Το Καμένο Παλάτι: Ο Ιάσων Πιπίνης γράφει για τον Έβο Μοράλες, τον ιθαγενή πρόεδρο της Βολιβίας

pipinis-1

Μετά το “Πείραμα της Λατινικής Αμερικής” ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης γράφει για τον πρώτο ιθαγενή πρόεδρο της Λατινικής Αμερικής, τον Έβο Μοράλες της Βολιβίας.

Ο Μοράλες γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών στις Άνδεις. Το σπίτι του δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τρεχούμενο νερό. Η σκεπή ήταν από άχυρα και το πάτωμα από χώμα. Μέχρι την ηλικία των 14 ετών, όπως λέει ο ίδιος στο Ιάσονα Πιπίνη, δεν είχε ούτε παπούτσια να φορέσει.

Το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη, με τίτλο: «Το Καμένο Παλάτι. Η αληθινή ιστορία του πρώτου ιθαγενούς προέδρου στη Λατινική Αμερική» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ), παρουσιάζει την πολιτική διαδρομή του Έβο Μοράλες, ο οποίος από φτωχός ιθαγενής αγρότης στις Άνδεις, κατάφερε να γίνει πρόεδρος της Βολιβίας με γερές βάσεις: «Από την οικογένεια έρχονται οι αξίες μας. Αυτές τις αξίες εγώ έμαθα στο σπίτι, στην οικογένεια μου: Μην κλέψεις, μην πεις ψέματα, μην είσαι τεμπέλης»

Στις 198 σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται ο βίος του Έβο Μοράλες αλλά και σημαντικά γεγονότα από την πρόσφατη πολιτική ιστορία της Βολιβίας. Ανάμεσα στα γεγονότα αυτά εντάσσεται και ο λεγόμενος «πόλεμος του νερού», που ήταν μια λαϊκή εξέγερση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βολιβία στις αρχές του 2000, που είχε υλοποιήσει ο τότε πρόεδρος της χώρας, Γκονσάλο Σάντσες δε Λοσάδα, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως «πουλαπατρίδας», επειδή ακολούθησε πιστά τις συνταγές του ΔΝΤ, που είχε μετατρέψει τη Βολιβία σε εργαστήριο πειραμάτων.

Η παρουσίαση του “Καμένου Παλατιού” θα γίνει το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στον ΙΑΝΟ, στο κέντρο της Αθήνας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου, η καθηγήτρια του Ιονίου πανεπιστημίου Μαρία Δαμηλάκου, ενώ η δημοσιογράφος Εύα Αντωνοπούλου θα μιλήσει για το βιβλίο και θα συντονίσει τη συζήτηση.

 

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts