Οι εκρηκτικοί μπαρουτόμυλοι του Μαυρίλου

barou

του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Το Μαυρίλο είναι ένα ορεινό χωριό (σε υψόμετρο 920 μέτρων) το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του Βελουχιού. Το χωριό βρίσκεται οδικώς 65 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας και 25 χιλιόμετρα ανατολικά του Καρπενησίου. Η αρχική ονομασία ήταν Κορυφές (λόγω θέσης κάτω από τις βουνοκορφές του Βελουχιού), αλλά επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετονομάστηκε σε Μαυρίλο (έχει αναφερθεί και ως Μαυρίλλο, Μαυρίλου, Μαβρήλον και Μαυρίλω). Υπάρχουν δύο υποθέσεις για την προέλευση του ονόματός του. Η μία λέει ότι ονομάστηκε έτσι επειδή κατασκευαζόταν η Μαύρη-ύλη, δηλαδή η μπαρούτη και η άλλη εκδοχή λέει ότι Μαυρίλο ονομάστηκε έτσι λόγω των σκουρόχρωμων δασών-λόγγων που περιβάλλουν το χωριό (κυρίως από δάση μελανής-σκούρας ελάτης).

7565

Το χωριό είναι γεμάτο πηγές, αυλάκια και ρυάκια τα οποία χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν όχι μόνο για πότισμα αλλά και ως κινητήρια δύναμη των νερόμυλων για το άλεσμα αλευριού και την κατασκευή μπαρούτης. Η κύρια πηγή του χωριού ονομάζεται Γκούρα (η λέξη αυτή στα Σλαβικά σημαίνει μεγάλη πηγή) και αποτελεί μία από τις πηγές του Σπερχειού ποταμού.

7579

Στο Μαυρίλο από το 1770 έως το 1914 λειτούργησαν 13 μπαρουτόμυλοι. Οι μύλοι κατασκευάστηκαν από τεχνίτες της μπαρούτης που ήλθαν από την Κωνσταντινούπολη ή από τεχνίτες της Δημητσάνας.

7575

7577

Από τις πρώτες ύλες η πλέον δυσεύρετη ήταν το νίτρο Χιλής που έφθανε στο Μαυρίλο από την Κωνσταντινούπολη μέσω Ευβοίας. Υπάρχουν επιστολές-παραγγελίες του Αθανάσιου Διάκου για την Μπαρούτι του Μαυρίλου.

Ήδη έχει αναπαλαιωθεί ένας παλαιός μπαρουτόμυλος που παρέχει τη δυνατότητα να κατασκευαστεί μπαρούτι και σήμερα.

Δείτε το βίντεο:

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts