H χορογράφος Μελίνα Αργυρίου μιλά για τη «Σκελετογυναίκα» και την τόλμη να δίνεις μάχες ακόμα και στο σκοτάδι

skeletogynaika-2

συνέντευξη στην Αγγέλα Παπαθανασίου. 

Μία χοροθεατρική παράσταση με τον περίεργο τίτλο «Η Σκελετογυναίκα», ανεβαίνει για δυο μόνο βραδιές στο κινηματοθέατρο «Τριανόν» στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Η χορογράφος της Μελίνα Αργυρίου, μίλησε στο postmodern.gr για αυτή τη δουλειά που βασίζεται σε έναν μύθο που έρχεται στη σύγχρονη Αθήνα από τον παγωμένο βορρά, αλλά και την μαγική τέχνη του χορού.

  • Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χορό;

Ξεκίνησα να χορεύω στην ηλικία των τεσσάρων, μετά από σύσταση ορθοπεδικού ιατρού, διότι είχα πλατυποδία. Σύντομα, η τότε δασκάλα μου είδε την κλίση μου στο μπαλέτο και πρότεινε στους γονείς μου να με πάνε στη σχολή της Άννας Πέτροβα, όπου διδάχθηκα κλασικό χορό κατά τη διάρκεια των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων. Αγάπησα αμέσως τον χορό. Μου δημιουργούσε το αίσθημα της πληρότητας και της ελευθερίας και ήθελα από τότε η κίνηση να έχει νόημα για μένα πέρα από την ομορφιά και τη δεξιοτεχνία. Έψαχνα από νωρίς να εκφράσω αυτό που δεν μπορώ να πω.

  • Ποια είναι η Σκελετογυναίκα;  Aπό πού έρχεται;

Η Σκελετογυναίκα σε αυτόν τον μύθο, είναι μια νεαρή κοπέλα που είχε έναν σκληρό, τιμωρητικό πατέρα, ο οποίος κάποια ημέρα τη σκότωσε και την πέταξε στη θάλασσα – “κανείς δε θυμάται πια γιατί”… Κι έμεινε από τότε ο σκελετός της να πλέει στα στοιχειωμένα νερά.  Η Σκελετογυναίκα έρχεται από τον βορρά για να μας μιλήσει για τα τόσο συχνά κι επαναλαμβανόμενα θέματα της κακοποίησης και της βίας και να μας δώσει μέσα από την πορεία της τα δώρα της μεταμόρφωσής της.

  • Η ιστορία αν και βασίζεται σε έναν αρχαίο μύθο έρχεται να θίξει εξαιρετικά επίκαιρα θέματα που πονάνε. Τι θέλετε να αποκομίσει το κοινό;

Η βία και η κακοποίηση στην εποχή μας έχουν τεράστια έκταση: τη διαπιστώνουμε είτε στους πολέμους,  είτε στην ενδοοικογενειακή βία, είτε στις εσωτερικές μας συγκρούσεις, που υπαγορεύουν υποταγή και ανελευθερία.  Ο μύθος της Σκελετογυναίκας μας  εμπνέει και υπενθυμίζει τη δύναμη της συμπόνιας και της αγάπης. Είναι η δύναμη της συνειδητοποίησης, ότι αυτό που φοβόμαστε, είναι αυτό που χρειάζεται να κοιτάξουμε με τα μάτια της καρδιάς μας. Ο μύθος μας έδωσε τη δυνατότητα να ψηλαφήσουμε μέσα από αυτή την performance, έννοιες που αγγίζουν την ανθρώπινη υπόσταση μας και ανακαλούν τη βαθιά γνώση που όλοι μας φέρουμε.

  • Πόσο «δυνατή» είναι η γλώσσα του χορού;

Η γλώσσα του χορού και του σώματος είναι πολύ ισχυρή, γιατί μέσα στα κύτταρα του σώματός μας, γίνεται η καταγραφή των βιωμάτων μας, πριν καν υπάρξει η δυνατότητα αυτά να γίνουν λόγος. Έτσι, όταν βλέπουμε ένα σώμα να υπάρχει στον χώρο και να παράγει την ιστορία του, ακόμα και όταν δεν μιλάει, μας λέει την ιστορία του, μας επικοινωνεί τα βιώματά του με τη στάση και την κίνησή του.

  • Aπό ποιους έχετε επηρεασθεί για να χαράξετε τον δικό σας δρόμο στην τέχνη;

Αγαπημένοι μου καλλιτέχνες του χορού και του θεάτρου είναι η Pina Bausch, o Jiri Kylian, η Martha Graham, η Isidora Duncan, ο Akram Khan, η ομάδα DV8, ο Peter Brook και ο Θόδωρος Τερζόπουλος.

  • Αγαπάει το ελληνικό κοινό τον χορό;

Το ελληνικό κοινό νιώθω πως έχει αρχίσει να αφυπνίζεται όσον αφορά το χορό και το σύγχρονο χοροθέατρο. Σίγουρα ο χορός δεν έχει την απήχηση που έχει το θέατρο, αλλά σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που είναι λάτρεις του και πιστεύω πως η πληροφόρηση παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διάδοσή του. Επιπλέον, θεωρώ πως η χώρα μας έχει υψηλό επίπεδο καλλιτεχνών και χορευτών. Ο κόσμος έχει ανάγκη στις μέρες μας την Τέχνη και την αναζητά. Μέσα της αναζητά την ελπίδα, το μέλλον αλλά και τη σύνδεση με το παρελθόν, με τις ρίζες του.

  • Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Μετά την πρεμιέρα της παράστασης, η ομάδα μας -η  Μαίρη Παππά, ο  Χρήστος Οικονομίδης και ο Γιάννης Μήτσος-  σκοπεύει να “ταξιδέψει” αυτή την παράσταση εντός και εκτός Ελλαδικού χώρου και στη συνέχεια να υλοποιήσει σεμινάρια χορού και χοροθεραπείας,  με άξονα πτυχές του μύθου της Σκελετογυναίκας.

  • Μια ευχή για τις γιορτές και τους νέους καλλιτέχνες;

Εύχομαι να ακολουθούν οι νέοι τα όνειρα τους και να τα τροφοδοτούν κάθε μέρα με όποιον τρόπο μπορούν. Να τολμούν να δίνουν τη μάχη στο σκοτάδι, ακόμα και όταν δεν φαίνεται το φως. Να σηκώνονται όταν πέφτουν, παραμένοντας πιστοί στον εαυτό τους και να δημιουργούν το όραμά τους. Να δημιουργούν με ό,τι έχουν.

«Η ΣΚΕΛΕΤΟΓΥΝΑΙΚΑ»

Σκηνοθεσία: Μαίρη Παππά
Χορογραφία: Μελίνα Αργυρίου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Χρήστος Οικονομίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Χορεύουν: Μελίνα Αργυρίου, Γιάννης Μήτσος
Αφηγείται η Μαίρη Παππά.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 22:00
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 22:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

€10, €5 (φοιτ)

ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΑΝΟΝ

Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια), τηλέφωνο: 210 8215469.

The following two tabs change content below.
Όλα άρχισαν τη δεκαετία του 90 όταν πήγα ως φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ για πρακτική στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash. Ακολούθησαν 20 χρόνια γεμάτα από τη χαρά του ρεπορτάζ, μπρος και πίσω από τα μικρόφωνα, γεμάτα νέες παραστάσεις, εμπειρίες, χαρές, αγωνίες και λύπες κοντά στο κοινό και κοντά σε ενδιαφέροντες ανθρώπους. Επίσης υπήρξαν συνεργασίες με άλλα μέσα όπως το Mega, η ΕΡΤ και το Alter ενώ αυτην την περίοδο δουλεύω για τo economy365 gr.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts