Η παγωμένη μα παραμυθένια Λαπωνία της Tiina Törmänen

laponia

Όταν ήταν μικρή, η φωτογράφος Tiina Törmänen έχτιζε κάστρα από χιόνι. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Νότια Λαπωνία της Φινλανδίας, που περιβάλλεται από λίμνες και δάση. Κάθε χειμώνα έσκαβε τούνελ, πόρτες και δωμάτια ενός κάστρου, που φωτίζονταν από το φως των κεριών. Τραγουδούσε τραγούδια στον αγαπημένο της σκύλο, Nappi.

Η Törmänen ήταν ένα παιδί της φύσης. Έπαιζε με τα σκυλιά περισσότερο από όσο έπαιζε με άλλα παιδιά. Μάζευε άγρια ​​μούρα και μανιτάρια, ενώ η οικογένειά της ψάρευε, κυνηγούσε και καλλιεργούσε τα λαχανικά της οικογένειας.

9

Μετά από την παιδική ηλικία της στην παγωμένη Εδέμ, η καλλιτέχνης μετακόμισε στο Ελσίνκι στα δεκαέξι της χρόνια, όπου παρέμεινε για δεκαπέντε χρόνια πριν αποφασίσει να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα της, απογοητευμένη από τις ανθρώπινες σχέσεις στην πόλη. Πλέον βλέπει την παραμονή της στην πόλη ως μία σκοτεινή περίοδο στη ζωή της, ενώ την ύπαιθρο, ως σπίτι της. Το βόρειο σέλας, της δίνει παρηγοριά και την άνεση.

8

Ο χειμώνας είναι ακόμα η αγαπημένη εποχή της. Όταν πέφτει το χιόνι, παίρνει τον εξοπλισμό της και περιπλανιέται σε άγνωστα μέρη. Εκεί συνάντησε ένα άλλο σκυλί που έγινε φίλος της, όπως ο Nappi. Το όνομά του ήταν Joppe, και μέχρι το θάνατό του στην ηλικία των δεκατεσσάρων, πέρασε πολλές μέρες εξερευνώντας το παγωμένο τοπίο δίπλα της.

10

Κατά κάποιο τρόπο, μετά από τόσα χρόνια, η Törmänen έχει επιστρέψει στο χιονισμένο της κάστρο, μόνο που αυτή τη φορά δεν περιορίζεται σε τούνελ και παιδικά δωμάτια αλλά είναι ολόκληρη η παγωμένη μα παραμυθένια Λαπωνία.

4

3

Ακολουθήστε τον λογαριασμό της Tiina Törmänen στο Instagram εδώ.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts