της Ελευθερίας Βοναπάρτη.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια η τέχνη του μαρμάρου στην Τήνο, όχι μόνο επιβιώνει, αλλά αδιάλειπτα παρουσιάζει αριστουργηματικά τεχνουργήματα από τα χέρια άξιων καλλιτεχνών. Στον Πάνορμο ή Πύργο της Τήνου, οι τεχνίτες του μαρμάρου έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή πατρίδα τέχνης, ένα δυναμικό μουσείο της μοναδικής τους παράδοσης.
Συναντήθηκα πρόσφατα με ένα μέλος αυτής της καλλιτεχνικής κοινότητας και είχα την τύχη να τον ακούσω να μου αφηγείται με περισσή σεμνότητα ένα μικρό μέρος της προσωπικής, καλλιτεχνικής και επαγγελματικής του ιστορίας, ως αναπόσπαστου μέλους αυτής της καλλιτεχνικής ομάδας της Τήνου.
Ο Πέτρος Μαρμαρινός σπούδασε διακόσια μέτρα μακριά από το σπίτι του, στη σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Μεγάλωσε ανάμεσα σε δεκάδες εργαστήρια μαρμαροτεχνίας. Φίλοι και συγγενείς, μεγαλύτεροι και νεότεροι, λιθοξόοι και γλύπτες, φοιτητές και συνάδελφοι, όλοι μαζί ήταν και είναι μια εικαστική παρέα που ακολουθεί την παράδοση, αναζητώντας δρόμους εξέλιξής της. Ο Πάνορμος είναι ένα ανοιχτό σχολείο, στο οποίο άλλοτε βρίσκει τον εαυτό του ως μαθητή και άλλοτε ως δάσκαλο στους νεότερους.
Η καλλιτεχνία υπήρχε στο DNA του, αφού ο παππούς του που δυστυχώς δεν είχε την τύχη να γνωρίσει, έκανε την αρχή στο καλλιτεχνικό πεδίο της γλυπτικής. Η κληρονομιά βαριά όπως λέει, και η πρώτη του επαφή έγινε πειραματικά. Η μεγάλη του αγάπη στην ζωγραφική, ήταν και είναι πάντα στο μυαλό του και, όταν μπορεί, τη χρησιμοποιεί συνδυαστικά. Το ταξίδι αυτό στο μάρμαρο άρχισε με δειλά βήματα και σιγά-σιγά εδραιώθηκε.
Ξεκίνησε με δημιουργίες κλασικές, ένας δρόμος δύσκολος και επίπονος, που δεν επιτρέπει περιθώρια λάθους. Εδώ η λεπτομέρεια στα έργα του προϋποθέτει μελέτη, σεβασμό στις τεχνικές και ένα ακριβές σχέδιο. Το προσωπικό του ύφος θα το βρούμε στους συνδυασμούς του μοντέρνου με το κλασικό, μπλέκοντας τις αξίες της κλασικής παιδείας που έχει λάβει με τις πληροφορίες που αντλεί από τη σημερινή εποχή. Επηρεάζεται όπως μας λέει, από το κάθε τι που μπορεί να τον προκαλέσει αισθητικά.
Το υλικό της τέχνης του είναι δύσκολο, αλλά ως ένα σημείο μπορεί να το «διαβάσει» ώστε να το δουλέψει κατάλληλα και να αναδείξει τις ιδέες του έως την παραμικρή λεπτομέρεια που επιθυμεί. Το μάρμαρο για εκείνον είναι φως, λευκό ή γκρι, φωτίζει τους εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους και αντικατοπτρίζει το ελληνικό πλούσιο φως.
Η Τήνος, δεν είναι ένα μικρό νησί για τις ανησυχίες των μαρμαροτεχνιτών. Είναι η πρωτεύουσα της γνώσης του μαρμάρου, όπου αυτή η καλλιτεχνική περιουσία μπορεί να μεταλαμπαδευτεί παγκοσμίως. Η τεχνολογία για τον Πέτρο, σημαίνει επικοινωνία και ανταλλαγή καλλιτεχνικών στοιχείων.
Αγαπάει να δημιουργεί περιστέρια και καράβια. Είναι τα γλυπτά που λατρεύει να κατασκευάζει ξανά και ξανά. Το μέλλον του καλλιτεχνικά θα τον βρει να δημιουργεί γεωμετρικές φόρμες και να επεξεργάζεται τον κόσμο των μοτίβων.
Η Τηνιακή μαρμαροτεχνία περιλαμβάνεται πλέον στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco λόγω της έντονης δραστηριότητας στο νησί και επιπροσθέτως λόγω της κατασκευής του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα έργα στο site του marmarinos.


Latest posts by OVALME (see all)
- Ζωγραφική: Η επιλεκτική μνήμη του Jim Edwards - February 1, 2017
- H Σαντορίνη και άλλα παγκόσμια δομημένα τοπία από τα πινέλα της Jieun Park - January 16, 2017
- MOF: Η μεγαλύτερη γιορτή της Urban Art στο Rio de Janeiro - January 12, 2017