησα το 1987, αν δεν κάνω λάθος, να δουλεύω και τότε τα Μέσα ήταν κερδοφόρα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο, σήμερα να μου πείτε γιατί.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Μπήκα σε μια επιχείρηση η οποία είναι κερδοφόρος….

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεν σας βγήκε σε κακό, δόξα τω Θεώ! Αλλά σήμερα, κύριε Μπόμπολα πείτε μας.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Σήμερα θεωρώ υποχρέωση ότι πρέπει να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να σώσω την επιχείρηση, να σώσω τις θέσεις εργασίας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν βάζετε μερικά λεφτά;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Βάζουμε λεφτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κάτι, εγώ δεν συμφωνώ με τον Καμμένο που λέει ότι είναι αδιάκριτο. Δεν είναι καθόλου αδιάκριτο να μάθουμε πόσο παίρνανε οι άλλοι, άλλωστε κάνανε πόθεν έσχες, όπως και εσείς κάνατε. Εκτός από αυτό που σας πιάσανε με τη λίστα Λαγκάρντ, έχετε έξω άλλα λεφτά; Είστε φτωχός ή έχετε και άλλα λεφτά έξω; Γιατί αν έχετε και άλλα λεφτά έξω, μη φοβάστε εγώ, δεν είμαι του ΣΔΟΕ. Αλλά αν έχετε λεφτά, αν είστε ένα κανονικός πλούσιος και δεν είστε ένας φτωχός, γιατί δεν βάζετε το χέρι στην τσέπη να αυξήσετε το μετοχικό κεφάλαιο; Έτσι τόσο απλά το λέει ο κόσμος, έτσι ξέρει ότι γίνονται οι δουλειές.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όλη μου η περιουσιακή κατάσταση είναι στο πόθεν έσχες το οποίο έχω υποβάλει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, τα λεφτά της λίστας Λαγκάρντ ήταν; Μη με τρελαίνετε τώρα. Ή τα δάνεια της off shore ήταν;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ολοκληρώθηκε ο χρόνος, κύριε Νικολόπουλε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι με συγχωρείτε πολύ. Αφήσατε τον κ. Λοβέρδο μια ώρα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα σας δώσω τον χρόνο του κ. Λοβέρδου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το ομολογιακό δάνειο -αυτό που ρώτησαν όλοι των 98 εκατομμυρίων- για την αναχρηματοδότηση πώς έγινε; Εσείς πήγατε στην Τράπεζα ή το πρότειναν οι ίδιες οι τράπεζες;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Μιλάτε για την ΤΗΛΕΤΥΠΟ, έτσι δεν είναι;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Στην ΤΗΛΕΤΥΠΟ δεν είχα συμμετοχή στη διοίκηση. Υπήρχαν εκτελεστικοί οι οποίοι λειτουργούσαν την εταιρεία. Εγώ ήμουν μη εκτελεστικός.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Μπόμπολα! Δηλαδή για 98 εκατομμύρια δεν ξέρατε τι σας γινόταν;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Οι τράπεζες έχουν αυτή στιγμή στους λογαριασμούς δικά τους 25.900.000 ευρώ από τα 88.000.000 ευρώ. Άρα, το οφειλόμενο υπόλοιπο ποσό, αν συμψηφίσουμε αυτά τα λεφτά τα οποία έχουν και είναι σε μετρητά οι τράπεζες, είναι 62.000.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα υπάρχει εγγύηση το οικόπεδο της «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ», το οποίο υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ και νομίζω ότι η ταινιοθήκη καλύπτει απόλυτα αυτή τη στιγμή το δάνειο του «ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Στα καλά τα χρόνια ήταν κερδισμένοι. Στα άσχημα τα χρόνια; Τα χρεώνουμε στις τράπεζες και τελικά οι τράπεζες στον λαό.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν είναι αυτό αληθές, γιατί τα τελευταία χρόνια σας είπα ότι έχουμε βάλει 30 εκατομμύρια στην εταιρεία για να την στηρίξουμε, σε έναν κλάδο, των εφημερίδων και των περιοδικών και του Τύπου, ο οποίος δεν έχει καμία σοβαρή προοπτική. Παρόλα αυτά, θεωρώ υποχρέωση να μπορέσω να διατηρήσω όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, διότι είναι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε μεγαλώσει μαζί. Εγώ δουλεύω στην εταιρεία σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ξεκίνησαν εκεί, έφτιαξαν σπίτια, συνταξιοδοτήθηκαν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σε αυτό, όχι μόνο δεν διαφωνούμε, αλλά και υπερθεματίζουμε. Αρκεί να γίνει με σωστό τρόπο.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Προσπαθώ από τη δική μου την πλευρά, σε έναν κλάδο, να σωθούν οι θέσεις εργασίας. Καλύπτω αυτή τη στιγμή με ίδια κεφάλαια, όσο μπορώ, τις ζημιές της εταιρείας. Πιστεύω ότι και η αγορά θα ανακάμψει και ο χώρος του Τύπου θα εξυγιανθεί, δηλαδή, θα μπορέσουμε να πάμε παρακάτω, και δεν θα σέρνονται οι εταιρείες, όπως σέρνονται τα τελευταία χρόνια, για να μπορέσει να είναι βιώσιμη η εταιρεία και να επιστρέψει και τα δάνεια στις τράπεζες.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σε αυτά που ανέφερε ο κ. Αλαφούζος, θα ήθελα ένα σχόλιο. Είπε ότι λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα ως γραφεία τύπου άλλων επιχειρήσεων και γι’ αυτό απολαμβάνουν ειδικούς όρους, χαριστικούς όρους στα δάνεια και φωτογράφισε εσάς μεταξύ άλλων. Ένα σχόλιο.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Προνοιακούς όρους δεν έχω. Σας είπα ότι ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» προσπαθεί να πάρει μια ρύθμιση από τις τράπεζες, ρύθμιση την οποία έχουν πάρει ανταγωνιστικές εταιρείες και δεν έχει καταφέρει να την πάρει. Επειδή είμαστε στοχοποιημένοι πολύ, βλέπω ότι και οι τράπεζες δυσκολεύονται να μας δώσουν λύσεις που δίνουν σε άλλους επιχειρηματίες για να μην τους βάλουν και αρχίζουν να τους κριτικάρουν ότι «έκανες στον Μπόμπολα αυτό» ή «έκανες στον Μπόμπολα εκείνο». Άρα, τελικά όλη αυτή η διαδικασία έχει γυρίσει εις βάρος της εταιρείας, εις βάρος των εργαζομένων και κάπου νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ (ΣΥΡΙΖΑ): Θέλω να ρωτήσω τον κ. Μπόμπολα: Είπατε ότι οι τράπεζες δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση των δανείων του «ΠΗΓΑΣΟΥ», ενώ αντίθετα αναφέρατε –έχει καταγραφεί στα Πρακτικά- ότι το αντίθετο έχει γίνει με κάποιους άλλους. Μπορείτε να μας πείτε με ποιους άλλους έχει γίνει κάτι τέτοιο;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι το είπα αυτό το πράγμα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Ας το επαναλάβετε. Πιθανόν να μην το συγκράτησα.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν μιλάμε για ανόμοιες εταιρείες. Μιλάμε για αντίστοιχες εταιρείες.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Αντίστοιχες, συγγενείς εταιρείες, ακριβώς.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι έγινε μια ρύθμιση στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Στον ΔΟΛ.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Από εκεί και πέρα, έγινε αυτή η ρύθμιση που έδειχνε πως μπορούσαν να λειτουργήσουν οι τράπεζες απέναντι σ’ αυτές τις εταιρείες που έχουν επενδύσει στις εφημερίδες και στα περιοδικά κι εγώ ζητούσα από τις τράπεζες μια αντίστοιχη ρύθμιση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Σ’ αυτήν, λοιπόν, τη ρύθμιση λέτε ότι οι τράπεζες δεν προέβησαν έναντι ημών, αλλά προέβησαν έναντι του ΔΟΛ. Έτσι δεν είναι; Αυτό λέτε.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Οι τράπεζες μπορούν να το κάνουν αυτό. Εγώ συζητάω με τις τράπεζες. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταλήξουμε και σε ρύθμιση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Μπορεί να καταλήξετε. Αυτή ίσως θα ήταν και η πρώτη ερώτηση: Το κριτήριο της ενασχόλησής σας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ποιο ήταν όταν ξεκινήσατε; Βέβαια, υπάρχει η ελευθερία του επιχειρείν θα μου πείτε. Δεν το αμφισβητώ αυτό. Το ερώτημά μου είναι εσείς γιατί ασχοληθήκατε. Είστε μηχανικός, αν δεν κάνω λάθος.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι, εγώ εγκατέλειψα το Πολυτεχνείο το 1985. Ο πατέρας μου τότε, που ήταν δημιουργός του «ΕΘΝΟΥΣ», είχε ήδη φύγει από την κατασκευαστική εταιρεία, είχε ένα πρόβλημα υγείας και εγώ στην ηλικία τότε των είκοσι τεσσάρων ετών –είμαι γεννημένος το 1961- πήγα ως διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Στην τεχνική εταιρεία.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Στο «ΕΘΝΟΣ» τότε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Α, στο «ΕΘΝΟΣ». Καμμία σχέση με τις τεχνικές εταιρείες.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Μπήκα στην εταιρεία ως διευθύνων σύμβουλος. Λειτούργησα εκεί πέρα -το 1985 αυτό- έναν χρόνο σ’ αυτό το πόστο και μετά απ’ αυτήν την –αν θέλετε- δοκιμασία, εμπειρία, αποφάσισα να σταματήσω τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο και να ασχοληθώ με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, όπου ξεκίνησα την εταιρεία «ΑΝΩΣΗ», η οποία τελικά, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, έγινε θυγατρική του «ΠΗΓΑΣΟΥ».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Το κριτήριό σας ήταν αμιγώς επιχειρηματικό;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε. Ο επιχειρηματίας δεν νομίζω ότι… Παρ’ ότι ο στόχος του επιχειρηματία είναι να βγάζει λεφτά, όμως…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Ο στόχος του επιχειρηματία είναι να βγάζει λεφτά.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Βέβαια, ο στόχος του επιχειρηματία είναι να βγάζει λεφτά. Όμως, πέραν αυτού, τρώει τη ζωή του μέσα σ’ αυτήν τη διαδικασία. Άρα, πρέπει αυτό το πράγμα να του είναι και ευχάριστο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Αυτό είναι κατανοητό.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Τι να το κάνεις να φας τριάντα χρόνια δουλεύοντας για να βγάλεις λεφτά, χωρίς αυτό το πράγμα να σε ευχαριστεί, χωρίς αυτό το πράγμα να σε ικανοποιεί; Πιστεύω ότι το κομμάτι των μέσων είναι ένα δυναμικό επιχειρηματικό κομμάτι. Μπήκα μέσα σ’ αυτό. Το αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς, η κρίση έφερε προβλήματα στις εταιρείες. Σήμερα, προσπαθούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, προσπαθούμε να σώσουμε τις θέσεις εργασίας. Θέλουμε να δούμε τις τάσεις, οι οποίες έρχονται από το εξωτερικό. Και θέλουμε να ξέρετε ότι τουλάχιστον στον δικό μας τον χώρο οι εφημερίδες και τα περιοδικά είναι επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, δηλαδή το μεγάλο κομμάτι των εσόδων μας πηγαίνει στους εργαζόμενους. Έχουμε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι λειτουργούν. Σιγά σιγά τώρα με την τεχνολογία αρχίζουμε και βλέπουμε και σε άλλα κομμάτια των επιχειρήσεων ότι πλέον τα ρομπότ έχουν αρχίσει και μπαίνουν στις θέσεις εργασίας. Και αυτό δεν γίνεται μόνο σε βιομηχανίες, γίνεται ακόμα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εγώ δεν σας ρώτησα αυτό. Σας ρώτησα, ποιο ήταν το κριτήριο, βάσει του οποίου εισήλθατε στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η έντυπη δημοσιογραφία και τα τηλεοπτικά μέσα έχουν μια ισχυρότατη, έντονη πολιτική διάσταση. Αυτό σας επηρέασε; Δεν μπορείτε να το αρνηθείτε.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Βέβαια με επηρέασε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Θέλατε να προβάλετε κάποιες συγκεκριμένες απόψεις; Έχετε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι. Πιστεύω ότι τα μέσα συμβάλλουν στη λειτουργία των κοινωνιών και εξ αυτού του λόγου επέλεξα αυτόν τον χώρο αντί να επιλέξω κάποιον άλλον.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ είναι ένα κανάλι, είναι το MEGA. Εάν το κανάλι αυτό, για οποιονδήποτε νομικό ή πραγματικό λόγο δεν συνεχίσει τη λειτουργία, διότι δεν αδειοδοτηθεί –ξέρω ότι κρατήσατε επιφύλαξη, την άκουσα την απάντησή σας, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες και ενστάσεις, οι οποίες θα εκδικαστούν και θα καταλήξει αυτή η συζήτηση κάπου, ας υποθέσουμε όμως ότι μετά ταύτα δεν λαμβάνει άδεια και βεβαίως χρωστάει χρήματα- μιλήσατε για κάποιο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ή της ΠΗΓΑΣΟΣ; Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ έχει σχέδιο αναδιάρθρωσης;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Της ΠΗΓΑΣΟΣ. Στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ έχουν καταγγελθεί τα δάνεια. Εάν δεν βρεθεί κάποια συμφωνία με τις τράπεζες παραπέρα, νομίζω ότι οι τράπεζες θα εκποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Άρα θα μπούμε σε διαδικασία εκτελέσεως πλέον.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Προφανώς, αν δεν βρεθεί λύση, νομίζω ότι θα πάμε σε τέτοια λύση, θα περάσουν οι τράπεζες… Πιστεύω ότι οι εγγυήσεις με βάση την ταινιοθήκη, τα 25 εκατομμύρια ευρώ μετρητά που έχουν αυτήν τη στιγμή στα ταμεία τους οι τράπεζες και το οικόπεδο θα καλύψουν στο σύνολο τα δάνειά τους.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Σίγουρα νομίζω ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ (ΣΥΡΙΖΑ): Είπατε και μόνος σας ότι είστε επιχειρηματίας. Στόχος του επιχειρηματία είναι το κέρδος. Παρόλα αυτά διατηρείτε έναν τηλεοπτικό σταθμό και εφημερίδες που είναι επί χρόνια ζημιογόνες. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως. Έχετε λεφτά για πέταμα; Πετάτε τα λεφτά για το χόμπι σας ή με αυτό τον τρόπο αγοράζετε πολιτική και επιχειρηματική επιρροή, όπως ευθέως σας κατηγόρησε ο κ. Αλαφούζος;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Είμαι επιχειρηματίας. Ο στόχος είναι το κέρδος. Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες είναι ζημιογόνες κι όχι μόνο οι εταιρείες στον Τύπο, πολλές εταιρείες στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης. Ευελπιστούμε ότι με τις ενέργειες τις οποίες κάνουμε θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σε κερδοφορία τις εταιρείες, να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας, να ξεπληρώσουμε τα δάνειά μας και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τις εταιρείες. Αν αυτό το πράγμα δεν το καταφέρουμε, διότι δεν έχουμε τους ίδιους πόρους να στηρίξουμε τις εταιρείες μας, διότι σήμερα δεν πρόκειται κανένας να μας δανείσει καινούργια λεφτά κι ούτε υπάρχει τέτοιο θέμα, φοβάμαι ότι κάποιος άλλος θα πάρει τις εταιρείες, αν δεν μπορούμε εμείς να τις συνεχίσουμε.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Θέλετε, δηλαδή, να μας πείτε ότι τόσα χρόνια η ύπαρξη του MEGA, το γεγονός ότι ήσαστε στο MEGA, δεν βοηθούσε στο να παίρνετε δουλειές του δημοσίου.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι το MEGA είναι μια επιχείρηση η οποία είχε, αν δεν κάνω λάθος, είκοσι δύο ή είκοσι τρεις κερδοφόρους ισολογισμούς. Δηλαδή, από τα είκοσι έξι-είκοσι επτά χρόνια, ήταν κερδοφόρος οργανισμός.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Δεν είναι απάντηση αυτό στο ερώτημα που σας έκανα.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Από εκεί και πέρα, αυτό το ρήμα που είπατε αν χρησιμοποιούμε τα Μέσα για να παίρνουμε δουλειές, είναι τελείως άστοχο και αναληθές, όσον αφορά τον εαυτό μου.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Είναι άστοχο και αναληθές. Μάλιστα. Τι θα λέγατε, κύριε Μπόμπολα, να προσπαθήσουμε μαζί να δώσουμε μια απάντηση στο ερώτημα ποιος φταίει για τη σημερινή κατάσταση του MEGA; Σταχυολογώ εδώ από τις απαντήσεις –γιατί έχουν περάσει και τέσσερις ώρες από την έναρξη της διαδικασίας- τα εξής: Παραδεχθήκατε ότι είναι οι ιδιοκτήτες του MEGA αυτοί που σταμάτησαν να πληρώνουν από τα τέλη του περασμένου χρόνου τα δάνεια που οφείλουν στις τράπεζες. Εσείς το παραδεχθήκατε. Σωστά; Σωστά. Οι ιδιοκτήτες του MEGA, δηλαδή εσείς, είστε αυτοί που, ενώ είχατε δεσμευθεί σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δεν προβήκατε σε αυτές τις κινήσεις και παρά το γεγονός, θα πρέπει να το επισημάνουμε αυτό, ότι εσείς είπατε ότι εσείς ήσασταν διατεθειμένος να βάλετε το χέρι στην τσέπη, σε αντίθεση με τους συνεταίρους σας. Σωστά; Σωστά. Θα προσθέσω εγώ ότι είναι οι ιδιοκτήτες του MEGA, δηλαδή εσείς, οι οποίοι σταμάτησαν να πληρώνουν τους εργαζόμενους. Κι εδώ θέλω να ρωτήσω το εξής. Βρέθηκε ένας τρόπος και κατεβλήθη το δώρο του Πάσχα. Βρέθηκε ένας τρόπος και κατεβλήθη, αν δεν κάνω λάθος, μισό δεκαπενθήμερο. Γιατί δεν μπορούσε να βρεθεί ο ίδιος τρόπος να αποπληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι; Η ερώτηση είναι ευθεία: Πότε θα πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι σε ομηρία απ’ όλους εσάς; Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι είστε άνθρωποι με μια πολύ ισχυρή οικονομική επιφάνεια. Γιατί, κύριε Μπόμπολα, δεν βάζετε το χέρι στην τσέπη για να πληρώσετε αυτούς τους ανθρώπους;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια του MEGA και έκλεισαν τους λογαριασμούς. Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν 25 εκατομμύρια από λεφτά του MEGA. Όταν ξεκίνησε η καταγγελία, δεν υπήρχαν αυτά τα λεφτά μέσα στους λογαριασμούς του MEGA. Απλώς, η ταινιοθήκη αυτή τη στιγμή, η οποία συνεχίζει να παίζει χωρίς να υπάρχουν ειδήσεις, ειδησεογραφικές παραγωγές ή καινούργιες παραγωγές, φέρνει ένα σημαντικό έσοδο κι αυτό αποδεικνύει και την αξία της ταινιοθήκης. Όλα αυτά τα λεφτά που μαζεύονται είναι στις τράπεζες. Δεν ελευθερώνουν οι τράπεζες τα λεφτά για να πληρωθεί ο κόσμος. Εμείς έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες αυτό το πράγμα και ακόμα δεν το έχουμε επιτύχει.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Κύριε Μπόμπολα, γιατί δεν βάζετε το χέρι στην τσέπη να πληρώσετε εσείς; Μπορείτε αυτή τη στιγμή, επειδή μας ακούει και κόσμος, να δεσμευθείτε για το αν και πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Θα σας απαντήσω.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Γιατί, ξέρετε ότι υπάρχει μια αίσθηση ότι χρησιμοποιείτε τους εργαζόμενους κι ως ασπίδα.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Εγώ προσωπικά, επειδή δεν είχα ρευστότητα, έβαλα το σπίτι μου υποθήκη και κάποια λεφτά που πήρα δάνειο τα έδωσα για να πληρωθούν εργαζόμενοι του MEGA. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι στο MEGA υπήρχαν άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία είχαν και συμφέροντα και σε άλλα κανάλια και δεν έβλεπαν με καλό μάτι το MEGA.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Είστε απολύτως σαφής. Μιλάτε για συνεταίρους σας οι οποίοι έχουν κι άλλα κανάλια. Νομίζω ο νοών νοείτω. Αν το MEGA προσπαθήσει να ρευστοποιήσει την άυλη περιουσία του, θα πάρει πιστεύετε έστω το 10% από αυτό το ποσό των 89 εκατομμυρίων;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Εγώ πιστεύω ότι αν οι τράπεζες ή το MEGA ρευστοποιήσουν την ταινιοθήκη, θα πάρουν πολύ περισσότερα λεφτά από αυτά που χρωστάει το MEGA. Η αξία της ταινιοθήκης είναι πολύ μεγάλη.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Γιατί δεν το κάνουν μέχρι τώρα, για να βρουν μια άκρη και οι εργαζόμενοι;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Η ταινιοθήκη του MEGA έχει, αν θυμάμαι καλά, περίπου, δεκαεπτά χιλιάδες ώρες πρωτότυπου προγράμματος από τις καλύτερες παραγωγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και σίγουρα από τις καλύτερες παραγωγές που έχουν γίνει στην ιδιωτική τηλεόραση. Και αυτό είναι ένα asset το οποίο κάποιος θα το αγοράσει και θα το εκμεταλλευτεί.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Είναι ένα asset, όμως, το οποίο βρίσκεται σε τέλμα. Δεν το βλέπουμε να αξιοποιείται… Άκουσα νωρίτερα ότι διαψεύσατε τον κ. Καψή. Είπατε ότι δεν λειτουργεί εξ ονόματος των μετόχων, αλλά είναι προσωπικές απόψεις αυτές τις οποίες κατέθεσε σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις στον φάκελο του MEGA. Άλλωστε, αυτά τα στοιχεία είναι αναρτημένα και στη «Διαύγεια», άρα ο καθένας μπορεί να δει ότι δεν υπήρχαν πιστοποιητικά ασφαλιστικής ενημερότητας ούτε από την ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ούτε από την ΠΗΓΑΣΟΣ. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των εκπροσώπων των τραπεζών που είχαμε εδώ τις προηγούμενες μέρες, δεν δόθηκε εκ μέρους τους ούτε τραπεζική ενημερότητα. Με βάση τα παραπάνω, θέλω να σας ρωτήσω πώς ελπίζετε να πάρει άδεια ένα κανάλι το οποίο, αν μη τι άλλο, δεν έχει πλήρη έναν φάκελο. Βέβαια, είπατε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία. Θα τα δούμε όλα αυτά. Προκύπτει, όμως, μία εύλογη απορία, κύριε Μπόμπολα. Με δεδομένες τις σχέσεις μεταξύ των μετόχων –δεν είναι κάποιο μυστικό, το είπατε και νωρίτερα, τα έχετε «σπάσει», για να το πούμε κοινά- πώς δικαιολογείτε το ενδιαφέρον να διεκδικήσετε μία άδεια με την ίδια μετοχική σύνθεση; Δηλαδή, θέλετε να μας πείσετε ότι κάποιοι μέτοχοι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να τα βρουν, ο ένας προτίθεται να πληρώσει, ο άλλος δεν προτίθεται να πληρώσει, ο ένας είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες κινήσεις, ο άλλος δεν είναι, μαζεύονται ξανά και διεκδικούν μία άδεια με την ίδια μετοχική σύνθεση. Θέλετε να μας το εξηγήσετε;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όσον αφορά τη διαδικασία τη αδειοδότησης, θα ήθελα να μην εκφέρω γνώμη πριν ολοκληρωθεί.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Δεν μιλάω για τα τεχνικά. Μιλάω επί της ουσίας, πώς οι ίδιοι μέτοχοι διεκδικούν μία άδεια.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Από δικής μου πλευράς προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις, χρηματοδότησα το MEGA μέσω της εταιρείας ΑΝΩΣΙΣ και προσπάθησα να βρεθούν λύσεις. Στο τέλος δεν ήταν εφικτό να γίνει αυτό το πράγμα.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Άρα, επαναλαμβάνω, μπορεί να γίνομαι κουραστική, πώς διεκδικείτε την άδεια με την ίδια μετοχική σύνθεση;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Και πώς να την αλλάξουμε τη μετοχική σύνθεση; Δηλαδή, τι να κάνουμε; Οι μετοχές ανήκουν σε κάποιους ανθρώπους.

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Εσείς ενδιαφέρεστε, κύριε Μπόμπολα, να παραμείνετε στο MEGA;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Το MEGA ξεκίνησε σαν συνεργασία πέντε εκδοτικών οργανισμών, του ΔΟΛ, του ΠΗΓΑΣΟΥ, της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ…

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Αυτά είναι ιστορικά στοιχεία. Τα ξέρουμε.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Κάτω από αυτή τη λογική, αυτό το κανάλι εξέπεμπε και εκπέμπει ακόμα, είκοσι επτά- είκοσι οκτώ χρόνια. Τώρα βλέπουμε ότι με την αδειοδότηση θα αλλάξει το τοπίο της τηλεόρασης, στο οποίο δεν ξέρω εάν θέλω να συμμετέχω από εδώ και πέρα. Είναι η προσωπική μου…

ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Ναι, η προσωπική σας, βεβαίως. Μάλιστα. Θα ήθελα κάτι τελευταίο, την απάντησή σας εάν για τη σημερινή κατάσταση του MEGA ευθύνεται η Κυβέρνηση –όπως κατηγορείται- ή οι ίδιοι οι μέτοχοι του.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι για τη σημερινή κατάσταση του MEGA φταίνε οι μέτοχοί του.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς είναι δυνατόν να διατηρείστε στο ίδιο μετοχικό σχήμα μαζί με τον κ. Βαρδινογιάννη και τον κ. Ψυχάρη, όταν, όπως μας λέτε, σε διαδοχικές περιόδους έχουν αθετήσει στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, είτε μιλάμε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είτε μιλάμε για μια σειρά διαδικασίες; Και δεν είναι μόνο τα προηγούμενα χρέη, είναι και οι νέες υποχρεώσεις που ανοίγονται από τη στιγμή που ζητάς μια καινούργια άδεια και μάλιστα σε ένα πιο στενό τοπίο από άποψη οικονομική και με λιγότερους και άρα πιο δυνατούς ανταγωνιστές. Άρα, πως διατηρείσαι σε αυτό το σχήμα; Γιατί διατηρείσαι ακόμα; Γιατί εκτίθεσαι, υποβάλλοντας αίτημα για τις τέσσερις νέες άδειες;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, το MEGA είναι μια σοβαρή συμμετοχή του ΠΗΓΑΣΟΥ και προσπαθούμε αυτή τη συμμετοχή να την διατηρήσουμε ζωντανή. Τώρα, από εκεί και πέρα, τι κάνουν οι άλλοι συνέταιροι είναι δικό τους θέμα. Δεν μπορώ εγώ να εμπλακώ στο τι κάνει ο ένας και ο άλλος σε σχέση με τη δική του περιουσία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Κύριε Μπόμπολα, πώς οι εταίροι, έμπειροι επιχειρηματίες αδιαφόρησαν, ολιγώρησαν να καλύψουν αυτό το ποσό των δεκαπέντε εκατομμυρίων ώστε να μην απομειωθούν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της εταιρείας; Ενήργησαν σε βλάβη των ιδίων συμφερόντων τους; Μπορείτε να μας δώσετε μια απάντηση σε αυτό; Πώς δηλαδή αφήσατε αυτό το προσόν, αυτό το περιουσιακό στοιχείο -με το οποίο ήταν συνδεδεμένα όλα τα υπόλοιπα και η ταινιοθήκη και η διαφήμιση και όλα τα υπόλοιπα- για δεκαπέντε εκατομμύρια με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η συμμετοχή στον διαγωνισμό;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όπως σας είπα, εγώ προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να προχωρήσει η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ και το MEGA. Μάλιστα –όπως ξέρετε- το είχα χρηματοδοτήσει μέσω της εταιρείας ΑΝΩΣΙΣ ΑΕ. Εάν το MEGA δεν προχωρήσει, η ΑΝΩΣΙΣ ΑΕ θα έχει και αυτή προβλήματα, διότι της χρωστάει πάρα πολλά λεφτά. Από εκεί και πέρα, δεν ήμουν ο μόνος που αποφάσισε για την προοπτική και τη λειτουργία του MEGA και μόνος μου δεν μπορούσα να το πάρω στην πλάτη μου.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Εδώ τώρα εμείς δεν είμαστε επιχειρηματίες και όταν βλέπουμε ανθρώπους που στα μάτια μας είναι +οικονομικοί κολοσσοί μπροστά μας κάνουμε μια απλοϊκή ερώτηση. Επαναλαμβάνω: Ενεργήσατε από κοινού τρεις εταίροι να βλάψετε τα δικά σας συμφέροντα, να απομειώσετε την περιουσία σας; Αυτό δεν ακούγεται λογικά. Και, επειδή δώσατε μια απάντηση, εν πάση περιπτώσει, θα προχωρήσω παρακάτω. Τώρα, πριν από λίγες ώρες, ήρθατε σε μια προφανή αντίθεση με τον κ. Καψή. Ερώτημα: Ποιος λέει την αλήθεια; Και αν ο κ. Καψής δεν λέει την αλήθεια, πού, κατά την άποψή σας, ο κ. Καψής λέει ψέματα; Δηλαδή, «σε αυτό σημείο ο κ. Καψής λέει ψέματα, δεν είναι σωστό αυτό». Είπατε πριν από λίγες ώρες «δεν συμφωνώ με τον κ. Καψή, δεν ενήργησε ως όργανο των μετόχων της εταιρείας, αλλά αυτοβούλως το έκανε ως διευθυντής». Μάλιστα, ωραία. Όταν λέτε διαφωνώ και δεν συμφωνώ με αυτά που δημοσιοποίησε ο κ. Καψής, πείτε μας πού ακριβώς διαφωνείτε, σε ποια σημεία της ανακοίνωσης του κ. Καψή διαφωνείτε;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Αυτό που σας είπα είναι ότι εγώ είμαι μη εκτελεστικό μέλος της εταιρείας Τηλέτυπος. Το διοικητικό συμβούλιο δεν συνεδρίασε για να δώσει οδηγίες στον κ. Καψή. Το MEGA αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε μια κατάσταση που οι τράπεζες έχουν κλείσει τους λογαριασμούς. Ο κ. Καψής, σαν διευθυντής ειδήσεων, πιστεύω, έχει μεγάλη αγωνία για την τύχη των εργαζομένων και των συναδέλφων του και της εταιρείας και κυρίως λόγω των εργαζομένων και παίρνει πρωτοβουλίες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Ένα λεπτό. Αυτό το ότι παίρνει πρωτοβουλίες είναι μια υπόθεση δική σας κρίσης που τη σεβόμαστε. Εδώ πάμε στην ουσία, όμως, του προβλήματος. Γιατί η παρέμβαση του κ. Καψή έχει να κάνει με το δικαίωμα του MEGA να συμμετέχει στον διαγωνισμό. Δεν έχει να κάνει με μια γενική, αφηρημένη τοποθέτηση. Αν αληθεύουν αυτά που λέει ο κ. Καψής και το MEGA έχει ενημερότητες, έχει ό,τι απαιτεί ο νόμος, τότε δικαιούται να κάνει ενστάσεις και να πει στην αρμόδια επιτροπή και αργότερα πιθανόν σε διοικητικό δικαστήριο ότι «εμείς αυτά που ζητάει ο νόμος τα προσφέραμε». Έρχεστε εσείς, όμως, τώρα και λέτε ότι δεν συμφωνείτε με αυτό. Εμένα με ενδιαφέρει αυτό το στοιχείο. Συμφωνείτε με την ανακοίνωση του κ. Καψή ή όχι; Γιατί αν δεν συμφωνείτε, τότε γιατί κάνατε αίτηση, το MEGA, ή την έκανε μόνος του ο κ. Καψής; Γιατί κάνατε τότε, αφού δεν είχατε τα στοιχεία, αίτηση για να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Για τον διαγωνισμό δεν θα ήθελα να εκφέρω άποψη μέχρι την ολοκλήρωσή του. Από εκεί και πέρα το MEGA είναι μια εταιρεία η οποία λειτουργούσε κυρίως από στελέχη. Δεν υπήρχε ο ένας επιχειρηματίας επάνω στην εταιρεία. Και τα στελέχη, κατά καιρούς και όχι μόνο τώρα, έπαιρναν πρωτοβουλίες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Πουλούσατε στο MEGA εσείς ταινίες μέσω άλλης εταιρείας δικής σας; Δηλαδή, είχατε μια εταιρεία που έκανε ταινίες και πουλούσατε ταινίες στο MEGA;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ο Πήγασος συμμετέχει σε μια εταιρεία Word Of Mouth, η οποία είναι μαζί με την Odeon. Η Odeon είναι μια εταιρεία η οποία ασχολείται με τον κινηματογράφο. Μέσω αυτής της εταιρείας έχουμε πουλήσει ταινίες και στο MEGA και σε άλλα κανάλια.

ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Μας είπατε πολλά και για τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ. Εγώ θα επανέλθω, ρωτώντας σας ένα μόνο πράγμα. Μας είπατε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, «εγώ έβαλα χρήματα, οι άλλοι μέτοχοι δεν έβαλαν».

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν είπα έβαλα, είχα πρόθεση να βάλω.

ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Είχατε πρόθεση να βάλατε, αυτό εννοώ. Έβαζα, όχι έβαλα. Απαντήσατε πριν στη συνάδελφο, την κ. Καββαδία, ότι είναι ουσιαστικά επιλογή των ίδιων των μετόχων η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το MEGA, είναι δική τους η ευθύνη. Ποιοι είναι αυτοί οι μέτοχοι, κύριε Μπόμπολα; Γιατί δεν μας λέτε τα ονόματα; Έτσι, απλώς, για να τα καταγράψουμε και στα Πρακτικά, για ποιους ανθρώπους, για ποιους επιχειρηματίες μιλάμε;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Σας είπα πώς ξεκίνησε ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, με τις πέντε εκδοτικές εταιρείες.

ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Ναι. Πείτε μας για σήμερα.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Στη συνέχεια έφυγε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, εκδόσεις, έφυγε και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και παρέμειναν οι υπόλοιποι.

ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Εάν θυμάμαι καλά, δηλαδή, έμειναν ο κ. Βαρδινογιάννης και ο κ. Ψυχάρης, ο ΔΟΛ;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Μάλιστα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ:Σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και με το μετοχολόγιο που υπάρχει από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, βασικοί μέτοχοι της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, τουλάχιστον στις 29.3.2013, είναι η «Πήγασος ΑΕ» με 25,8%, ο ΔΟΛ με 22,1%. Προκύπτει, επίσης, μια ακόμη off shore εταιρία του κ. Βίκτωρα Ρέστη, η «Benbay Limited» με 5%. Δεν προκύπτει κάτι για τον κ. Βαρδινογιάννη εκείνη τη στιγμή και προκύπτει ότι υπάρχουν δεκαεπτά περίπου νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι της αλλοδαπής. Τα περισσότερα έχουν έδρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Παναμάς κ.λπ. και έχουν πολύ μικρά ποσοστά από 1,02% ως 3,19%, δηλαδή μιλάμε για off shore εταιρίες, αλλά με άγνωστα φυσικά πρόσωπα. Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: Πρώτον, δεν δικαιούται ο ελληνικός λαός να ξέρει ποια είναι αυτά τα περίφημα φυσικά πρόσωπα, τα οποία μετείχαν στο μετοχικό κεφάλαιο της «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ»; Αν μπορείτε, να μας βοηθήσετε σε αυτό. Και το δεύτερο ερώτημα, για να μην επανέρχομαι, είναι ότι από όλη τη συζήτηση φάνηκε ποια είναι η δική σας η θέση σε σχέση με την εξέλιξη της «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ» και τη σημερινή κατάσταση του «MEGA». Θα ήθελα, όμως, μια πιο σαφή απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν δέχτηκε η «ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΕ» να μετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ» τώρα, σε αυτή τη φάση.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, είμαστε σε μια κουβέντα με τις τράπεζες. Ζητήσαμε κάποιους όρους από τις τράπεζες, αλλά οι τράπεζες δεν τους αποδέχτηκαν. Κόλλησε η αύξηση κεφαλαίου και μετά έγινε η καταγγελία των δανείων. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κατάσταση της διαδικασίας αδειοδότησης με το «MEGA» καταγγελμένο και από ό,τι κατάλαβα και εκτός διαδικασίας αδειοδότησης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Για τα φυσικά πρόσωπα που είχαν τα ποσοστά των off shore εταιριών;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Σας είπα ότι ο «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ» ξεκίνησε με τις πέντε εκδοτικές εταιρίες. Η «ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ» ήταν του κ. Βαρδινογιάννη. Ήταν μέτοχος, όταν ξεκίνησε η εταιρία. Φαντάζομαι για δικούς του λόγους, μετά πέρασε τις μετοχές του σε άλλες εταιρίες. Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Ο κ. Γιώργος Βαρδινογιάννης ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος για ένα χρονικό διάστημα από το 2004 και μετά. Αν θέλετε, μπορώ να σας πω ακριβώς. Δεν έχει σημασία. Πάντως, ήταν κάποια στιγμή μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Δηλαδή, οι εταιρίες αυτές –Παναμάς και όλες οι άλλες οι εξωχώριες- ήταν διασπορά των μετοχών του κ. Βαρδινογιάννη; Οι εταιρίες ήταν διάδοχες καταστάσεις του μετοχικού κεφαλαίου του κ. Βαρδινογιάννη;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ναι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Μπόμπολα, η πρώτη άδεια έγινε με δημόσιο διαγωνισμό; Πώς έγινε; Πληρώσατε τίποτα; Ποιος το αποφάσισε δηλαδή;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Η τότε Κυβέρνηση νομίζω ότι έδωσε δύο προσωρινές άδειες. Η μία ήταν στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και ποιος σας πάντρεψε; Το συμπεθεριό ποιος το έκανε; Αν θέλετε απαντήστε. Αν θυμάστε κιόλας. Μπορεί να ήσασταν και μικρός και να μην το θυμάστε.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν νομίζω ότι είναι της στιγμής. Τότε κάποιοι επιχειρηματίες οι οποίοι ήταν στο χώρο του Τύπου…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος σας μάζεψε; Ποιος είπε, «παιδιά, όλοι μαζί»; Δεν το κάνατε μόνοι σας.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν είναι ότι δεν γνωριζόμασταν.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, βέβαια. Και τώρα γνωρίζεστε.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Και με τον κ. Λαμπράκη και με τον κ. Τεγόπουλο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μου πείτε, για να κάνω μια, δυο ακόμα, γιατί θα με διακόψει; Δεν θυμάστε, έτσι;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Θυμάμαι πολύ καλά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Θυμάμαι πολύ καλά. Να σας πω πώς έγινε. Όταν έγινε η ίδρυση του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ, στην αρχή ήταν τέσσερις οι εταιρείες. Η μία άδεια του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ ήταν ο Οργανισμός Λαμπράκη, ο ΠΗΓΑΣΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο κ. Τεγόπουλος και ο κ. Βουδούρης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τα είπαμε αυτά.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν το είπαμε αυτό. Και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ του κ. Βουδούρη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Α, ναι, έχετε δίκιο.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Στην αρχή ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, επειδή μιλούσε για 25% η κάθε συμμετοχή κάθε εταιρείας. Ήταν αυτές οι τέσσερις που στην ουσία ήταν οι τέσσερις πρώτες εφημερίδες τότε σε κυκλοφορία. Αυτοί οι άνθρωποι προσπάθησαν να κάνουν έναν συνεταιρισμό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς έγινε; Έγινε προκήρυξη, κύριε Μπόμπολα; Πως έγινε; Έτσι ένα βράδυ μαζευτήκατε και είπατε «δεν κάνουμε αυτό;»; Ποιος πήρε την πρωτοβουλία;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, αυτό που θυμάμαι είναι ότι τότε είχε ξεκινήσει η ιδιωτική ραδιοφωνία.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος πήρε την πρωτοβουλία, κύριε Μπόμπολα;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Ο Έβερτ νομίζω τότε είχε πάρει την πρωτοβουλία και ξεκίνησε την ιδιωτική…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εγώ λέω, ποιος πήρε την πρωτοβουλία να σας μαζέψει όλους;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μπόμπολα, να κάνω εγώ την ερώτηση, γιατί πρέπει να είμαστε συνεννοούμενοι. Για τη συνεργασία των πέντε εκδοτικών ομίλων ή μιντιακών ομίλων υπάρχει πρόσωπο που πήρε την πρωτοβουλία για να γίνει αυτή η συνεργασία; Αυτό ρωτάει ο κ. Νικολόπουλος. Να μας πείτε τι ξέρετε.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι οι εκδότες μεταξύ τους ήταν. Θα μπορούσα να πω ο κ. Λαμπράκης τότε, ο οποίος είχε μια μεγάλη ιστορία στο χώρο και όλοι του έδιναν ένα προβάδισμα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έγινε, αφού η Κυβέρνηση είχε πει, «εγώ δίνω μια άδεια, δυο»;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Δεν είχε πει τότε μετά την ιδιωτική ραδιοφωνία να ξεκινήσει η ιδιωτική τηλεόραση. Απλώς, θα δεν μπορούσε να έχει κάποια συμμετοχή μεγαλύτερη από το 25%.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Χρήματα δώσατε τότε για εκείνη την άδεια;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Για εκείνη την άδεια δεν δώσαμε χρήματα τότε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Από τότε έχουν ψηφιστεί δέκα έξι νόμοι και τέσσερις από αυτούς έλεγαν ότι θα πρέπει να γίνει μια δημοπρασία; Γιατί δεν έγινε, κύριε Μπόμπολα; Ξέρετε;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Θεωρώ ότι η ενημέρωση και οι συχνότητες του κράτους δεν πρέπει να δίνονται με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Είναι και άλλα κριτήρια ενδεχομένως, τα οποία…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, εγώ ρώτησα άλλο, αλλά δεν πειράζει. Δεν απαντάτε.

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Να σας απαντήσω, κύριε Βουλευτά, σε αυτό που μου λέτε. Λέτε αν ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ πλήρωσε τότε για τη συχνότητα. Σας είπα ότι ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ έχει δώσει 1.357.000.000 στο κράτος την περίοδο της λειτουργίας του.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το ερώτημα, κύριε Μπόμπολα, εκ μέρους μου, είναι από τα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου, τα περιουσιακά στοιχεία τα δικά σας, τα περιουσιακά στοιχεία των μετόχων, θα υπάρχει η συνεισφορά στην εταιρεία; Θα τον στηρίξουν οι μέτοχοι, οι ιδιοκτήτες; Έχουν να δώσουν ή το δάνειο αυτό θα πάει στα «κόκκινα» και θα τρέχει μετά η κοινωνία να το καλύψει;

ΦΩΤΙΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ (Μάρτυς): Εγώ όσο μπορώ θα προσπαθήσω να στηρίξω την εταιρεία. Όμως, οι δυνάμεις μου δεν είναι …

–         Κύριε Μπόμπολα, έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία και σας ευχαριστούμε.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts