Εύα Σιμάτου: Μία νέα, πλασμένη για να εμπνέει τον έρωτα, επαναπροσδιορίζεται στη σκηνή

nea

της Αγγέλας Παπαθανασίου.

Νέα, πανέμορφη και ταλαντούχα η Εύα Σιμάτου μίλησε στο postmodern, λίγο πριν το ανέβασμα του Εξηνταβελόνη του Κωνσταντίνου Οικονόμου, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, στο Εθνικό όπου θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Χαρίκλειας.

Με σπουδές και στο Λονδίνο, όπου έκανε μεταπτυχιακά και έναν κύκλο σπουδών στη Royal Academy of Dramatic Art, επέλεξε να γυρίσει και να εργασθεί στην Ελλάδα. Η Εύα Σιμάτου φαίνεται πως ανήκει σε εκείνους τους ξεχωριστούς ανθρώπους που μπορούν και ασχολούνται με αυτό που πραγματικά αγαπούν, καθώς όπως μας είπε, αποφάσισε να γίνει ηθοποιός ακολουθώντας απλά την εσωτερική της φωνή. Μια φωνή που φαίνεται πως ήταν μέσα της από μικρή ηλικία, τότε που άρχισε να «γυρίζει» γύρω από τη μαγεία της σκηνής με τη βοήθεια της μουσικής, του χορού, των βιβλίων και του θεάτρου.

????????????????????????????????????
Εύα Σιμάτου

«Ο συνολικός προγραμματισμός και η πίστη στο “θέατρο συνόλου” από την πλευρά του Στάθη Λιβαθινού, συμβαδίζει με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη δουλειά μου”, μας λέει για τη συνεργασία της με το Εθνικό. «Το έργο μας, “ο Εξηνταβελόνης ” του Κωνσταντίνου Οικονόμου, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Πρόκειται για μια μετάφραση – απόδοση της κλασικής αριστουργηματικής  κωμωδίας “ο Φιλάργυρος” του Μολιέρου. Ωστόσο, με την ιδιωματική γλώσσα και την τοποθέτηση των χαρακτήρων και της δράσης στη Σμύρνη του 19ου αιώνα, αποκτά τη δική του ιδιοσυστασία».

Όσο για την Χαρίκλεια, τον ρόλο που υποδύεται, τον χαρακτηρίζει απολαυστικό.  Πρόκειται για «Μίαν νέαν, η οποία… φαίνεται πλασμένη δια να εμπνέη τον έρωτα εις όλους όσοι την βλέπουν.  Αξιεραστότερον πλάσμα δεν εδημιούργησεν η φύσις… ζη υπό την επίσκεψιν μιας γραίας μητρός, ήτις είναι πάντοτε σχεδόν ασθενής… αι γυναίκες αύται δεν έχουν εύκολον τρόπον του ζην». Ένας βασικός ρόλος της πλοκής του έργου, αφού προκαλεί τον έρωτα του γηραιού φιλάργυρου, παράλληλα όμως και του γιου του, Κλεάνθη, διαταράσσοντας μ’ αυτόν τον τρόπο συναισθήματα και αντιδράσεις.

Ο τρόπος που δουλεύει κάθε φορά τον ρόλο της είναι διαφορετικός.  «Εξαρτάται από το έργο, το είδος θεάτρου στο οποίο ανήκει, από τον σκηνοθέτη, από τα ζητούμενα της εκάστοτε συνεργασίας… Αλλιώς δουλεύει κανείς ένα κείμενο αρχαίας τραγωδίας και αλλιώς ένα ρεαλιστικό κείμενο, αλλιώς προσεγγίζει το ρόλο όταν ο σκηνοθέτης δουλεύει ελεύθερα και συνεργατικά και αλλιώς όταν του “υπαγορεύει” τον τρόπο με τον οποίο θα παίξει».

«Προσπαθώ όπως και να ‘χει, σε οποιαδήποτε συνεργασία, να με αφορά προσωπικά ό,τι κι αν κάνω, να είμαι όσο πιο ανοιχτή και όσο πιο οργανική γίνεται» τονίζει.

Όταν τη ρωτάμε τι πιστεύει ότι μπορεί  να αποτελέσει το θέατρο τη συγκεκριμένη περίοδο στην Ελλάδα λέει ότι θεωρεί πως το θέατρο παρηγορεί, ανακουφίζει και οδηγεί σε ανασκόπηση και ενδοσκόπηση τον θεατή ειδικά στους δύσκολους καιρούς.

«Είναι πολύ σπουδαίο ψυχικά αυτό που μας συμβαίνει όταν γινόμαστε κοινωνοί μιας καλοδουλεμένης παράστασης. Καταρχάς ξεφεύγει κανείς από την καθημερινότητά του, τα στενά πλαίσια μέσα στα οποία είναι αναγκασμένος να ζει και συμμετέχει ψυχικά σε ένα άλλο βίωμα, ενός άλλου χαρακτήρα, μέσα από το οποίο θα κοιτάξει με άλλα μάτια και πάλι τον εαυτό του για να τον ξαναβρεί και να τον επαναπροσδιορίσει».

????????????????????????????????????
Εύα Σιμάτου

Η Εύα Σιμάτου μας απάντησε και στο πώς βλέπει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, λέγοντας πως αρχικά της προξένησε εντύπωση η εκλογή του ως αρχηγός των ρεπουμπλικάνων και στη συνεχεια την εξέπληξε ακόμα περισσότερο  η νίκη του. Κατά την άποψή της, η στροφή προς ακροδεξιές κατευθύνσεις σε περιόδους μεγάλων οικονομικών κρίσεων είναι  ιστορικά αναμενόμενη και εύχεται «να δούμε σύντομα τον κόσμο να αλλάζει τροχιά».

Με σχέδια πολλά για το μέλλον που δεν είναι ανακοινώσιμα τη συγκεκριμένη στιγμή δηλώνει πως δεν είναι φύσει αισιόδοξη, αλλά ούτε και απαισιόδοξη για το περιβάλλον που ζούμε.«Πιστεύω στις δυνάμεις που έχουμε εντός μας και θεωρώ ότι, όταν καλλιεργούνται, μπορούν να μας οδηγήσουν σε εκείνα τα οποία επιθυμούμε. Δεν είναι πάντα εύκολη η διαδρομή, αλλά είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα».

The following two tabs change content below.
Όλα άρχισαν τη δεκαετία του 90 όταν πήγα ως φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ για πρακτική στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash. Ακολούθησαν 20 χρόνια γεμάτα από τη χαρά του ρεπορτάζ, μπρος και πίσω από τα μικρόφωνα, γεμάτα νέες παραστάσεις, εμπειρίες, χαρές, αγωνίες και λύπες κοντά στο κοινό και κοντά σε ενδιαφέροντες ανθρώπους. Επίσης υπήρξαν συνεργασίες με άλλα μέσα όπως το Mega, η ΕΡΤ και το Alter ενώ αυτην την περίοδο δουλεύω για τo economy365 gr.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts