George Michael: Το εγώ μου είναι χορτασμένο

gm

Ο Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου γεννήθηκε το 1963 στο Λονδίνο από ελληνοκύπριο εστιάτορα πατέρα και αγγλίδα χορεύτρια μητέρα. Εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή όταν ήταν μόλις 19 χρονών, το 1982, ως το πιο σέξι μισό του pop δίδυμου «Wham!». Με μακριά μαλλιά, ψεύτικο μαύρισμα, μεγάλα σκουλαρίκια και καυτά σορτς, είχε μια σεξουαλικότητα που απευθυνόταν εξίσου σε κορίτσια και αγόρια. Οι Wham! είχαν μια σειρά από τεράστιες επιτυχίες, όπως Club Tropicana, Young Guns, Wham Rap!, Last Christmas  πριν χωρίσουν το 1986 και ο George Michael ακολουθήσει solo καριέρα, αφήνοντας σταδιακά την κιτς, ηδονιστική disco για να ανοίξει τα δικά του μουσικά μονοπάτια στη funky μουσική με τα ιστορικά άλμπουμ Faith και Listen without Prejudice vol 1.

Σε αντίθεση με εξώκοσμους pop stars όπως ο Μichael Jackson και ο Prince που δημιούργησαν και έζησαν σε έναν δικό τους μυθικό κόσμο, μακριά από  αναφορές σε «φυσιολογική ζωή», ο George Michael δεν αποτραβήχτηκε ποτέ από τα εγκόσμια. Αντίθετα, επέλεξε να ζήσει στην πιο άγρια πλευρά της «φυσιολογικής ζωής»…

Μετά τη σύλληψή του σε δημόσιες τουαλέτες το 1998 για «ανάρμοστη συμπεριφορά», αποκάλυψε τον gay σεξουαλικό του προσανατολισμό χωρίς να χάσει το κοινό του. Ακολούθησαν συλλήψεις για ναρκωτικά, επικίνδυνη οδήγηση και φυλάκιση… Ο George Michael έδειχνε να φλερτάρει με την αυτοκαταστροφή και να μην τον νοιάζει καθόλου που το κοινό παρακολουθούσε το τσαλάκωμα του άστρου του.

Η διάζευξη ανάμεσα στη δημόσια και ιδιωτική εικόνα ήταν μία ισορροπία που ο George Michael δεν μπόρεσε να διαχειριστεί. Για πολλά χρόνια, προσπαθούσε να κρύψει τη σεξουαλικότητά του, επειδή δεν ήθελε να αναστατώσει τη μητέρα του. Όταν αυτή έγινε γνωστή με τον χειρότερο τρόπο, έμοιαζε σαν τίποτα πια να μην μπορεί να τον φέρει σε δύσκολη θέση. Συνέχιζε να κάνει χρήση ναρκωτικών, υποστηρίζοντάς μάλιστα ότι ήταν δικαίωμά του, ενώ δήλωνε σε συνεντεύξεις ότι του άρεσε να «ψωνίζεται» σε συγκεκριμένα στέκια για τον «ενθουσιασμό» της στιγμής, ακόμα κι όταν ήταν σε σταθερή σχέση.

Το 2009 το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με ένα φορτηγό. Ήταν μία στιγμή μεταξύ ζωής και θανάτου που τον είχε κάνει να πει: “Αν αυτό μεγαθήριο με είχε σκοτώσει, νομίζω ότι θα ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος με όση ποιοτική μουσική έχω αφήσει στον κόσμο. Το ego μου είναι χορτασμένο”.

Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από αστέρια είχαν πει ότι φοβούνται για τον Michael με πρώτον τον Elton John. Εκείνος απέκρουε κάθε βοήθεια και μάλιστα με ειρωνεία: «Ο Elton ζει για τη στιγμή που θα του κτυπήσω την πόρτα στη μέση της νύχτας και θα του πω «Παρακαλώ, παρακαλώ, βοήθησέ με Elton, πήγαινέ με σε κέντρο αποτοξίνωσης». Αλλά δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Δεν θέλω να είναι μέρος καμίας κοινωνικής κλίκας».

«Όταν με θεωρούσαν Mr Perfect», έχει πει σε συνέντευξή του στον Guardian, «αισθανόμουν ότι ήμουν μία απάτη. Δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω τον θαυμασμό του κόσμου σε ένα καλογυαλισμένο είδωλο. Ως άνθρωπος με ελαττώματα όμως, ή ακόμα και ως αντι-ήρωας, είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Οι άνθρωποι θέλουν να με βλέπουν τώρα ως μία τραγική μορφή που παίρνει ναρκωτικά και ψωνίζεται. Θέλουν να με βλέπουν αδύναμο. Εγώ όμως δεν τα βλέπω αυτά ως αδυναμίες. Είναι απλά αυτό που είμαι».

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts