Κωνσταντίνα Τασσοπούλου: Για να λες τα κάλαντα όλη τη χρονιά

kalanta

της Τίνας Πανώριου.

H Κωνσταντίνα Τασσοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και έχει μεσσηνιακή και μανιάτικη καταγωγή. Σπούδασε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και κάτοχος Πτυχίου Πιάνου και Πτυχίου Αρμονίας της Μουσικής. Ως πιανίστρια έχει συνοδέψει χορωδίες, μουσικά σύνολα δωματίου, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις. Το 2009 έλαβε τον τίτλο “Artist of the Year” από την International Art Society and Academy στην κατηγορία διηγήματος. Γράφει ωραίες ιστορίες για παιδιά.

  • Γιατί μας προτείνεις να «πούμε τα κάλαντα», Κωνσταντίνα;

Μικρή, όταν άκουγα τη γιαγιά στο χωριό να μιλά με κουβέντες που δεν ηχούσαν στην Αθήνα, τέντωνα τα αυτιά μου για να πιάσω κι άλλες από αυτές τις «λάθος» λέξεις, που, με τα χρόνια, αισθάνθηκα πως μάλλον ήταν σωστότερες απ’ τις «σωστές». Είχα και το θείο στο άλλο μου αυτί, να ψιθυρίζει συνωμοτικά: «πάρε τετράδιο και γράφε τις λέξεις της γιαγιάς, να τις θυμάσαι…». Το τετράδιο δεν το πήρα. Με έναν τρόπο μαγικό, όμως, οι λέξεις γράφτηκαν. Όλες. Μέσα μου. Μαζί με τη βαθιά επιθυμία να καταγράφω στο χαρτί όσα δε θα ήθελα να ξεχαστούν. Να τα «σιγουρεύω», όπως θα έλεγε κι εκείνη. Συμβάντα, γεγονότα, συνήθειες, παραδόσεις. Το «Για να πεις τα κάλαντα» ας πούμε πως είναι το δικό μου χριστουγεννιάτικο τετράδιο σε εικονογράφηση του Νίκου Βασιλειάδη. Το σημειωματάριο που, αν η γιαγιά ήξερε γράμματα, θα μπορούσε να είχε γράψει κι εκείνη, υπογράφοντας μάλιστα με το ίδιο ακριβώς ονοματεπώνυμο. Το «για να πεις τα κάλαντα» είναι ένα Ανθολόγιο Καλάντων από κάθε γωνιά  της Ελλάδος, που τραγουδιούνται ολόκληρη τη χρονιά. Κάλαντα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Φώτων, της Άνοιξης, του Πάσχα.

  • Μιλάμε για «σημερινά» κάλαντα;  

Ναι, για Κάλαντα του σήμερα από την Κρήτη μέχρι τη βόρεια Ελλάδα και την Κάτω Ιταλία, αλλά και Κάλαντα αλλοτινών εποχών, από την Καππαδοκία και τη Μικρά Ασία. Τραγούδια για τη Γέννηση και την Ανάσταση του Χριστού, τραγούδια για τον ερχομό της Άνοιξης και για τον θρήνο της Παναγίας. Κάλαντα χρωματισμένα από τα ήθη, τα έθιμα και το τοπικό ιδίωμα κάθε περιοχής.

fvto-konstantina-2

Η έκδοση «Για πεις τα κάλαντα» περιλαμβάνει επίσης ιστορικές αναφορές και πληροφορίες για τις διάφορες περιοχές, αλλά και μουσικό CD με εναλλακτικό ήχο για να ακουστούν τα κάλαντα ως  jazz, soul ή απλώς… στην εποχή μας.

Για το CD συμμετείχαν:
Παναγιώτης Παπανικολάου – Διασκευή,
ΠιάνοΓιώργος Σταύρου- Ερμηνεία

Σίμος Κοκαβέσης – Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Kιθάρα, Mπάσο
Από τις εκδόσεις ΙΤΑΝΟΣ
φωτό συγγραφέως by Luis Gomerzbeck

The following two tabs change content below.
Τίνα Πανώριου Γεννήθηκε στην Ν Υόρκη και ζεί στο Π Ψυχικό. Τελείωσε την Σχολή Μωραίτη, και έχει πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας. Από το 1981 εργάζεται ως πολιτιστική συντάκτρια στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΒΔΟΜΗ και στα περιοδικά ΕΝΑ, ΚΑΙ, ΕΠΙΚΑΙΡΑ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ, PENTHOUSE. Έκανε αρχισυνταξία σε εκπομπές της ΕΤ1, καθώς και στο Κανάλι 5. Η τηλεταινία της «Το όνομά μου είναι Άσσαντ» διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ της Δράμας. Το1995-1996 έκανε, εκπομπή στον σταθμό SEVEN X, με τίτλο «Από στόμα σε στόμα». Στο ραδιόφωνο έχει δουλέψει στο ΚΑΝΑΛΙ 1 και στον ΣΚΑΙ. Από το 1993 έως τον Ιούνιο του 2013, εργαζόταν στην ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στον ιστότοπο της ΕΡΤ, (πολιτιστικές συνεντεύξεις, κριτική τηλεόρασης, Βιβλίο). Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τον χώρο του ΒΙΒΛΙΟΥ. Σήμερα συνεργάζεται με το DIASTIXO και το VAKXIKON.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts