Υπάρχει ζωή χωρίς social media; «Υπάρχει, και είναι καλύτερη!» απαντούν όλο και περισσότεροι «ανήσυχοι» άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ που θεωρούν τις βρώμικες καμπάνιες μέσω του Twitter υπεύθυνες για την πλήρη σύγχυση μεταξύ ψέματος και αλήθειας. Θολές πηγές ενημέρωσης, viral συνθήματα και στρατιές «τρολλ» που ενοικιάζονται από κάθε λογής συμφέροντα για να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη, μπαίνουν στο στόχαστρο των αρνητών του Twitter.
Η Lindy West είναι συγγραφέας, φεμινίστρια και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ευτραφών πολιτών. Το 2013 είχε κερδίσει το βραβείο παρουσίας στα social media από τον οργανισμό για τα δικαιώματα της γυναίκας WMC. Στις 2 Ιανουαρίου 2017 αποφάσισε να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό της στο Twitter με ένα σκεπτικό που αξίζει να διαβάσετε (ακόμα και αν δεν συμφωνήσετε μαζί της):
«…Τα τελευταία χρόνια νιώθω αγνώστους να ψάχνουν τις αναρτήσεις μου για να βρουν τρωτά σημεία μου και να τα εκμεταλλευτούν.
Εισπράττω απειλές ότι θα «με βίαζαν, αν δεν ήμουν τόσο χοντρή».
Όταν τους απαντώ, μου λένε ότι «ταΐζω τα τρολλς».
Όταν δεν τους απαντώ, εκείνοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις.
Κάνω αναφορές των απειλών και μου λένε ότι «λογοκρίνω».
Χρησιμοποιώ τα εργαλεία μπλοκαρίσματος και με λοιδορούν ακόμα πιο σκληρά.
Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ίσως να είναι αδύνατον να γίνει αυτή η πλατφόρμα χρήσιμη σε κάποιον που δεν είναι τρολλ, ρομπότ ή δικτάτορας…
…Το οριακό σημείο που με έκανε να πάρω την απόφαση απενεργοποίησης του λογαριασμού μου δεν ήταν τα ίδια τα τρολλς (αν έχω μάθει κάτι από την σκοτεινή πλευρά του Twitter, είναι να αδιαφορώ πλέον όταν ένας «βάτραχος» με αποκαλεί «μουνί»), αλλά η παγκόσμια επίπτωση που έχει η άρνηση του Twitter να τα σταματήσει.
Ως πότε το Twitter θα αγνοεί τα κηρύγματα του ρατσισμού, τη θεοποίηση του απομονωτισμού, τον μισογυνισμό και τον εκφοβισμό των μειονοτήτων;
Το Twitter έχει γίνει μία παγκόσμια πλατφόρμα όπου ποδοπατούνται πολιτισμικές αξίες, κατακτημένες με μεγάλους αγώνες, όπως ότι «ο ρατσισμός είναι κακός», «οι σεξουαλικές επιθέσεις είναι κακές», «τα ψέματα είναι κακά», «ο αυταρχισμός είναι κακός».
Καμία από αυτές τις αξίες δεν προστατεύθηκαν στο Τwitter αλλά αντίθετα όλες αμφισβητήθηκαν στην πράξη, ετοιμάζοντας τον δρόμο για την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Στις 29 Δεκεμβρίου ο CEO του Twitter Jack Dorsey, έγραψε: «Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που θα θέλατε να βελτιώσει ή να εισάγει το Twitter μέσα στο 2017;».
Ένας χρήστης του απάντησε «Θέλω να παρουσιάσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να απαλλαγεί το Twitter από τους Ναζί». Ο Dorsey απάντησε: «Επεξεργαζόμαστε τις σχετικές πολιτικές μας αλλά, ποιο είναι το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα που θα θέλατε;».
Εγώ θα απαντούσα ότι και το δεύτερο σημαντικότερο είναι να απαλλαγεί το Twitter από τους Ναζί, όπως και το τρίτο σημαντικότερο πράγμα θα ήταν το ίδιο, και στις 100 πρώτες θέσεις των «σημαντικότερων πραγμάτων» θα ήταν «να απαλλαγεί το Twitter από τους Ναζί»! Οι ναζί είναι το σημαντικότερο από όλα, ξέρετε. Γιατί οι Ναζί είναι κακό πράγμα.
Ο Τράμπ χρησιμοποίησε τον λογαριασμό του στο Twitter για να στήσει επιθέσεις μίσους εναντίον πολιτών, να σιωπήσει δημοσιογράφους που δεν τον επαινούσαν και να πει ψέματα στους αμερικανούς πολίτες.
Απενεργοποίησα το λογαριασμό μου στο Twitter επειδή δεν θέλω πια να είμαι μέρος του, δεν θέλω να συμμετέχω στην ποδοπάτηση των πολιτισμικών αξιών που πιστεύω, δεν θέλω να το «νομιμοποιώ» με την παρουσία μου.
Ασφαλώς το Twitter φιλοξενεί και πολλούς χρήστες που αντιμάχονται τις ρατσιστικές ιδέες, αλλά προσωπικά κουράστηκα να αισθάνομαι όμηρος σε μια πλατφόρμα που δεν με προστατεύει. Μπορώ να υπερασπιστώ τα πιστεύω μου και από άλλη θέση.
Αν στον γυναικολόγο μου έκαναν ουρές ασθενείς που δήλωναν Ναζί, θα προτιμούσα να βρω κάποιον άλλον να εξετάσει τον τράχηλο της μήτρας μου.
Αν μάθαινα ότι το αγαπημένο μου καφέ είχε την παραμικρή σχέση με τους Ναζί, θα άλλαζα καφενείο – μπορεί και να σταματούσα να πίνω καφέ.
Έχω κάνει πολλούς φίλους στο Twitter αλλά αν το Twitter φιλοξενεί, εκτός από τους φίλους μου, και τους φασίστες, προτιμώ να πάρω τους φίλους μου και να παρατήσω το Twitter.»
Lindy West

