Σε μία εποχή που οι φωτογραφίες viral έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τους διάττοντες αστέρες, ένα στιγμιότυπο από τη δεκαετία του ’80 παραμένει επίκαιρο και ξεσηκώνει φλογερές συζητήσεις στα social media της Ευρώπης και της Αμερικής.
Τόπος είναι μία πόλη της Σουηδίας, το Vaxjo, και πρωταγωνίστρια μία μεσήλικη πολωνο-σουηδέζα η Danuta Danielson, της οποίας η μητέρα είχε πεθάνει σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Η γυναίκα αγανακτεί που πρέπει να μοιράζεται το δημόσιο χώρο με νεαρούς νεοναζί και σηκώνει αυθόρμητα την τσάντα της για να χτυπήσει τον νεαρό με το ξυρισμένο κεφάλι της ακροδεξιάς οργάνωσης της Σουηδίας.
Το στιγμιότυπο απαθανάτισε το 1985 ο Hans Runesson και ανασύρθηκε φέτος από χρήστες του διαδικτύου με αφορμή την άνοδο της ακροδεξιάς στον Δυτικό Κόσμο με ακραίες ρατσιστικές παρατάξεις να διεκδικούν κεντρικό ρόλο στην πολιτική ζωή χωρών που άλλοτε ήταν πρότυπα ανοιχτών δημοκρατικών κοινωνιών.
H φωτογραφία συνοδεύεται από τη φράση «Γίνε η γυναίκα που θα χτυπήσει με την τσάντα της έναν νεοναζί» και πυροδοτεί τη μεγάλη συζήτηση:
Μπορούν συμβολικές πράξεις βίας, όπως το χτύπημα της μεσήλικης γυναίκας εναντίον του νεαρού νεοναζί με τη τσάντα της, να είναι η «αντίδραση» της κοινωνίας των πολλών που δεν θέλουν πλέον να παραμένουν απαθείς, στην άνοδο των νοσταλγών του πιο πρόσφατου παγκόσμιου εφιάλτη της ανθρωπότητας;

