Η διαχρονική Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά

madam-1

Η Μαντάμ Σουσού, η μεγαλομανής και ακατάδεχτη ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά, που εισέβαλε δυναμικά στην ελληνική γλώσσα ως ρήμα και προσδιοριστικό επίθετο (σουσού, σουσουδίζω), ξεκίνησε ως ευθυμογράφημα στο προπολεμικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Θησαυρός».

Ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς έγραφε επί δύο χρόνια (1938-1940) σε συνέχειες τα κατορθώματά της ηρωίδας του με τον τίτλο: «Βίος και πολιτεία της Μαντάμ Σουσούς».

Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο συγγραφέας έκανε το 1940 μία συρραφή των περιπετειών της και τις εξέδωσε σε βιβλίο που μολονότι κυκλοφόρησε μέσα στον πόλεμο του ‘40 έγινε ανάρπαστο πουλώντας 4.000 αντίτυπα σε ένα μήνα ! Το εξώφυλλό του κοσμούσε σκίτσο της Σουσούς, φιλοτεχνημένο από τον Φωκίωνα Δημητριάδη, με τον τίτλο «Μαντάμ Σουσού, Η πυργοδέσποινα του Βύθουλα».

Αξίζει να αναφερθεί πως 300 αντίτυπα προσφέρθηκαν στα στρατιωτικά νοσοκομεία για την ψυχαγωγία των τραυματισμένων στρατιωτών που έφταναν από το μέτωπο μέσα στην Ιταλογερμανική κατοχή.

Η Μαντάμ Σουσού την ίδια εποχή έγινε νούμερο σε επιθεώρηση και κινηματογραφική ταινία με την μοναδική Μαρίκα Νέζερ, τραγούδι του συνθέτη Λεό Ραπίτη, πολεμική κάρτ ποστάλ από τον Φωκίωνα Δημητριάδη και παράσταση με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους Κατερίνα Ανδρεάδη και Αιμίλιο Βεάκη.

Η Μαντάμ Σουσού έκανε θραύση όπου και να παρουσιάστηκε πάντα με μεγάλη επιτυχία: το 1950 η Γεωργία Βασιλειάδου υποδύεται την Μαντάμ Σουσού στο ραδιόφωνο, ενώ δύο τηλεοπτικές σειρές χαλούν κόσμο με την Πυργοδέσποινα του Βύθουλα: η πρώτη σειρά που δυστυχώς δεν σώζεται στις μέρες μας με την Άννα Παϊτατζή και η δεύτερη γνωστή σε όλους με την Άννα Παναγιωτοπούλου (Σουσού), τον Θανάση Παπαγεωργίου (Παναγιωτάκη) και τον Άγγελο Αντωνόπουλο (Καντακουζηνό).

ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ:

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ

Ο κορυφαίος πρωταγωνιστής Αιμίλιος Βεάκης που ζήτησε από τον Δημήτρη Ψαθά να ερμηνεύσει τον ρόλο του «Παναγιωτάκη» το1942 με συμπρωταγωνίστρια του την Κατερίνα Ανδρεάδη, είχε γράψει σε επιστολή του στον συγγραφέα:

«Αυτή η τραγική ύπαρξη, η Σουσού σου, αυτός ο θηλυκός Δον Κιχώτης, είναι ένα τεράστιο κωμικοτραγικό σύμβολο της μικροαστικής μεγαλομανίας του λαού μας, μεγαλομανίας που περικλείνει όλες τις αιτίες της τραγικής του μοίρας. Και ακόμα το μπάσιμο της Σουσούς μέσα στην λεγόμενη αριστοκρατία μας, που κατά το πλείστο, από Σουσούδες αρσενικές ή θηλυκές αποτελείται, μα με ψυχή πολύ κατώτερη απ’ τη δική της είναι μέσα στο υπέροχο βιβλίο σου, η κλασικότερη σάτιρα, που θα μπορούσε να γραφτεί για τη γελοία και δυστυχισμένη αυτή τάξη…».

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

«Η Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά είχε όλη αυτή την έκτακτη επιτυχία, γιατί ο τύπος της ηρωίδας του είναι γενικός, καθολικός. Δεν υπάρχει ίσως γυναίκα που να μην έχει μέσα της λίγη ή πολλή Μαντάμ Σουσού! Ο αναγνώστης του Δημήτρη Ψαθά αναγνωρίζει την ηρωίδα του σε όλες σχεδόν τις γυναικείες γνωριμίες του…»

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ («Ελεύθερον Βήμα», 21-6-1942)

«Γιατί να κρυβόμαστε; Η Σουσουδοπληξία αποτελεί κατάσταση. Σουσουδοφέρνει κατά έναν τρόπο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας κι έρχεται -αλίμονο- ώρα, ώρα κακιά, που πρίν «αλέκτωρ φωνήσαι» απαρνούμαστε το παρελθόν και αγωνιούμε από τον φόβο μας μήπως αποκαλυφθεί η ταπεινή μας Βηθλεέμ, όπου είδαμε το φως της ζωής, και είμαστε έτοιμοι να κατεδαφίσουμε τον Μπύθουλα για να μην αποκαλυφθεί το επάγγελμα του μπαμπά, και δασκαλεύουμε την μαμά για να μην μας εκθέσει η φλυαρία της στον κόσμο των καλεσμένων μας…».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΗΣ («Νεολόγος Πατρών», 29-7-1951)

«Με τη Μαντάμ Σουσού ο Δημήτρης Ψαθάς έδωσε μέσα στη θολή προπολεμική ατμόσφαιρα το πρώτο ράπισμα σε μία άρχουσα τάξη με την βεντάλια της πυργοδέσποινας του Βούθουλα»

ΒΑΣΟΣ ΒΑΡΙΚΑΣ («Ελεύθερον Βήμα», 1950)

«Ο Ψαθάς επέτυχε κάτι, που ελάχιστοι μέχρι στιγμής, όχι μονάχα ευθυμογράφοι, γενικότερα κατάφεραν στη χώρα μας: Να πλουτίσει τη λογοτεχνία μας μ΄ έναν ζωντανό ανθρώπινο τύπο. Και μονάχα η σύλληψη και η δημιουργία της Μαντάμ Σουσούς αρκεί, νομίζω, να εξαφανίσει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με την αξία του πεζογραφικού ταλέντου που διαθέτει ο κ. Ψαθάς».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ «ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ» ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ PUBLIC

Το Public Συντάγματος, οι Εκδόσεις Ψαθά και το  Discover Greek Culture διοργανώνουν αφιέρωμα στην θρυλική ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά «Μαντάμ Σουσού» το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016, στις 11.30 πμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι πρωταγωνιστές της αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς Άννα Παναγιωτοπούλου («Μαντάμ Σουσού») και Θανάσης Παπαγεωργίου («Παναγιωτάκης») θα είναι εκεί για θα μοιραστούν με το κοινό τις εμπειρίες τους από την ερμηνεία των ρόλων τους και να υπογράψουν το βιβλίο της Μαντάμ Σουσούς που θα παρουσιαστεί εκείνη την μέρα.

Στην εκδήλωση παρούσες θα είναι επίσης, η κόρη του συγγραφέα, Μαρία Ψαθά, εκδότρια των Απάντων του, που θα εξηγήσει το πώς εμπνεύστηκε ο πατέρας της την ηρωίδα του και το αν ήταν υπαρκτό πρόσωπο η Σουσού καθώς και η εγγονή του συγγραφέα Λένα Νίτσου που θα παρουσιάσει την έκθεση φωτογραφίας «Η Μαντάμ Σουσού και οι πρωταγωνιστές των έργων του Δημήτρη Ψαθά» σε σπάνιες φωτογραφίες εποχής από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας. Παρόντες θα είναι επίσης οι πρωταγωνιστές που έλαβαν μέρος τόσο στην τηλεοπτική όσο και στην θεατρική «Μαντάμ Σουσού» αλλά και σε άλλες κωμωδίες του τιμώμενου συγγραφέα.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts