MOF: Η μεγαλύτερη γιορτή της Urban Art στο Rio de Janeiro

mof

από OVALME

Το MOF (Meeting of Favela) είναι ένα τοπικό φεστιβάλ γκράφιτι και street art που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο με Δεκέμβριο στo Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων καλλιτεχνών από την Αμερική και την Ευρώπη.

Tο φεστιβάλ, εκτός από την παραγωγή πολύχρωμων γκράφιτι και εκπληκτικών murals,  περιλαμβάνει συναυλίες και χορό από μουσικούς και συγκροτήματα hip hop, MC και B-boying, όπως και θεατρικά δρώμενα με στοιχεία τσίρκο. Οι οργανωτές περηφανεύονται ότι το MOF είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ Urban Art στον κόσμο.

brooklyn-street-art-martha-cooper-mav-group-Jonas-Salio-de-La-Ballena-Isaac-Codomano-Cha-AH-Juan-Pablo-Lopez-Sepulveda-MOF-RIO-2016-web
photo: Martha Cooper
brooklyn-street-art-martha-cooper-unknown-artist-MOF-RIO-2016-web-2
photo: Martha Cooper

Η ιδιαίτερη ταυτότητα του MOF διαμορφώνεται από το γεγονός ότι είναι ανοιχτό σε όλους τους καλλιτέχνες, χωρίς προεπιλογές και πλαίσια, όπως συμβαίνει σε άλλα προστατευμένα φεστιβάλ. Οι καλλιτέχνες διατηρούν άριστη συνεργασία με τους κατοίκους της φαβέλας και κάποιοι εξ αυτών ξαναγυρνάνε στους ίδιους τοίχους σπιτιών ώστε να ζωγραφίσουν το νέο τους έργο.

brooklyn-street-art-martha-cooper-amo-crew-MOF-RIO-2016-web
photo: Martha Cooper
brooklyn-street-art-martha-cooper-conebo-MOF-RIO-2016-web
photo: Martha Cooper
brooklyn-street-art-martha-cooper-pixador-JJ-MOF-RIO-2016-web
photo: Martha Cooper

H γνωστή φωτογράφος της Urban Art Martha Cooper λέει για το MOF: “Oι καλλιτέχνες πρέπει να βρίσκουν τους δικούς τους τοίχους, γυρίζοντας στα στενά της φαβέλας. Υπάρχουν κάτοικοι που ζητούν από τους καλλιτέχνες να ζωγραφίσουν κάτι το ιδιαίτερο, όπως ένα πορτρέτο. Όσο για τα χρώματα, οι δημιουργοί πρέπει να έχουν τις δικές τους μπογιές, ωστόσο οι διοργανωτές του MOF συχνά φροντίζουν να υπάρχει διαθέσιμο χρώμα για όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα».

brooklyn-street-art-martha-cooper-talu-sergio-thor-MOF-RIO-2016-web
photo: Martha Cooper
brooklyn-street-art-martha-cooper-kajaman-tarm1-MOF-RIO-2016-web
photo: Martha Cooper
brooklyn-street-art-martha-cooper-Jocivaldo-Silva-bigodone10-MOF-RIO-2016-web-1
photo: Martha Cooper

Το MOF διοργανώνει μία ομάδα εθελοντών που αγαπούν την κοινότητα, τον πολιτισμό, τους καλλιτέχνες και θέλουν να αποδείξουν ότι οι εκδηλώσεις της αστικής τέχνης που παλαιότερα εμπεριείχαν τον κίνδυνο της σύλληψης και τον ανταγωνισμό μεταξύ των καλλιτεχνών, μπορούν να γίνουν μία μεγάλη γιορτή που να χωρά τους πάντες.

The following two tabs change content below.
Ovalme Σας καλωσορίζουμε στο Ovalme το διαδικτυακό περιοδικό τέχνης και δημιουργίας. Το Ovalme γεννήθηκε από την ανάγκη μας να παρουσιάσουμε ξεχωριστά και πρωτότυπα έργα γνωστών και όχι μόνο, καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε ως μια καλλιτεχνική πλατφόρμα που εκτείνει το αόρατο διαδικτυακό νήμα της παντού στη γη συνδέοντας ιδέες και παραστάσεις από διαφορετικές φυλές και κόσμους. Η γερμένη ελιά από τον αέρα στο τοπίο της Κρήτης βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με το παγωμένο τοπίο της Ισλανδίας. Ο πολύβουος δρόμος της Νέας Υόρκης συναντά τα μισογκρεμισμένα σπίτια σε δρομάκι της Κύπρου. Η χαρτογλυπτική της Κορεάτισας με έντονα τα στοιχεία της παράδοσης της έχει την ίδια τεχνική με την Γαλλίδα που έχει συνεργαστεί με τα πιο διάσημα brandnames. Εν ολίγοις, η τέχνη ρέει, κινείται, υπάρχει και εμείς είμαστε εδώ για να σας την παρουσιάζουμε. Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, μόδα, πρωτότυπες κατασκευές είναι ο κόσμος μας. Σε αυτό το ταξίδι σας καλούμε να μας ακολουθήσετε και να απολαύσετε μέσα από συνεντεύξεις και παρουσιάσεις τα καλλιτεχνικά μονοπάτια ιδεών και χρωμάτων. Την ομάδα του OVALME απαρτίζουν οι Ελευθερία Βοναπάρτη, Γκρέτελ Αθανασίου και Διονυσία Οικονόμου.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts