Η Κατερίνα Βρανά είναι μία από τους 5 πιο αστείους ανθρώπους του πλανήτη

vrana

της Μαρίκας Αρβανιτοπούλου. 

Είναι γεγονός: η Κατερίνα Βρανά ψηφίστηκε ως μία από τους πέντε πιο αστείους ανθρώπους του πλανήτη! Τον παγκόσμιο διαγωνισμό διοργάνωσε το Laugh Factory της Φινλανδίας και δικαίωμα ψήφου είχε… όλος ο πλανήτης μέσω διαδικτύου. Η ελληνίδα κωμικός πέρασε όλους τους κύκλους διαλογής, κερδίζοντας με τα αστεία της κοινό και κριτική επιτροπή. Είναι η μοναδική γυναίκα ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους του πλανήτη και βέβαια η μοναδική ελληνίδα. Λίγες μέρες πριν την επιτυχία της, είχα τη χαρά να μιλήσουμε τηλεφωνικά, πετυχαίνοντάς την κάπου μεταξύ Αγγλίας, Φινλανδίας και… Ινδίας.

 • Προκαλείτε το γέλιο για να γελάει η ψυχή των άλλων ή γιατί είναι …ένα επάγγελμα κι αυτό όπως όλα τα άλλα;

Νομίζω στόχος μου είναι να γελάει η δικιά μου ψυχή πρώτα και, αν γελάνε κι άλλοι μ’ αυτά που εγώ βρίσκω αστεία, είναι τεράστια η χαρά μου. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα ή κάτι που κάτω μόνο για να βγάζω μισθό.

 • Από τι εμπνέεστε;

Από τα πάντα. Από την καθημερινότητα, από ταινίες που βλέπω και από ντοκιμαντέρ, από τους φίλους μου, την οικογένειά μου, κλιπάκα στο youtube, συζητήσεις στο Facebook…

 • Λέτε πως βγάζει γέλιο σήμερα η Ελλάδα;

Δεν ξέρω πώς ακριβώς το εννοείτε αυτό. Αν η Ελλάδα γελάει; Και βέβαια γελάει και μάλιστα το έχει πιθανώς και μεγαλύτερη ανάγκη το γέλιο τον τελευταίο καιρό. Τώρα αν έχει θέματα η Ελλάδα που βγάζουν γέλιο, ναι, έχει, πάντα θα έχει. Τα θέματα αυτά δεν είναι ανάγκη να είναι πάντα πολιτικά ή να ασχολούνται με την πολιτική σάτιρα, όπως κι επίσης το να περιορίζεις το χιούμορ μόνο στα συμβάντα μιας χώρας, το να ασχολείσαι δηλαδή σχεδόν τοπικιστικά με την κωμωδία το βρίσκω πολύ περιοριστικό.

 • Συχνά ταξιδεύετε. Αγγλία, Αμερική, Ινδία. Τι σας πηγαίνει αλήθεια στην Ινδία; Περισυλλογή; Δουλειά; Ή και τα δυο;

  Δουλειά. Πάω να κάνω μικρά σποτ (10-20 λεπτών) σε βραδιές stand-up comedy σε Βομβάη, Μπανγκαλόρ και Δελχί. Στο Δελχί θα κάνω και μια σόλο παράσταση που είναι ειδικά προσαρμοσμένη γιατί ασχολείται με τις εμπειρίες μου ως Ελληνίδα στην Ινδία – έχει τύχει να ζήσω εκεί για έναν χρόνο – και λέγεται “India Has A Greek”, δηλαδή «Η Ινδία Έχει Μία Ελληνίδα».
 • Έχει πει ο Σεφέρης, κάποτε το γέλιο φαίνεται πως είναι γέλιο κι όμως κλαίει… Λέτε το σοβάρεψα πολύ τώρα;

Μπα, έτσι είναι. Πιστεύω ότι είναι απίστευτα αλληλένδετα το γέλιο με το κλάμα. Καμιά φορά το γέλιο κλαίει όπως και καμιά φορά το κλάμα γελάει. Και τα δύο είναι ένα ξέσπασμα, μία αποφόρτιση που συχνά χρησιμοποιούνται για να κρύψει το ένα το άλλο.

 • Ποιους φόβους έχει ένας άνθρωπος που κάνει τους άλλους να γελούν;

Εεε… το να μην γελάσουν οι άλλοι!

 • Το stand up comedy  κερδίζει πόντους και στη χώρα μας… Σε τι υστερούμε από τους αμερικάνους, τους Άγγλους ή τους Ινδούς (δεν ξέρω αν υπάρχουν κιόλας) συνάδελφούς σας;

Η Ινδία βρίσκεται πάνω- κάτω στο ίδιο επίπεδο που βρισκόμαστε και εμείς. Υστερούμε και οι δύο χώρες μόνο στο κατά πόσο εξοικειωμένο είναι το κοινό με το stand-up comedy. Σε Αγγλία, Αμερική και Αυστραλία  είναι τεράστιο μέρος της κουλτούρας τους το stand-up οπότε υπάρχει και το ανάλογο κοινό, οι ανάλογες υποδομές. Εμείς εδώ – και σε πάρα πολλές άλλες χώρες όπου το stand-up έχει πάρει τα πάνω του– τώρα το χτίζουμε όλο αυτό.

 • Διηγηθείτε μας με λίγα λόγια την πρώτη σας μέρα στη σκηνή.

Πρώτον να πω ότι δεν πέρασα όλη μου τη μέρα πάνω στη σκηνή! Φαντάζεσαι; Θα ήταν και η τελευταία μου μέρα στην σκηνή νομίζω! Ήμουν πολύ μικρή, νηπιαγωγείο, και είχα το ρόλο της Παναγίας στην χριστουγεννιάτικη παράσταση. Μου άρεσε πάρα πολύ και ο ρόλος και που ήμουν το κέντρο της προσοχής, και συγχύστηκα που δεν μπορούσαν πολλοί από τους Μάγους να θυμηθούν τα λόγια τους. Ε, είναι να μην ανέβεις στο σανίδι…

 • Ποιοι ζουν καλύτερα; Οι Ινδοί ή οι Έλληνες;

Εξαρτάται από το τί εννοεί κανείς «καλύτερα». Υπάρχουν απίστευτες ομοιότητες μεταξύ Ινδών και Ελλήνων αλλά δεν μπορείς να συγκρίνεις έτσι στο γενικό μια χώρα 10 εκατομμυρίων με μια χώρα 1.5 δισεκατομμυρίου. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι το ποσοστό φτώχειας. Στην Ινδία η φτώχεια είναι εξωπραγματική, εξαθλιωτική, το 22% ζει με λιγότερο από 1 ευρώ την ημέρα. Δηλαδή γύρω στα 276 εκατομμύρια κόσμος (27 Ελλάδες) βγάζει κάτω από 30 ευρώ τον μήνα. Ε, εντάξει, δεν παίζονται αυτά τα νούμερα. Δεν σου χωράνε στο νου. Άμα το δεις έτσι, οι Έλληνες ζούνε καλύτερα, αλλά δεν είναι και κάτι να το παινευτείς αυτό.

The following two tabs change content below.
Η Μαρίκα Αρβανιτοπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι δημοσιογράφος από το 1983. Πολιτιστικό ρεπορτάζ μια ζωή... στα θέατρα, στο υπουργείο Πολιτισμού, θαμώνας στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πριν γίνει ακόμη Διεθνές. Σπούδασε στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής της Αθήνας, απ΄όπου πήρε το πτυχίο της το 1987. Γαλλικά -όχι πιάνο- και αγγλικά. Ζει από τη δουλειά της και μεγαλώνει τον γιο της στην Αθήνα που ονειρεύεται κάποτε να αλλάξει νοοτροπία και αισθητική.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts