Οι «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» στο Εθνικό μετά από 80 χρόνια

_elg6834

Το αριστούργημα του Ευγένιου Ο΄Νηλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες», ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο, μετά από 80 χρόνια σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα και την εξαιρετική μουσική της Ελένης Καραΐνδρου.

Το  έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 1924, σε μια προσπάθεια του Ο΄Νηλ να αναδιαμορφώσει το αμερικάνικο θέατρο, βασιζόμενος στην αρχαία ελληνική τραγωδία και συγκεκριμένα στον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, όπου η Φαίδρα ερωτεύεται τον γιο του συζύγου της Θησέα.

Το έργο του Ο’ Νηλ τοποθετείται στο αγρόκτημα του Εφραίμ Κάμποτ, μετανάστη από την Ιρλανδία, ο οποίος πασχίζει να στήσει τη ζωή του στη Νέα Αγγλία των Η.Π.Α. με τους τρεις γιούς του (έναν από τον πρώτο γάμο και δύο από τον δεύτερο). Η σκληρή δουλειά και η καταπίεση από τον δεσποτικό πατέρα, θα ωθήσει τους δύο γιους να μεταναστεύσουν στη «Γη της Επαγγελίας», την Καλιφόρνια, ενώ ο τρίτος γιος, θα παραμείνει και θα ερωτευτεί την νέα όμορφη σύζυγό του πατέρα του.

Μέσα από το ερωτικό τρίγωνο, ο Ο’Νηλ θα αποτυπώσει τις υπαρξιακές του ανησυχίες και τις πολιτικές του αναζητήσεις. Σε αυτό το έργο καταφέρνει να μετατρέψει τους απλούς αγρότες σε σύμβολα του σύγχρονου κόσμου, οι οποίοι, όπως και οι ήρωες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας, συνομιλούν διαρκώς με την σύγχρονη πραγματικότητα αλλά τελικά συντρίβονται, βάφοντας τα χέρια τους με αθώο αίμα.

_elg6553
Εθνικό Θέατρο: Πόθος κάτω από τις λεύκες Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντύπας
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ορέστης Τάτσης
Συνεργάτης δραματολόγος: Άννα Αγγέλου

Διανομή

Πίτερ: Νίκος  Γιαλελής
Εφραίμ Κάμποτ: Γιώργος Κέντρος
Αμπι Πατναμ: Μαρία Κίτσου
Σιμεόν: Παναγιώτης Παναγόπουλος
Ημπεν: Γιώργος Χριστοδούλου
Σερίφης: Σταύρος Μερμήγκης
Βοηθοί Σερίφη: Γιώργος Ζυγούρης, Ανδρέας Παπανικόλας
Αγρότες: Μαργαρίτα Ανθίδου, Γιώργος Βερτσώνης, Ιουλιέτα Ουλιθύμη,                 Χριστίνα Ντέμου, Μάρθα Λαμπίρη-Φεντόρουφ, Άλκης Μαγγόνας, Μάγδα Λέκκα,             Δημήτρης Τσεσμελής, Ανθή Χαιροπούλου

Μουσικός επί σκηνής: Κώστας Λώλος , βιολί

Έναρξη παραστάσεων: 19 Ιανουαρίου
Λήξη παραστάσεων : 9 Απριλίου 2017

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και στο www.n-t.gr.
κρατήσεις για συλλόγους: 210.5288178

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις  20:00
Κυριακή  στις  19:00

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (φοιτητικό), κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ 5€
κάθε Τετάρτη και Πέμπτη ενιαία τιμή 13€

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts