Ταξίδι στο νότο της Γης: Αντάμωμα με τους Έλληνες της Αυστραλίας

sydney

του Γιάννη Γιαννακόπουλου. 

Πριν από δεκαετίες πολλοί Έλληνες έκαναν ένα μεγάλο ταξίδι στο άγνωστο. Η φτώχεια στη ρημαγμένη από τους πολέμους και τον εμφύλιο χώρα, τους έσπρωξε να μπουν σε καράβια και 33 μέρες μετά να πατήσουν το πόδι τους σε μία άγνωστη ήπειρο, την Αυστραλία.  Όλοι ξεκίνησαν από ταπεινές δουλειές στον νέο τόπο αλλά η Αυστραλία τους έδωσε ευκαιρίες. Με σκληρή δουλειά, απέκτησαν επιχειρήσεις, έκαναν οικογένειες και έστησαν καλύτερες ζωές. Είναι οι ομογενείς μας της Αυστραλίας. Πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς που μιλούν αξιοθαύμαστα ελληνικά, νοσταλγούν την πατρίδα αλλά οι ζωές τους είναι πλέον εκεί. Ελλάδα είναι για εκείνους η γλώσσα, η σημαία, οι μεγάλες φωτογραφίες που έχουν στα σπίτια και στις δουλειές τους και τα ανταμώματα που κάνουν με κάθε ευκαιρία.

9-apo-tin-synaxi-6

Το ταξίδι για το Σύδνεϋ είναι και σήμερα μεγάλο. Παρά τις ανέσεις των υπερσύχρονων Airbus A-380, οι 18 ώρες μοιάζουν ατελείωτες. Η σκέψη όμως ότι κάποιοι άνθρωποι ταξίδευαν 33 μέρες για το ίδιο ταξίδι πάνω σε ένα καράβι, χωρίς καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο, σε κάνει να παρηγορείσαι.

1-2-thiseas-minotavros

5-i-n-agii-pantes-1

Ήταν οι άσχημες οικονομικές συνθήκες της χώρας που οδήγησαν τους μετανάστες τη δεκαετία του ’50 σε αυτό το ταξίδι προς το άγνωστο. Οι περισσότεροι δεν είχαν ταξιδέψει ούτε πέρα από το χωριό ή την πόλη τους. Δεν ήξεραν άλλη γλώσσα, ούτε είχαν κάποια εγγύηση ότι στην Αυστραλία θα τα καταφέρουν. Στην καλύτερη περίπτωση τους περίμενε εκεί κάποιος γνωστός ή μακρινός συγγενής για να τους παρέχει τα στοιχειώδη για την διαμονή τους τις πρώτες ημέρες. Από εκεί και πέρα ο μετανάστης έπρεπε να αγωνιστεί μόνος του και σκληρά για να πετύχει.

3-2-ntanas

Ο κύριος Δημήτρης Ντανάς, από το Παπαρούσι της Ευρυτανίας μας αφηγείται πως… απομυθοποίησε την αγελάδα, όταν πήγε στην Αυστραλία. Η αγελάδα ήταν το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας στο ελληνικό χωριό. Παρείχε τα πάντα για την επιβίωση: έδινε το γάλα, το μοσχάρι, έκανε τις μεταφορές, όργωνε το χωράφι… Τόσο μεγάλη ήταν η αξία της που αν έπρεπε να διαλέξει κάποιος αν θα σώσει την αγελάδα πρώτα ή ένα μέλος της οικογένειας, θα έμπαινε στον πειρασμό να σώσει την αγελάδα γιατί χωρίς αυτήν θα υπέφεραν όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο κύριος Ντανάς λοιπόν, μετά από μια εβδομάδα δουλειάς στην Αυστραλία, διαπίστωσε ότι είχε την δυνατότητα με το βδομαδιάτικό του να αγοράσει μια δική του αγελάδα! Ήταν γι αυτόν η απόλυτη επιβεβαίωση ότι είχε κάνει σωστή επιλογή να πάει στην Αυστραλία και ότι εκεί που «μπορείς να αγοράσεις μια αγελάδα με μία εβδομάδα δουλειάς», μπορούσες να προκόψεις.

Ασχολήθηκε με την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων στην Αυστραλία. Η σύζυγός  του είναι και  αυτή ελληνίδα. Απέκτησαν δύο γιούς και δύο κόρες, όλοι επιτυχημένοι επαγγελματίες, και έχουν οκτώ εγγονάκια.

9-apo-tin-synaxi-4

9-apo-tin-synaxi-15

Οι αδελφοί Λιανού μετά από άσκηση πολλών επαγγελμάτων,  κατέληξαν να έχουν τρείς πολύ μεγάλες βιοτεχνίες κατασκευής κορνιζών. Όπως λέει ο Κώστας Λιανός, το μεγαλύτερο κίνητρο για την επιτυχία είναι η ανάγκη. Η ανάγκη της επιβίωσης σε κάνει να υπερβείς τα όριά σου και να πετύχεις. Ο Κώστας Λιανός ασχολήθηκε και με την πολιτική ως υποψήφιος του εργατικού κόμματος.

4-ikod-ylika-danias-1

Κολοσσό αποτελεί η επιχείρηση οικοδομικών υλικών της οικογένειας Δανιά. Είναι πασίγνωστη στο Σύδνεϋ και πολύ ανθηρή ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που στη πόλη επικρατεί οικοδομικός οργασμός.

Εκατοντάδες έλληνες έχουν διαπρέψει και διαπρέπουν στην μακρινή Αυστραλία διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας. Οι εκατόν πενήντα χιλιάδες Έλληνες του Σύδνεϋ και οι τριακόσιες χιλιάδες της Μελβούρνης αποτελούν ένα σημαντικότατο και ζωντανό κομμάτι  του Ελληνισμού.

p1030506

p1030515

7-ellinikos-kirykas

Η εφημερίδα του Σύδνεϋ Ελληνικός Κήρυκας συμπλήρωσε πριν από λίγες ημέρες τα 90 χρόνια αδιάλειπτης κυκλοφορίας!

Σημεία αναφοράς είναι και οι εκκλησίες που συγκεντρώνουν σε κάθε εκδήλωση εκατοντάδες πιστούς. Η εκκλησία των Αγίων Πάντων του Σύδνεϋ λειτουργεί τακτικά όπως και τα σχολεία, δημοτικό και γυμνάσιο, της ομογένειας.

9-apo-tin-synaxi-11

Ο μόνιμος επαναπατρισμός των μεταναστών στην Αυστραλία  δεν είναι πλέον εφικτός, όχι μόνο λόγω της επαγγελματικής και οικονομικής εδραίωσης τους εκεί αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Αντίθετα, πολλοί είναι οι συμπατριώτες μας που θέλουν να μεταναστεύουν στην Αυστραλία για μια καλύτερη τύχη…

Με κάθε ευκαιρία οι έλληνες του Σύδνεϋ οργανώνουν συνεστιάσεις και πανηγύρια, μένοντας έτσι δεμένοι μεταξύ τους.

Δείτε το βίντεο με τους ομογενείς μας στο Σύδνεϋ:

 

The following two tabs change content below.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts