Μένιος Σακελλαρόπουλος: Ε λοιπόν, χάνεται μόνο όποιος χάσει τα όνειρά του!

mmmmeeeeeennnnn

συνέντευξη στην Τίνα Πανώριου. 

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Απλά για την ιστορία, αναφέρουμε  ότι έχει σπουδάσει Νομική στη Θράκη και είναι δημοσιογράφος τα τελευταία  37 χρόνια. Το συγκινητικό τελευταίο  βιβλίο του, 13ο στη σειρά, ήταν η αφορμή για να ανταμώσουμε και να τα πούμε σε ένα μπιστρό στα Εξάρχεια, όπου ο γνωστός αθλητικός ρεπόρτερ αποκάλυψε και μια άλλη πλευρά του εαυτού του, σίγουρα διαφορετική αλλά πολύ ευαίσθητη και ενδιαφέρουσα.

 • Η ιστορία ξεκίνησε…

Ήτανε μια φορά, μάτια μου, κι έναν καιρό, που είπε τόσο ουράνια ο Νίκος Ξυλούρης, στους στίχους του Κώστα Φέρρη. Μόνο που η δική μου ιστορία δεν είχε μια μικροπαντρεμένη, κόρη ξανθή, αλλά έναν κακουργηματικών πράξεων ιό, έναν αδενοϊό που μπήκε πρώτα στο ένα μάτι, μετά στο άλλο και διέλυσε αχόρταγος τους κερατοειδείς. Μετά από τρεις μέρες έντονων ενοχλήσεων διαπίστωσα πια ότι δεν βλέπω καθόλου, με το σκότος να κυριαρχεί στη ζωή μου. Κι εκεί, ανήμπορος και θορυβημένος,  σκέφτηκα ότι υπάρχουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας που όχι μόνο δεν βλέπουν αλλά και που δεν θα δουν ποτέ… Αυτή η «διακοπή ρεύματος» κράτησε δεκαεπτά ολόκληρες μέρες, και ήταν ίσως ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στη ζωή μου. Τις ατέλειωτες ώρες των εφιαλτικών σκέψεων συνέλαβα μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Έτσι γεννήθηκαν τα «Δεκατρία Κεριά στο Σκοτάδι», που συγκλόνισαν πρώτα εμένα τον ίδιο.

 • Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου σας;

Είναι ο Αλέξανδρος Παυλής, ο οποίος στα 42 του χρόνια χάνει την όρασή του εξαιτίας ενός σφοδρού αυτοκινητιστικού ατυχήματος Από τη στιγμή που η ιδέα «κλείδωσε» στο μυαλό μου, σειρά είχε μια ενδελεχής και επίπονη έρευνα, όπως συμβαίνει σε όλα τα βιβλία μου. Έτσι, άρχισαν να ανάβουν τα κεριά ένα-ένα.

 • Ξεκινήσατε από τα δύσκολα…

Προφανώς έπρεπε να ξεκινήσω από τους «τόπους μαρτυρίου» του κεντρικού ήρωα, τα νοσοκομεία. Πρώτα ΚΑΤ, όπου ματώνει η ψυχή –με μια υπόκλιση στους γιατρούς που είναι σαν να βρίσκονται σε πεδίο μάχης-, κι ύστερα ένα σημείο-έκπληξη για μένα, το Οφθαλμολογικό του νοσοκομείου «Γεννηματάς», εκεί που συντελούνται μικρά θαύματα από αληθινούς ήρωες της ζωής, γιατρούς που δίνουν και την ψυχή τους για τον συνάνθρωπο. Άνθρωποι συκοφαντημένοι, διαλυμένοι από την ανθρωποφαγία της εποχής, άνθρωποι που αντιμετωπίζονται συχνά σαν σκουπίδια, να δίνουν όλο τους το είναι κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Η μάχη τους είναι νύχτα-μέρα, με τους ίδιους τους ασθενείς πολλές φορές αλλά και τους συγγενείς τους να τους αντιμετωπίζουν σκαιά, απάνθρωπα.

 • Κι αυτό το, έτσι κι αλλιώς. ανάλγητο κράτος

Όχι μόνο τους έχει στο περιθώριο, αλλά δεν τους δίνει καν τις κατάλληλες συνθήκες να ασκήσουν το λειτούργημά τους. Ίσως κάποιος θα έπρεπε να υποχρεώσει όλους τους πολιτικούς –από τον πρωθυπουργό ως τον τελευταίο σε ψήφους βουλευτή- να διανυκτερεύσουν μια φορά σε δημόσιο νοσοκομείο για να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει το λειτούργημα του γιατρού. Ακόμα αναρωτιέμαι πώς ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός είναι πιο τυφλός και από τους κανονικούς τυφλούς. …

 • Μετά την πνιγηρή αυτή ατμόσφαιρα;

Μοίρα καλή με οδήγησε στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα, εκεί που ο ηρωισμός των ανθρώπων του, περνάει σε άλλη διάσταση. Δίνοντας ζωή και ψυχή, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους –κι ακόμα περισσότερα- για να στηρίξουν ανθρώπους που στερούνται το βασικότερο συστατικό της ζωής: την όραση. Γιατί χωρίς φως, όλα είναι συγκλονιστικά αργά κι αδιανόητα δύσκολα. Το ΚΕΑΤ λοιπόν, με περίσσευμα ψυχής, δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι τυφλοί, δεν είναι για να ζητιανεύουν στην Ομόνοια και αλλού, δεν ζουν για να ζητάνε τον οίκτο μας, δεν είναι υποψήφιοι έγκλειστοι σε κάποια σύγχρονη Σπιναλόγκα. Ίσως η Πολιτεία –αυτή η απρόσωπη και ανάλγητη- να θεωρεί ακόμα ότι οι τυφλοί είναι μόνο για να παίζουν ακορντεόν στους δρόμους.

 • Ακολουθήσατε λοιπόν την εκπαίδευση των τυφλών…

Δεύτερη μοίρα καλή με οδήγησε σε μία συγκλονιστική γυναίκα, τη Μάρθα, ένα συγκλονιστικό παράδειγμα ανθρώπινης θέλησης. Στα 28 της χρόνια και στην πιο δημιουργική ηλικία της, έχοντας ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της, έχασε το φως της. Μπήκε βλέπουσα στο χειρουργείο και ξύπνησε τυφλή. Είναι το μεγαλύτερο σοκ στη ζωή ενός ανθρώπου που βυθίζεται για πάντα στο σκοτάδι. Δεν σκέφτηκε ότι για να γλιτώσει το συγκλονιστικό μαρτύριο είναι καλύτερα να πέσει στις ρόδες ενός φορτηγού. Κι ούτε μπορούσε να διανοηθεί ότι θα ζήσει την υπόλοιπη ζωή της με τον οίκτο των συνανθρώπων της. Πήγε στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, κι έχτισε ένα καινούργιο μέλλον. Σήμερα, όχι μόνο ζει μόνη της στη Θεσσαλονίκη αλλά εκπαιδεύει η ίδια τυφλούς, μεταλαμπαδεύοντας το μεγαλείο της ψυχής της. Διαβάζει, γράφει –όλα με τη γραφή Μπράιγ- αθλείται, εργάζεται σκληρά, ονειρεύεται, δείχνει ότι δεν προχωράει μόνο αυτός που δεν θέλει. Σ’ αυτήν οφείλεται το βιβλίο, σ’ αυτήν βέβαια αφιερώνεται, αυτή χαρτογράφησε όλους τους ήρωες, υπαρκτά πρόσωπα, όπως και η ίδια…

 • Η Μάρθα ήταν μία αποκάλυψη για εσάς.

Με έβαλε με ένα μεγαλείο ψυχής στον κόσμο των τυφλών, των εκ γενετής και των νεοτυφλωθέντων. Με συγκλόνισε, μου άλλαξε εντελώς τον τρόπο σκέψης μου. Και με γέμισε με δάκρυα όταν μου έστειλε το πρώτο της γραπτό μήνυμα που με άφησε άναυδο: «Ευχαριστώ για τις κουβέντες μας. Είναι ωραία η ρουφιάνα η ζωή και είμαι πολύ τυχερή που ζω. Είναι όμορφος ο κόσμος των τυφλών. Θα το καταλάβει και ο ήρωάς σου, ο Αλέξανδρος. Είναι μαγικός κόσμος. Καληνύχτα…»

 • Σας έκανε όμως να κλάψετε ξανά …

Την επόμενη μέρα, όταν μου ξανάγραψε: «Να πεις του ήρωά σου ότι όποιος δεν αντέχει το χαμό είναι μονίμως χαμένος. Και για να κερδίσει την ψυχή του, πρέπει πρώτα να τη χάσει. Εσύ μη χάνεις το στόχο σου, γράφε! Καλό υπόλοιπο και καλή δύναμη σε τούτο το ταξίδι ανάμεσα στις γραμμές».

 • Σ’ αυτό το ταξίδι σας γνωρίσατε…

Και έναν εκ γενετής τυφλό, το Χάρη, που έκανε το στόμα μου να χάσκει! Όταν συναντηθήκαμε μου είπε: «Ναι, είναι δύσκολο όλο αυτό. Να φανταστείς ότι δεν έχω δει ποτέ το πρόσωπο της μάνας μου, των ανθρώπων γενικά. Δεν έχω δει τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ήλιο, το φεγγάρι, τα δέντρα, τίποτα. Όμως σκέφτομαι ότι η ζωή είναι δώρο. Και προσπαθώ να πάρω όσα μπορώ».Όταν… τόλμησα να τον ρωτήσω πού βρίσκει τόση δύναμη για έναν τρομερά σκληρό αγώνα καθημερινά, με έκανε να κοκκινίσω. «Άκου δημοσιογράφε. Μια φορά, ένας τυφλός ρώτησε έναν σοφό: ‘Υπάρχει σοφέ μου, τίποτε χειρότερο από το να χάσεις το φως σου;’ Κι εκείνος του απάντησε: ‘Φυσικά, να χάσεις τα όνειρά σου’. Ε, λοιπόν, χάνεται μόνο όποιος χάσει τα όνειρά του, όποια κι αν είναι αυτά.

 • Επικοινωνείτε ακόμα με κάποιους από τους γενναίους αυτούς ανθρώπους;

Διατηρώ επαφές με τη διοικήτρια του ΚΕΑΤ, την εκπληκτική Μπέττυ Λεωτσάκου, που  έχει αφιερώσει τη ζωή της σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Στην κεντρική παρουσίαση του βιβλίου στο Σύνταγμα, μια τυφλή κοπέλα, η Αιμιλία Πυλαρινού, διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου με τη μέθοδο Μπράιγ και όλος ο κόσμος έκλαιγε γοερά. Του φαινόταν αδιανόητο και πολύ μεγάλο όλο αυτό που έβλεπε μπροστά του. Μια τυφλή να τους καθηλώνει. Για μας αδιανόητο. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους διέξοδος ζωής. Αυτοί οι αληθινοί ήρωες με «ακολουθούν» καθημερινά. Και κάθε πρωί που ξυπνάω, ανοίγω τα μάτια μου, βγαίνω στο μπαλκόνι, κοιτάζω ψηλά και λέω ευχαριστώ. Γιατί αλήθεια, τίποτα δεν είναι αυτονόητο…

 • Αλλάζοντας σελίδα, η ενασχόλησή σας με το αθλητικό ρεπορτάζ, πως προέκυψε;

Από τα χρόνια του σχολείου ακόμα, ήταν μια συνειδητή επιλογή. Όταν, πρωτάρης φοιτητής ακόμα, βρέθηκα στο ΕΘΝΟΣ ως επαγγελματίας δημοσιογράφος πλέον, αντιμετώπισα την… επίθεση του διευθυντή Αλέκου Φιλιππόπουλου –του μεγαλύτερου εφημεριδά που πέρασε από τη χώρα- ο οποίος θεωρούσε αδιανόητο να μένω στα αθλητικά! «Τι τα θες εσύ τα αθλητικά; Να κάνεις δικαστικό ρεπορτάζ, Νομική πας, να κάνεις Βουλή, άντε ελεύθερο, εκεί θα καλπάσεις!», μου έλεγε κουνώντας το δάχτυλο. Δεν υπάκουσα κι αυτό με έκανε ευτυχισμένο γιατί ήταν το αντικείμενο που λάτρευα…

 • Κλείνοντας, θα λέγατε ότι ανέκαθεν ήσασταν αισιόδοξος; Γεννηθήκατε με το χάρισμα;

Το δύσκολο ταξίδι της ζωής δεν θέλει σφιχτά πρόσωπα ούτε δασκαλίστικο ύφος. Πάντα έβλεπα τα πράγματα με χιουμοριστική διάθεση, με σκωπτικό τρόπο, με τη γλώσσα έξω, σαν σκανταλιάρης μαθητής. Κι έγινε στοιχείο του εαυτού μου ο αυτοσαρκασμός και η διάθεση για «μαθητικές πλάκες». Δεν μετάνιωσα. Ούτε γι’ αυτά ούτε για το γεγονός ότι πιστεύω στην άσπρη μέρα, όσο κι αν οι πολιτικοί σπεύδουν να τη μαυρίζουν τις ψυχές του κόσμου.

Το βιβλίο «Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

The following two tabs change content below.
Τίνα Πανώριου Γεννήθηκε στην Ν Υόρκη και ζεί στο Π Ψυχικό. Τελείωσε την Σχολή Μωραίτη, και έχει πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας. Από το 1981 εργάζεται ως πολιτιστική συντάκτρια στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΒΔΟΜΗ και στα περιοδικά ΕΝΑ, ΚΑΙ, ΕΠΙΚΑΙΡΑ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ, PENTHOUSE. Έκανε αρχισυνταξία σε εκπομπές της ΕΤ1, καθώς και στο Κανάλι 5. Η τηλεταινία της «Το όνομά μου είναι Άσσαντ» διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ της Δράμας. Το1995-1996 έκανε, εκπομπή στον σταθμό SEVEN X, με τίτλο «Από στόμα σε στόμα». Στο ραδιόφωνο έχει δουλέψει στο ΚΑΝΑΛΙ 1 και στον ΣΚΑΙ. Από το 1993 έως τον Ιούνιο του 2013, εργαζόταν στην ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στον ιστότοπο της ΕΡΤ, (πολιτιστικές συνεντεύξεις, κριτική τηλεόρασης, Βιβλίο). Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τον χώρο του ΒΙΒΛΙΟΥ. Σήμερα συνεργάζεται με το DIASTIXO και το VAKXIKON.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts