του Δημήτρη Καλαντζή.
Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα είναι μία ταξινόμηση των πιο σοβαρών αμαρτημάτων κατά την χριστιανική θρησκεία που μπορούν να στερήσουν τη Θεία Χάρη και να οδηγήσουν στην αιώνια καταδίκη της ψυχής του ανθρώπου. Η υπερηφάνεια, η απληστία, η λαγνεία, ο φθόνος, η λαιμαργία, η οργή και η νωθρότητα εκπροσωπούνται από επτά δαίμονες, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, που θα πρέπει ο άνθρωπος να καταπολεμήσει στη ζωή του, ώστε να αναπτύξει τις αντίθετες αρετές: ταπεινότητα, ολιγάρκεια, εγκράτεια, αγάπη, νηστεία, γαλήνη και εργατικότητα.
Η σύλληψη της ιδέας των 7 θανάσιμων αμαρτημάτων προέρχεται από τους «πατέρες της ερήμου» του 4ου αιώνα μ.Χ. και ιδιαίτερα από τον μαθητή του Βασιλείου του Μέγα, Ευάγριο. Η καθολική εκκλησία εισήγαγε στο δόγμα της τα «7 θανάσιμα αμαρτήματα» κατά τη διάρκεια της θητείας του Πάπα Γρηγόριου Α΄ (590-604) και έκτοτε αποτελούν τον βασικό κανόνα για την εξομολόγηση των πιστών. Κάθε αμαρτία μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο από τα «7 θανάσιμα αμαρτήματα» και πολλές φορές σε δύο ή και τρία από αυτά.
Το θανάσιμο αμάρτημα της λαγνείας («πορνεία», ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε αρχικά ο Ευάγριος) ορίζεται ως η λαχτάρα, η αχαλίνωτη επιθυμία για σεξουαλική πράξη εκτός γάμου, η οποία οδηγεί στην πορνεία (κάθε σεξουαλική πράξη εκτός γάμου θεωρείται πορνική), στη μοιχεία, στον βιασμό, στην κτηνοβασία και σε άλλες «ανήθικες σεξουαλικές πράξεις». Η λαγνεία, σύμφωνα με το καθολικό δόγμα, κάνει τον άνθρωπο δούλο του διαβόλου.
Παρά την ισχυρή καταδίκη της λαγνείας, θεωρείται ένα από τα λιγότερο σοβαρά «θανάσιμα αμαρτήματα» και αυτό γιατί έχει να κάνει με επιθυμία του σώματος και όχι με διανοητικά επεξεργασμένη επιθυμία της λογικής. Υπάρχει δηλαδή το ελαφρυντικό της ζωώδους πλευράς της ανθρώπινης φύσης, που αναγνωρίζεται από τον χριστιανισμό και κάνει την αμαρτία ερμηνεύσιμη, σε αντίθεση με το φθόνο ή την οργή, που δεν συναντάται στα ζώα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κόλαση του Δάντη, οι καταδικασμένοι για το αμάρτημα της λαγνείας δεν υποφέρουν από φρικτά βασανιστήρια, όπως οι άλλοι αμαρτωλοί, αλλά άγονται και φέρονται από έναν ατέρμονο τυφώνα, όπως συμβολικά ήταν και η εγκόσμια ζωή τους, χωρίς έλεγχο των παθών τους.

Η πρόσληψη της λαγνείας με το πέρασμα των αιώνων έχει φυσικά αλλάξει ραγδαία. Ιδιαίτερα από την Αναγέννηση και μετά, η λαγνεία έχει γίνει πηγή έμπνευσης και παραγωγής μερικών από των διαχρονικών καλλιτεχνικών αριστουργημάτων της ανθρωπότητας.
Βέβαια, ένας πίνακας ζωγραφικής, που θα μπορούσε να σκανδαλίσει το Παρίσι του 18ου αιώνα, τον 20ο αιώνα αντιμετωπιζόταν ως σεμνότυφος. Και ένα στυλιζαρισμένο σεξουαλικό καρέ των τελών του 20ου αιώνα, σήμερα θεωρείται άνευ καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, καθώς η υπερέκθεση της σεξουαλικής πράξης έχει προκαλέσει κορεσμό στο κοινό.

Στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, οι καλλιτέχνες βρίσκονται αμήχανοι μπροστά στο «ερωτικό έργο» που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει την έννοια της «λαγνείας.
Γι αυτό και η έκθεση φωτογραφίας του πολυχώρου Vault με 29 Έλληνες φωτογράφους να παρουσιάζουν τις διαφορετικές ματιές τους, πάνω στη «λαγνεία», έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τι είναι άραγε «λαγνεία» στην Ελλάδα του 2017;
Ένα έντονο βλέμμα;
Μία σεξουαλική περίπτυξη;
Ένα στυλιζαρισμένο σύμπλεγμα;
Μία υπαινικτική πόζα;
Η έκθεση «Λαγνεία» περιλαμβάνεται στο Φωτογραφικό Project SEVEN που διοργανώνει ο Πολυχώρος VAULT, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, έχοντας παρουσιάσει 7 διαφορετικές εκθέσεις για καθένα από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. Η έκθεση για τη «Λαγνεία» θα διαρκέσει 7 ημέρες, από το Σάββατο 7 έως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου. (Κρατήστε το αριθμό 7 και για τη συνέχεια)

Μία επιτροπή από 7 διακεκριμένους φωτογράφους θα επιλέγει κάθε φορά τις 7 καλύτερες από τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων (οι οποίοι μπορούν να παίρνουν μέρος με δύο το πολύ φωτογραφίες ανά αμάρτημα). Αυτές οι 49 φωτογραφίες θα εκτεθούν όλες μαζί το Μάιο στο VAULT και θα εκδοθούν σε φωτογραφικό λεύκωμα. Στο νικητή ο πολυχώρος VAULT θα αναλάβει να του διοργανώσει και την ατομική του έκθεση φωτογραφίας την επόμενη χρονιά.
Η επιτροπή αποτελείται από τους :
Γιώργος Αλεξανδράκης (Φωτογράφος, αρχισυντάκτης στο CityCode Magazine),
Νίκος Βαρδακαστάνης (Φωτογράφος / Studio 112 photography),
Άγγελος Καλοδούκας (Φωτογράφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος στο Left.gr),
Παναγιώτης Κασίμης (Φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας / Κέντρο Δημιουργικής φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ),
Στέφανος Πάσχος (Φωτογράφος)
Τάσος Σκλαβούνος (Φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας / Studio Μελενίκου),
Γιώργος Στριφτάρης (Φωτογράφος, ηθοποιός, casting director)
ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ:
Αχιλλέας Αγγελόπουλος, Αποστόλης Αναστασόπουλος, Μαρινέζα Βαμβακάρη, Παναγιώτης Γκίκας, Μαρκέτος Δαμίγος, Ανδρέας Ζαφείρης, Βαγγέλης Ιωάννου, Σωτήρης Καινούργιος, Κατερίνα Κασιδιάρη, Αλεξάνδρα Καψή, Αλέξανδρος Κόρπης, Γιάννης Κωβαίος, Μυρτώ Κωνσταντινίδου, Μαρία Λαγού, Πέτρος Μακρής, Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Χρήστος Μασούρας, Ευγενία Παππά, Γιάννης Παππάς, Στέφανος Παπαζαπραΐδης, Νίνα Παπακαστρισίου, Μαρία Παπαναστασίου, Κατερινα Παυλιδάκη, Κατερίνα Πουλέα, Renee Revah, Στέλιος Χαραλαμπάκης, Γιώργος Χρονάκης, Hiro, Εύη Χριστοπούλου
Παραθέτουμε δείγματα της δουλειάς τους, προειδοποιώντας σας ότι κάποια από αυτά ίσως φανούν υπερβολικά τολμηρά σε ορισμένους αναγνώστες, αλλά σε μία ανάρτηση με θέμα τη «λαγνεία» δεν μπορούν παρά να έχουν τη θέση τους.




















Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 7 Ιανουαρίου.
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VAULT Theatre Plus
Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός τ.κ 10447
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)

Δημήτρης Καλαντζής

Latest posts by Δημήτρης Καλαντζής (see all)
- Ο «τέτοιος» στο Χαλάνδρι - September 10, 2023
- Δημιουργείται ο πρώτος Ξενώνας Φιλοξενίας Άστεγων και Ευάλωτων ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων στην Αθήνα - August 30, 2023
- Το gay Πεδίον του Άρεως - May 17, 2023