του Δημήτρη Καλαντζή.
Ένας από τους πιο χαριτωμένους αστικούς μύθους της νέας χιλιετίας είναι η Blue Monday, η πιο… μελαγχολική ημέρα του χρόνου.
Τον αστικό μύθο ξεκίνησε ένα ταξιδιωτικό γραφείο στη Βρετανία, το οποίο επικαλούμενο δήθεν μελέτη του πανεπιστημίου του Cardiff, υποστήριξε ότι η τρίτη Δευτέρα κάθε χρόνου είναι η πιο μελαγχολική ημέρα για τις ζωές των ανθρώπων, καθώς έχουν σβήσει οι ευχάριστες αναμνήσεις των γιορτών, έχουν διαψευσθεί οι υψηλές προσδοκίες για τη νέα χρονιά και οι… επόμενες διακοπές απέχουν πάρα πολύ.
Όπως καταλαβαίνετε, με την… εφεύρεση της μελαγχολικής Δευτέρας το ταξιδιωτικό γραφείο αποσκοπούσε στο να παρακινήσει τον κόσμο να κλείσει από τον Γενάρη τις καλοκαιρινές διακοπές του, ώστε να νιώσει λιγότερο… μελαγχολικός.
Την θεωρία εισήγαγε το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel το 2005 με την υπογραφή του «πανεπιστημιακού καθηγητή» Cliff Arnall. Γρήγορα όμως αποδείχτηκε ότι ο Arnall δεν ήταν πανεπιστημιακός καθηγητής του Cardiff αλλά μερικής απασχόλησης λέκτορας, o οποίος μάλιστα, μετά τη δημοσίευση, έχασε τη δουλειά του.
Το ταξιδιωτικό γραφείο είχε προσεγγίσει αρκετούς πραγματικούς καθηγητές για να υπογράψουν τη δήθεν επιστημονική μελέτη που στοιχειοθετούσε τη «Μελαγχολική Δευτέρα», αλλά κανείς δεν δέχτηκε να συνδέσει το όνομά του με μία «ψευτοεπιστημονική» θεωρία που δεν βασιζόταν σε καμία έρευνα αλλά μόνο σε μία λογικοφανή υπόθεση.
Είναι πραγματικά πιθανό την τρίτη Δευτέρα κάθε νέου χρόνου να μην «πετάμε στα σύννεφα», επειδή είναι Δευτέρα, επειδή είναι Χειμώνας, επειδή πραγματικά οι επόμενες αργίες απέχουν πολύ, επειδή έχουμε φορτωθεί πολλή δουλειά (ή επειδή δεν έχουμε δουλειά)… Πάντως η μελαγχολία μας δεν θα οφείλεται στην εξίσωση του ταξιδιωτικού γραφείου της Βρετανίας…
Οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν όσους νιώθουν μελαγχολία τα εξής απλά πράγματα:
Αξιοποίηση του φυσικού φωτός. Το φως του ήλιου βοηθά στη σταθεροποίηση της σεροτονίνης και την ενεργοποίηση την ενδορφίνης, δύο ορμονών που είναι υπεύθυνες για την καλή μας διάθεση. Τουλάχιστον δέκα λεπτά στον ήλιο κάθε ημέρα είναι πολύ σημαντικά για να διώξουμε τη μελαγχολία, όταν μάλιστα συνδυάζονται με ήπια σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο.
Χαμόγελο. Ακόμα κι όταν δεν έχουμε διάθεση να χαμογελάσουμε, με λίγη προσπάθεια θα διαπιστώσουμε ότι με το χαμόγελο, η μελαγχολία θα υποχωρήσει, η αρτηριακή μας πίεση ενδεχομένως να μειωθεί και είναι πιθανό να καταλήξουμε να χαμογελάμε χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουμε προσπάθεια, όταν αντιληφθούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να ανταποδώσουν τα χαμόγελά μας.
Αλτρουισμός. Όλο και περισσότερες έρευνες συνδέουν την αλτρουιστική συμπεριφορά με το αίσθημα ευεξίας. Μία πράξη αλληλεγγύης, φιλανθρωπίας κι ακόμα και ένα απλό κομπλιμέντο χωρίς σκοπιμότητα, είναι ικανά να κάνουν σε εμάς περισσότερο καλό από ότι σε εκείνους που τα δέχονται.
Αν πάλι κάποιος επιμένει στους αστικούς μύθους, δεν έχει παρά να περιμένει τη δεύτερη Παρασκευή του Ιουνίου, που σύμφωνα με ανάλογες «ψευδοεπιστημονικές» θεωρίες, είναι η πιο χαρούμενη ημέρα κάθε χρόνου, καθώς ο καιρός είναι καλός και οι περισσότεροι από εμάς βρίσκονται ήδη (με τη φαντασία τους ή πραγματικά) σε διακοπές.

Δημήτρης Καλαντζής

Latest posts by Δημήτρης Καλαντζής (see all)
- Ο «τέτοιος» στο Χαλάνδρι - September 10, 2023
- Δημιουργείται ο πρώτος Ξενώνας Φιλοξενίας Άστεγων και Ευάλωτων ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων στην Αθήνα - August 30, 2023
- Το gay Πεδίον του Άρεως - May 17, 2023