Pokémon: Γιατί ο κόσμος κυνηγά ακόμα γιαπωνέζικα ψηφιακά τερατάκια;

pokemon

της Χριστίνας Γιαννοπούλου. 

Όσοι πίστευαν ότι η μόδα των «υπνωτισμένων ανθρώπων» που γυρνούσαν στους δρόμους, κυνηγώντας γιαπωνέζικα ψηφιακά τερατάκια με τα κινητά τους, θα πέρναγε όσο γρήγορα διαδόθηκε, διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα. Η κυκλοφορία των νέων παιχνιδιών Pokemon Sun και Pokemon Moon σχημάτισαν ουρές στα καταστήματα παιχνιδιών, κάνοντας τον κολοσσό Nintendo να εκτιμά αυξήσεις στις πωλήσεις των παιχνιδιών της κατά 150%!

15226381_1795113977413143_1491169642_nΣτις 23 Νοέμβρη έγινε η επίσημη κυκλοφορία των παιχνιδιών στην Ελλάδα και αποφάσισα να διαπιστώσω από κοντά τι είναι αυτό που κάνει (και) τους Έλληνες gamers να κολλήσουν με το συγκεκριμένο παιχνίδι. Βρέθηκα σε ένα από τα παλαιότερα καταστήματα ηλεκτρονικών, «The Console Club» που είχε ετοιμάσει ξεχωριστό event για την επίσημη «πρεμιέρα». Με κυρίαρχη φιγούρα τον Πίκατσου και το σάουντρακ του παιχνιδιού να παίζει στα ηχεία, ήταν πολύ δύσκολο να μην μπεις στο κλίμα…

«Οι προ-παραγγελίες έφτασαν μέχρι και τις 300 κασέτες», μου λέει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Γιώργος Βουλγαράκης. «Από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε η κυκλοφορία, χωρίς καλά καλά να γνωρίζουμε και οι ίδιοι την λιανική τιμή, δεν προλαβαίναμε να παίρνουμε παραγγελίες και να μας ζητούν πληροφορίες… Ίσως ο κόσμος να θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια και ήθελε να τα ξαναζήσει. Μη σας κάνει εντύπωση, άλλα τα πόκεμον τραβάνε μεγαλύτερης ηλικίας κόσμο διότι με αυτά μεγαλώσανε πριν 2 δεκαετίες. Βέβαια και πολλά άτομα μικρότερης ηλικίας τα ζητούν, αφού τα γνώρισαν από τα κινητά και τώρα θέλουν να τα παίξουν στην φορητή κονσόλα τους».

3

Ο Λευτέρης, «πόκεμον φαν» εδώ και χρόνια, μου λέει: «με τα ποκεμον ζούμε τα παιδικά μας χρόνια. Είμαι χαρούμενος που βλέπω ότι το παιχνίδι που αγάπησα από μικρός, εξελίσσεται και γίνεται συνέχεια καλύτερο». «Είπαν ότι το Pokemon Go ξεπεράστηκε», προσθέτει ο Γιώργος, «εγώ όμως βλέπω να το παίζει ακόμα ο κόσμος και να ευχαριστιέται. Το ίδιο έλεγαν και για τα Pokémon, πως είναι μόδα και θα περάσει άλλα δείτε πόσο δημοφιλή είναι ακόμα…».

Ανάμεσα σε αυτούς που παραβρεθήκαν στη «μεγάλη πρεμιέρα» των νέων παιχνιδιών ήταν και ο Ανδρέας Γρυπάρης, ιδρυτής του «Greek Pokémon Community» από το 2011, ένα fandom με πολλά και φανατικά μέλη: «Πολλοί παλιοί παίκτες θα ξαναρχίσουν να παίζουν. Από τα demo, τα νέα παιχνίδια μου φάνηκαν καλά αλλά περιμένω να παίξω και τα δυο για να σχηματίσω πλήρη γνώμη… Όσοι έλεγαν αρνητικά πράγματα για το Go, πιστεύω ότι ήταν βαλτοί από ανταγωνιστικές εταιρείες. Ποτέ δεν σταματήσαμε να παίζουμε πόκεμον, ό,τι κι να γράφουν οι δημοσιογράφοι».

Και είναι αλήθεια. Όσο κι αν δημοσιογράφοι ανεβάζουν και κατεβάζουν trends, πάντα θα υπάρχει ένας πυρήνας συνειδητοποιημένων gamers που θα κάνουν τις επιλογές τους, σύμφωνα με αυτά που πραγματικά αγαπάνε. Και τα pokemon είναι πολύ αγαπημένα. Το έχουν αποδείξει κερδίζοντας τις προτιμήσεις τριών γενιών φανατικών gamers. Long live the Pokemons!

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts